Christian Bale som Moses i «Exodus: Gods and Kings». Foto: 20th Century Fox.

Hvordan er Gud – egentlig?

AKTUALISERING: I filmen «Exodus: Gods and Kings» møter vi fosterbrødrene Ramses og Moses i kamp om Israelsfolket. Hvordan er gudsbildet som gis i filmen sammenlignet med bibelhistorien?

 

Tema: Gud

Trailer (12 års aldersgrense):

 

Bakgrunn

Exodus: Gods and Kings hadde premiere 19.desember 2014 på norske kinoer og fikk mye oppmerksomhet i media. Regissøren Ridley Scott står bak filmer som Braveheart (1995), Gladiatoren (2000), Robin Hood (2010) og Prometheus (2012). I denne filmen spiller Christian Bale (The Dark Knight Rises, American Hustle) Moses, som setter seg opp mot farao Ramses for å fri Israelsfolket etter 400 år med slaveri.

Les gjerne denne samtaleguiden til Exodus: Gods and Kings for mer bakgrunnsinformasjon om filmen.

I Vårt Land skriver kulturredaktør Alf Kjetli Walgermo følgende om filmen: «Den forsøksvise sekulærrealismen kler bibelhistoria dårleg… Bibelens historieforteljing er meir spektakulær enn Ridley Scotts fornuftsversjon… Exodus er såpass storslått og actionfylt at filmen kjem til å nå ut til mange. Som utgangspunkt for diskusjonar om Bibelens Moses er han godt egna.»

 

Forslag

Avdøde regissør Ingmar Bergman uttalte at film går direkte til følelsene, uten å mellomlande i intellektet. Film appellerer først og fremst til følelsene våre, og etter å ha sett en film sitter vi gjerne igjen med en sterk følelse av enten glede, sinne, frustrasjon, forvirring eller annet. Exodus: Gods and Kings vises i 3D, noe som drar seerne enda sterkere inn i filmens univers. Siden filmfortellingen er inspirert av Bibelens fortelling om Moses og utvandringen fra Egypt, er det viktig å tenke over hvilke følelser som vekkes – og hvilket gudsbilde seerne blir etterlatt med.

Traileren kan vises for å få frem hvor sterkt filmer treffer følelsene våre, og til å oppmuntre seerne til å lese originalhistorien i 2 Mos 1-12 i Bibelen, om Israelsfolkets utvandring fra Egypt.

Anethe Vidjelund Birkeli i Damaris, som har laget samtaleguiden til filmen, poengterer at regissøren ikke har laget en film til hjelp for menigheter som vil formidle budskapet i andre Mosebok: «Han har laget et selvstendig kunstverk ut fra sine egne tolkninger, og dette er viktig å ha i mente når man ser filmen.»

Damaris UK har også en egen ressursside med tankevekkende videoer til filmen (på engelsk). Anbefales!

 

Bibelvers

2 Mos 1-12 (Israelsfolekts utvandring fra Egypt)