IBELIN – samtaleguide

Filmen IBELIN forteller den sterke historien om Mats Steen, som døde bare 25 år gammel av en sjelden muskelsykdom. Etter at Mats var død, oppdaget foreldrene at han hadde mange venner i World of Warcraft, der han var spillkarakteren Ibelin.   

Fakta om filmen 

Sammendrag 

Allerede som liten gutt fikk Mats Steen store utfordringer på grunn av den alvorlige muskelsykdommen Duchennes muskeldystrofi. Etter hvert som sykdommen utviklet seg, ble dataspilling stadig viktigere for ham. De siste årene Mats levde, spilte han rundt 12 timer i døgnet. Dette var foreldrene svært bekymret over, og trodde at sønnen levde et ensomt og isolert liv. 

De fikk derfor et gledessjokk da de etter at Mats døde 25 år gammel, oppdaget at han tvert imot hadde levd et rikt og sosialt liv i World of Warcraft-universet, som avataren Ibelin. Responsen var overveldende etter at de delte den vonde nyheten på Mats sin blogg Musings of Life. Det tikket inn meldinger fra mange land, med sterke historier om hvor mye Mats hadde betydd, enda ingen av de som skrev, hadde møtt Mats eller sett ham som noen annen enn avataren Ibelin. Noen av vennene kom også i begravelsen, og familien oppdaget gradvis mer av «hvilket liv Mats faktisk hadde levd. Med ekte venner, kjærester, folk som brydde seg så mye», slik faren uttrykker det.  

Bakgrunn

Regissør Benjamin Ree (Magnus, 2016 og Kunsteren og tyven, 2020) forteller den gripende historien om Mats gjennom videoklipp fra oppveksten, intervjuer med både familie og venner fra spilluniverset World of Warcraft, og via animerte sekvenser som gjenskaper hendelser fra spillverdenen. Ibelin omtales derfor som en innovativ hybriddokumentar med fiksjonselementer. Filmen bygger blant annet på 42 000 sider med rollespill-logg fra World of Warcraft.

Ibelin hadde verdenspremiere på anerkjente Sundance Film Festival, der den både vant publikumsprisen og pris for beste regi. Det ble også prisdryss på filmfestivalene i Tromsø og Gøteborg, og filmen er kjøpt inn av Netflix. 

Spørsmål til samtale om filmen IBELIN

  1. Hva gjorde mest inntrykk på deg i filmen – og hvorfor?
  2. Hvorfor er kombinasjonen av videoklipp, intervjuer og animerte sekvenser så effektfull?
  3. Hva følte og tenkte du da Ibelin løp og løp hver gang han kom inn i spilluniverset?
  4. «Alle vil flykte fra hverdagen til tider, og vi finner våre egne fluktruter. Min er dataspill», skriver Mats i bloggen. Hva tenker du om det Mats sier her? 
  5. Hvordan kunne Mats oppleve virkelige vennskap i en «uvirkelig» verden?
  6. Spillvennene så aldri Mats sin kropp, «men de fikk se hjertet og sjelen», skiver han i bloggen. Hvordan kommer dette fram i løpet av filmen?
  7. Hvordan utfordrer filmen deg i synet på vennskap – hva det er og hvor viktig det er?
  8. Den kristne forfatteren C S Lewis sier at vennskap er en form for kjærlighet som er viktig for å leve «det gode liv», slik Gud ønsker det for oss. Vi er skapt til fellesskap med hverandre og dypest sett med Gud selv. Hva tenker du om dette?

Se også: «Digital døråpner til virkelige vennskap»