Reese Witherspoon spiller Carrie i filmen "The Good Lie", som handler om sudanske flyktninger som bosettes i USA. Foto: Scanbox

The Good Lie

SAMTALEGUIDE: En sterk historie om barn som overlever det umenneskelige, men som må bære med seg traumene videre. Samtaleguide med fokus på livssyn, tro og identitet.

 

Faktaboks:

Tittel: The Good Lie
Manus: Margaret Nagle
Regissør: Philippe Falardeau
Skuespillere: Reese Witherspoon
Distributør: Scanbox
Aldersgrense: 11 år

 

 

Sammendrag

Carrie (Reese Witherspoon) er singel, tøff og frittalende. Plutselig forandres livet når hun sier ja til å hjelpe tre sudanske flyktninger til å starte et nytt liv i USA. Dette byr på en rekke utfordringer for dem alle; det er ikke greit å vite om det er løver på den amerikanske landsbygda eller hvordan man viser takknemlighet. The Good Lie er en sterk historie om barn som overlever det umenneskelige, men som må bære traumene med seg videre. Det er også en historie om identitet, familiebånd, offer og håp.

 

Foto: Scanbox
Foto: Scanbox

 

Bakgrunn

Filmen er basert på virkelige hendelser. Den promoteres også med et kjent fjes som kan vekke oppmerksomhet og lokke publikum: Academy Award-vinneren Reese Witherspoon fra Walk the Line og Vann til elefantene.

Det er likevel ikke Witherspoon som bærer historien eller er i sentrum av fortellingen. De som virkelig løfter denne filmen og presterer på overbevisende vis, er de sudanske flyktningene. Skuespillerne har selv bakgrunn fra landet, enten som flyktninger eller som barn av slike. Filmens Jeremiah (Ger Duany) og Paul (Emmanuel Jal) har selv vært barnesoldater i Sudan, mens Mamere (Arnold Oceng) flyktet fra landet som to-åring. Emmanuel Jals livshistorie er fortalt i en dokumentar fra 2008, War Child (se trailer på Facebook) og hans egen bok War Child: A Child Soldier´s Story (2009).

Les filmanmeldelsen fra filmfestivalen i Toronto 2014

 

Foto: Scanbox
Foto: Scanbox

 

Spørsmål til samtale

1) Hvordan likte du filmen, hvilke tanker sitter du igjen med?

2) Hvilke(n) scener gjorde sterkest inntrykk på deg, hvorfor?

3) Flere av hovedpersonene i filmen har et tydelig kristent livssyn. Hvordan blir dette vist i filmen?

4) Kan du finne eksempler på hvordan det kristne livssynet blir tolket/praktisert ulikt av ulike personer?

5) Hvilke konkrete verdier og normer ser ut til å være viktigst for

a) Jeremiah
b) Paul
c) Mamere
d) Carrie fra arbeidsformidlingen
e) Damen fra kirkens flyktningehjelp
f) Vaktene på flyplassen

Begrunn svarene med eksempler fra filmen.

6) Jesus sa: Ingen har større kjærlighet enn den som gir livet for vennene sine. (Joh 15,13) Kan du finne eksempler på en slik kjærlighet i filmen?

7) Filmen viser hvordan barn i Sør-Sudan vokser opp med en slags huskelek som er en muntlig repetisjon av navnene til egne stamfedre. Hva tror du denne huskeleken har å si for barnas/ungdommenes oppfatning av seg selv? Deres følelse av tilhørighet? Deres lojalitet til de andre søsknene i familien?

8) Hvordan bruker noen av flyktningene historier fra Bibelen til å tolke livet sitt her og nå?

9) Hva blir fremhevet i filmen som det viktigste i livet?

10) Hva blir sagt i filmen om tilværelsen etter døden?

11) Hvilke syn på løgn og sannhet blir formidlet?

12) Hva tenker du om «de gode løgnene» i filmen, hvordan vil du forsvare/ikke forsvare dem?