Godt nyttår!

ANDAKT: Vi har nettopp takket av året som var og ønsket det nye hjertelig velkommen med gnister og brak. Kan Twitters mest populære popstjerne gi oss gode nyheter og håp for det nye året?

 

Jeg liker feiringer og markeringer. Det er fint å skue det som kommer. Og det er godt å kunne minnes, kunne sette punktum (eller utropstegn) bak det som har vært. Tenker vi tilbake på opp- og nedturer er det ofte rom for både latter og tårer. Noen vil minnes året som gikk som det beste i deres liv, mens andre heller ville foretrekke å sette en strek tvers over det hele.

For deg var dette kanskje året der Jesus skulle få førsteprioritet. Bibelen skulle slites ut. Andre drømte store drømmer om vekkelse. Noen avsa stille løfter til Gud om tjeneste tro til verdens ender, og noen dro av sted. Det var et år for endelig å lykkes. Nederlag skulle til seier, svakhet til styrke og vakling til stø kurs. Det var en ny frisk, med blanke ark og fargestifter til.

Vi har tatt våre første, famlende skritt inn i det nye året. Kanskje har vi fremdeles øyne tunge av søvn, etter en heidrundrende feiring. Vi undres hva året vil bringe. Våger vi å håpe på et godt år? Det ble jo aldri slik vi hadde tenkt, året som var. Fargestiftene ble snart gråblyanter, og på arkene ble det bare rot. Joda, det ble noen høydepunkter, men så altfor mange av forsettene, løftene og målene ble til svik og nederlag.

 

Ord om håp

Katy Perry. Foto: Eva Rinaldi / Flickr
Katy Perry. Foto: Eva Rinaldi / Flickr

Plutselig er året er historie. Og i det nyttårsrakettene for et par dager siden lyste opp himmelen rundt meg, kom jeg til å tenke på pastordattera Katy Hudson. Hun ga i 2001 ut et lovsangsalbum. Senere ble hun popdronningen Katy Perry og mer populær enn Justin Bieber (målt i antall følgere på Twitter, nesten 50 millioner).

Egentlig var det mest Katy Perrys låt, Firework, jeg tenkte på, der jeg så nattehimmelen eksplodere i farger og sprak. Firework er en sang om håp. Ord om håp til den som føler seg verdiløs, til den som føler livet er uten mål og mening, til den som holder på å gi opp og til den som har gjort det.

Katy er opptatt av at ingen skal måtte kjenne på at en bare tar opp plass. Motgang, livets stormer og stengte dører skal ikke få hindre livslykken. Etter stormen kommer regnbuen. Stengte dører kan åpnes. Budskapet er gjennomgående: «Du er verdifull, det fins håp.»

 

Løsningen

Løsningen er å se innover – inn i seg selv. Det er en gnist i hver og en av oss, forteller Katy. Det fins en iboende magisk kraft i oss, som bare venter på å bli forløst, ved at vi gjør det vi aller helst vil. Det er fin tanke. Men stemmer det med virkeligheten?

Katy Perrys evangelium forteller oss at vi må se innover for frelse og forløsning. Bibelen forteller oss et annet evangelium. Julaften for vel 2000 år siden eksploderte nattehimmelen utenfor Betlehem i skinnende, blendende farger og øredøvende jubel. Guds herlighet lyste og engelen ropte at en Frelser er født. Bibelen forteller oss at vi må se utover – se på Han som ble født julenatt. Det er løsningen!

«Med ett var engelen omgitt av en himmelsk hærskare, som lovpriste Gud og sang: ‘Ære være Gud i det høyeste, og fred på jorden blant mennesker som Gud har glede i!’» (Luk 2,13)

 

Gode nyheter for et nytt år

Vi er uendelig verdifulle for Gud. Det fins virkelig håp. For året og for evigheten. Det nye året er gjerne fylt med nye forsetter, løfter og mål. Kanskje vil vi mislykkes med noen, også i år, men Frelseren er født. Jesus er kommet! Med Jesus er det blanke ark og nye fargestifter, hver dag. Det er gode nyheter det.

Godt nyttår!