Skjermdump fra «Home Alone». Foto: 20th Century Fox

Stillhet og julestri

AKTUALISERING: Det er liksom jul når Kevin McCallister vokter husholdet i «Home Alone». Den lille, modige helten kan minne oss noe essensielt i livet: stillhet.

 

Tema: stillhet, jul

 

Bakgrunn

Har du sett Home Alone denne julen? Det er liksom jul når Kevin McCallister vokter husholdet i denne familiefilm-klassikeren. Men den lille, modige helten minner meg også om noe essensielt i livet: stillhet.

(Les en andakt om tematikken her.)

Det oppstår totalt kaos hos familien McCallister, da de plutselig våkner og oppdager at de nesten har forsovet seg til juleferien. De roper, spurter og kaver rundt før de endelig får samlet alle mann i bilene til flyplassen. Tror de. Vår venn Kevin våkner til et hus fylt av en øredøvende stillhet.

Jeg tenker at livene våre kan minne litt om de til familien McCallister. Vi stresser av gårde fra A til B, uten at vi helt vet hvorfor. Fra en greie til neste. Skole, jobb, venner, trening, menighet, kjæreste, familie. Fra juleselskap til juleselskap. Fra aktivitet til aktivitet.

I den kaotiske situasjonen familien McCallister befinner seg i, legger de ikke merke til at Kevin mangler. De har ikke tid til verken å lete, høre eller se etter ham. De skal jo nå et fly. I all støyen og ståket antar de bare at Kevin er sammen med dem.

 

Forslag

I GT (1.Kong 19) kan vi lese om profeten Elia som møter Gud i en «skjør stillhet». Bruk fortellingen til å snakke om viktigheten av å roe ned og være stille. Jesus ble født i en stall. Ikke med pomp og prakt, men enkelt og stille. Kanskje blir det slik at i alt julestresset legger vi ikke merke til det om julens hovedperson mangler. Oppmuntre til å bruke juletiden til å koble av. Gjerne i en god stol, foran en åpen Bibel.

 

Spørsmål

– Når var siste gang du satte deg i en god stol for å gjøre absolutt ingenting? Ingen andre, ingen romaner, ingen PC, ingen mobil eller fjernkontroll – bare du og stolen.

– Hva tenker du på når det blir helt stille rundt deg? Liker du det? Liker du det ikke?

– Tenker du at stillhet er viktig? Hvorfor? Hvorfor ikke?

– Hvordan kan stillheten hjelpe oss til å lytte til julens sentrale budskap?

 

Bibelvers

2. Mos 14,14 (Herren skal stride for dere, og dere skal være stille)
1. Kong 19,12 (Herren møter Elia i en skjør stillhet)
Sal 62,2;6 (Bare hos Gud er jeg stille)
Klag 3,26 (Det er godt å være stille og vente på Herren)