Rådebank sesong 1

Rådebank samtaleguide sesong 1

Sendes på: NRK

Sjanger: Drama

År: 2020

Med: Odin Waage, Sjur Vatne Brean, Maja Christiansen, Mathilde Thomine Storm, Kasper Dølplads Antonsen, Matthew Rico Henriksen Santos, Amalie Sporsheim, Natalie Bjerke Roland, Liwia Migala

Manus: Linn-Jeanethe Kyed, Christian Almerud Owe
«Det var som jeg hadde en piggtråd gjennom sjela» 

Glenn Tore, Rådebank


Sammendrag:

Rådebank er en norsk dramaserie om vennskap, kjærlighet, trøbbel og bil. 

Serien følger et fiktivt rånemiljø i tettstedet Bø, en sjarmerende gjeng som holder sammen via sin store interesse for biler og råning. Vi møter lederen i gjengen, GT (Glenn Tore), som raskt viser dobbeltspillet han må kjøre der han skifter mellom å være i et tydelig hardbarket machomiljø samtidig som han må håndtere en nesten altoppslukende kjærlighetssorg. Ine, hans livs kjærlighet, prestedattera og bygdas dame nummer 1, gjør det slutt og flytter til byen. 

Du tenkte du skulle bite det i deg? 

Livet med gjengen hans, Hege, Robert, Kim og bestekompisen Sivert, fortsetter som før med festing, råning og henging ved bensinstasjonen. Det gjelder tross alt å holde oppe en tøff og sterk fasade. Dette er ikke noe gjengen snakker om, men fortvilelsen over å ha mistet Ine blir stadig sterkere og mørkere for GT. Det går etter hvert utover det meste i GTs liv, også jobben. Bestekompisen Sivert tar til slutt kontakt med GTs sjef som tar affære og får GT til å åpne seg om hvordan han opplever kjærlighetssorgen.

«Det var som jeg hadde en piggtråd gjennom sjela» innrømmer GT.

Sjefen utfordrer machokulturen de opprettholder, og gir GT en god porsjon livsvisdom:

«Du tenkte du skulle bite det i deg? være tøff, stum og sterk? Skikkelig mannfolk? …

Det er bare tull det greiene der. Det er ingen grunn til at du skal gå rundt å late som om alt er ålreit. Det er ingen som slipper unna alle fartsdumper. En dag er det deg, en annen dag meg. Det går på omgang. Sånn er livet.»


Bakgrunn

Rådebank var i utgangspunktet tenkt som en komedie om rånemiljøet og en karikert bygdekultur, men denne serien ble noe helt annet. Manusforfatter Linn-Jeanethe Kyed så hvilken uventet mulighet nettopp rånemiljøet gav til å brukes som bakteppe og univers for å snakke om temaer som for eksempel psykisk helse og selvmord. 

En uttalelse fra Generalsekretær i Rådet for psykisk helse, Tove Gundersen, ble grunnlaget for tematikken i de tre sesongene: 

«Tenk hvis bare flere unge menn kunne snakke om det å håndtere kjærlighetssorg, det å bare leve helt vanlige liv, takle økonomisk usikkerhet og finne sin plass». 

Priser og anerkjennelser


Sesong 1 ble den mest strømmede dramaserien i Norge den første uken etter publisering i midten av mars 2020. Serien vant flere priser under Gullruten 2021, blant annet i klassene beste dramaserie, beste skuespiller (Odin Waage), beste regi (Daniel Fahre) og beste manus (Linn-Jeanethe Kyed). Rådebank vant «Seriekritikerprisen 2021» i kategorien «Årets TV drama», ble tatt ut til hovedkonkurransen på «Festival de la Fiction de La Rochelle» i 2021 og var nominert til «Beste europeiske TV-drama». 


Samtalespørsmål sesong 1

  • Hva likte du best med sesong 1? Hvorfor?
  • Var det noe du ikke likte? Hvorfor?
  • Hva betyr rådebank?  Hvorfor tror du det er tittelen på serien?
  • I episode 3, «Ute og sykler», er GT og Ine ute på sykkeltur sammen. De flørter og tøyser hvorpå GT spøkefullt sier til Ine: «Har ikke moren din (presten) lært deg noe? What would Jesus do? Liksom?» Hva tenker du om det GT sier?
  • «Tenk hvis bare flere unge menn kunne snakke om det å håndtere kjærlighetssorg, det å bare leve helt vanlige liv, takle økonomisk usikkerhet og finne sin plass». Hvordan kan en slik serie hjelpe folk å snakke om psykisk helse?
  • Hva tenker du om det sjefen til GT sier?
  • Kjærlighetssorg gjør vondt. Det tar tid å komme gjennom og over. Hvilke bibelvers kan være til hjelp for de som er i en slik situasjon? Se gjerne Matt 11,28, Matt 6,34, Jes 41,10-13