Mandela og tilgivelse

AKTUALISERING: Filmen «Mandela: Veien til frihet» trakk mange på kino. Da Mandela kom ut av fengselet, ventet titusenvis av svarte ungdommer, væpnet med spyd og macheter og andre våpen, på ham. De var klare for å ta hevn mot den hvite makteliten og ventet bare på ordren. Den ordren kom aldri.

 

Nøkkelord: forsoning, frelse, frihet, rettferdighet, tilgivelse

 

Bakgrunn

Apartheidregimet i Sør-Afrika er et av de verste eksempler på hvordan Bibelen kan bli misbrukt. De hvite mente at svarte ikke var fullverdige mennesker, og at bibelvers som fremmer likeverd derfor ikke gjaldt dem.

Nelson Mandela ble døpt i en metodistmenighet og hadde en troende mor. Hun grunnla blant annet en metodistkirke. Mandela gikk på skoler drevet av kristne misjonærer. Han kjente altså godt til kristen tro og lære. Som student var han til og med søndagsskolelærer ute i landsbyer.

«Da Mandela ble løslatt, ventet titusenvis av svarte ungdommer, væpnet med spyd og macheter og andre våpen utenfor fengselet»

Politikk og kamp for likeverd ble hans liv og yrke. 27 år satt han i fengsel for sin motstand mot raseskille. Da han kom ut av fengselet, ble han Sør-Afrikas første svarte president. Det kunne gått så helt annerledes.

For da Mandela ble løslatt, ventet titusenvis av svarte ungdommer, væpnet med spyd og macheter og andre våpen utenfor fengselet. De ventet på lederen sin, klare for å ta hevn mot den hvite makteliten. De ventet bare på ordren. Den ordren kom aldri. I stedet ba Mandela dem om å omfavne og tilgi sine fiender.

Noe av det som imponerer aller mest med Nelson Mandela er hans vilje til å tilgi. Han skjønte at tilgivelse måtte være en del av den vanskelige jobben med å bygge et nytt Sør-Afrika med likeverd for alle mennesker. I en tale på en konferanse holdt av metodistkirken i Sør-Afrika fortalte Mandela at han mente kirken, med sitt budskap om tilgivelse, har en spesiell rolle i den nasjonale forsoningsprosessen i landet:

«After so much suffering and injustice, the instinct for revenge is a natural one. But the transition we are going through shows that those who suffered under apartheid are prepared to bury the past.»

 

(Vil du lese mer om Mandela og tilgivelse? Sjekk ut dybdeartikkelen «Hvor mange ganger, Mandela?»)

 

Forslag

Mandela kom ut av fengsel med et fredsbudskap. Han skal ha sagt:

«Da jeg gikk ut døren mot porten som ville føre til min frihet, visste jeg at hvis jeg ikke la min bitterhet og mitt hat bak meg, ville jeg fortsatt være i fengsel.»

Du kan bruke dette sitatet til å snakke om viktigheten av tilgivelse og forsoning. Mandela hadde all mulig rett til å være både bitter og hatefull. Likevel valgte han fred og forsoning.

Hva kan vi lære av Mandelas valg og dets resultater?

Vet du om andre historier om mennesker som har lidd urettmessig urett, men som likevel har valgt å tilgi? Hvilke tanker gjør du deg omkring tilgivelse? Hva er forskjellen på tilgivelse og tillatelse?

 

Bibelvers

– Luk 23,34 (Tilgi dem, for de vet ikke hva de gjør)
– Kol 3,12-13 (Som Herren har tilgitt dere, skal også dere tilgi hverandre)

Bearbeidet fra krdonline.no