Love Myself

AKTUALISERING: «Love Myself» kan brukes til å fremheve to ulike sider ved menneskene: Vi er skapt til fellesskap og vi er skapt i Guds bilde.

Sitat:
– Gonna love myself, no, I don´t need anybody else

 

Tema: Kjærlighet, uavhengighet, lykke, fellesskap

Bakgrunn

Hailee Steinfeld (f. 1996) er en amerikansk skuespiller, modell og sanger som først for alvor ble kjent gjennom birollen i den prisbelønte filmen True Grit (2010). Hun har også hatt store modelloppdrag, blant annet som ansikt for Miu Miu. Musikken har Steinfeld holdt på med ved siden av siden hun var 12, og Love Myself er den første singelen fra albumet som slippes i løpet av høsten.

Videoen til Love Myself har fått kritikk og har vekket oppsikt, men det er all grunn til å lykke til Hailees budskap. Selv sier hun at teksten må tolkes av hver enkelt lytter. For henne dreier teksten seg om å ta vare på seg selv og skjemme seg selv bort, være seg emosjonelt, fysisk eller materielt.

Det kan synes som om Steinfeld spesielt har et nedslagsfelt blant unge lyttere, og her til lands er hun inne på VG-lista.

 

Forslag

Teksten kan brukes til å fremheve to ulike sider ved menneskene. For det første er vi skapt til fellesskap, til å være sammen. Bibelen poengterer nytten og gleden ved samværet på mange måter: Herren selv slo tidlig fast at det ikke er godt for mennesket å være alene (1 Mos 2,18), David synger om hvor godt og vakkert det er når to brødre bor sammen (Sal 133), og Forkynneren sier at det er bedre å være to enn en, for om de faller, kan den ene reise den andre opp (Fork 4,9-12). Til og med Gud selv er fellesskap, et fellesskap av Faderen, Sønnen og Ånden.

Samtidig er det sunt for en relasjon at den ene ikke er avhengig av at den andre skal sørge for lykken, samme om det er vennskap, kjærlighetsforhold, familieforhold, arbeidskollegaer eller lignende. Steinfeld peker på noe godt når hun sier at hun må elske seg selv. Vi er skapt i Guds bilde, det er all grunn til å tenke fint om hvem vi er. Det er spenningen menneskene lever i det falne, det syndige, det vi ikke får til, og det fantastiske, unike, enkeltmennesket vi er. Vi kan speile oss i kjærligheten Gud har til oss, og den viser oss vår verdi. Kan vi takke nei til fellesskap med Gud og si at vi heller klarer oss selv? At kjærligheten vi viser oss selv gjennom materielle ting, opplevelser og dekking av fysiske behov er nok for oss? Hva med relasjoner til andre mennesker, kan vi leve uten? Hva vinner vi på det? Hva taper vi?

 

Bibelvers

Sal 4 (Hva er lykke?)
Ordsp 17,17 (En venn viser alltid kjærlighet)
Høys 8,7 (Kjærlighet kan ikke kjøpes)
1 Kor 1,9 (Vi er kalt til fellesskap med Jesus)