Meg, meg, meg!

ARTIKKEL: «Jeg elsker meg selv.» Det høres litt kleint ut på norsk, men prøv å si det på engelsk, som den amerikanske artisten Hailee Steinfeld gjør. «I love me». Det klinger bedre, gjør det ikke? Eller er det noe som skurrer?

 

Hailee Steinfeld (f. 1996) er en amerikansk skuespiller, modell og sanger som først for alvor ble kjent for sin birolle iden prisbelønte filmen True Grit (2010). Hailee har holdt på med musikk siden hun var 12, og Love Myself er den første singelen fra albumet som slippes i løpet av høsten.

 

«Gonna love myself»

Videoen til Love Myself har vekket oppsikt og fått kritikk for å spille på sex, men det er all grunn til å lytte til Hailees budskap. Selv sier hun at teksten må tolkes av hver enkelt lytter. Gang på gang gjentar hun: «Gonna love myself» og «I love me». For henne dreier teksten seg om å ta vare på seg selv og skjemme seg selv bort, det være seg emosjonelt, fysisk eller materielt. Elsk deg selv, det er veien til lykke.

Det er noe sant i dette. Bibelen forteller at vi har all grunn til å være begeistret over hvem vi er. Vi er jo skapt av Gud, i Guds bilde! Og legg merke til Guds egen vurdering etter skapelsen: «Dette er svært godt!» Gud bruker utropstegn — så fornøyd er han! Og ikke nok med det: Universets konge, den allmektige skaperen, han har lyst til å være vår venn (Joh 15,15). Er ikke det tidenes selvtillit-boost, så vet ikke jeg.

 

«I don’t need anybody else»

Men hva blir konsekvensen hvis det viktigste i livet er å elske seg selv? Hailee synger «I don’t need anybody else – I love me». Hva slags retning har et slikt liv? Hvis jeg gjør «I love me» til mitt livsmotto kan det fort føre til et liv hvor jeg er universets midtpunkt, hvor alt kretser rundt meg og min trivsel. Martin Luther kalte en slik holdning å være innkrøket i seg selv, og mente at nettopp dette var menneskets grunnsynd. Det er virkelig synd når mennesket sier at «jeg trenger ingen andre – ikke en gang Gud».

Hva slags retning har kjærligheten som Hailee synger om? I musikkvideoen til denne singelen har hun på seg en body med teksten «Self Service». Hailee synger altså om en kjærlighet som er rettet innover, innover mot meg selv. Slik som reklamen sier «dette fortjener du», selgeren sier «kunden har alltid rett», og vi selv i valg av jobb og studier ofte sier at «det viktigste er jo å gjøre noe du trives med». Du er verdens midtpunkt, alt er til for å bygge opp deg og din trivsel.

 

Kjærlighet innover eller utover?

Er det slik Guds kjærlighet er, en kjærlighet som alltid er rettet innover? Tenk etter hva det betyr at Gud er kjærlighet. Betyr det at Gud elsker seg selv? Nei, ikke i den forstand at Guds kjærlighet bare peker innover som en egoistisk kjærlighet. Gud er jo et treenig fellesskap. Faderen har aldri nok med seg selv, men deler sin kjærlighet med Sønnen og Ånden. I Guds fellesskap peker kjærligheten aldri bare innover, men alltid også utover.

Slik som Guds kjærlighet alltid retter seg utover, slik skulle også vår kjærlighet alltid strekke seg mot andre. Paulus skriver at vi skal «elske hverandre inderlig som søsken, sett de andre høyere enn dere selv.» (Rom 12,10) Det er en kjærlighet som ikke setter meg og mitt i sentrum, men som alltid handler om den andre.

Var det ikke nettopp slik Jesus levde? Den himmelske herskeren steg ned fra tronen sin, kom ned til jorden og gjorde seg til alles tjener. Han som levde et liv hvor han ikke søkte egne fordeler eller ære, men alltid prøvde å bygge opp dem rundt seg. En slikt liv kan aldri si «I don’t need anybody else».