Rådebank

Rådebank samtaleguide sesong 2

Sendes på: NRK

Sjanger: Drama

År: 2021

Med: Odin Waage, Sjur Vatne Brean, Maja Christiansen, Mathilde Thomine Storm, Kasper Dølplads Antonsen, Matthew Rico Henriksen Santos, Amalie Sporsheim, Natalie Bjerke Roland, Liwia Migala

Manus: Linn-Jeanethe Kyed, Christian Almerud Owe
Sammendrag sesong 2

Rådebank er en sjarmerende norsk dramaserie om vennskap, kjærlighet, trøbbel og bil. 

Serien følger et fiktivt rånemiljø i Bø, en gjeng som holder sammen via sin store interesse for biler og råning. Mens vi i første sesong kommer tett på Glenn-Tore (GT) og hans tøffe periode med kjærlighetssorg, er det bestekameraten Sivert som er hovedpersonen i sesong 2.

GT har akkurat sonet ferdig en fengselsstraff for fyllekjøring, og alt ligger til rette for en fantastisk sommer med gjengen. Sivert ønsker seg både ny bil og ingeniørstudier i Trondheim. Han vil studere på samme sted som sin mor, som døde av kreft. Begge deler skal vise seg å bli vanskelig. Han kløner det til og havner i økonomiske vanskeligheter. Eksamen går dårlig, så han kommer ikke inn på studiene i Trondheim. Sesong 2 tar en uventet vending når Sivert brått dør i en bilulykke, og det viser seg at han tok sitt eget liv. Vennegjengen står igjen med sorg, skyldfølelse og mange ubesvarte spørsmål. 


Bakgrunn

Rådebank var i utgangspunktet tenkt som en komedie om rånemiljøet og en karikert bygdekultur, men denne serien ble noe helt annet. Manusforfatter Linn-Jeanethe Kyed så hvilken uventet mulighet nettopp rånemiljøet gav til å brukes som bakteppe og univers for å snakke om temaer som for eksempel psykisk helse og selvmord. 

Dødsårsak nummer 1 for unge menn i Norge

Selvmord er den største dødsårsaken for unge menn i Norge. En uttalelse fra Generalsekretær i Rådet for psykisk helse, Tove Gundersen, ble grunnlaget for tematikken i de tre sesongene: 

«Tenk hvis bare flere unge menn kunne snakke om det å håndtere kjærlighetssorg, det å bare leve helt vanlige liv, takle økonomisk usikkerhet og finne sin plass». 


Musikk, priser og anerkjennelser


Artisten Emma Steinbakken coverversjon av Hellbillies-låta Jeg glemmer deg aldri traff Rådebankfansen midt i hjertet. Låta ble en umiddelbar hit, har nådd langt utenfor serieuniverset og spilles fortsatt mye på radiostasjoner og musikkplattformer.

  
Sesong 2 kom i januar 2021. Den første episoden hadde over 200 000 visninger på få dager. Serien vant sju priser under Gullruten 2021, blant annet i klassene beste dramaserie, beste skuespiller (Odin Waage), beste regi (Daniel Fahre) og beste manus (Linn-Jeanethe Kyed). Rådebank vant «Seriekritikerprisen 2021» i kategorien «Årets TV drama», ble tatt ut til hovedkonkurransen på «Festival de la Fiction de La Rochelle» i 2021 og var nominert til «Beste europeiske TV-drama». 

Samtalespørsmål sesong 2:

  • Hva likte du best med sesong 2? Hvorfor?
  • Det er vanskelig å oppdage at Sivert har det vondt? Hvorfor det? 
    Får vi noen hint i serien?
  • Vennene GT og Hege reagerer veldig forskjellig på det som har skjedd. Hva tenker du om det?
  • Statistikken viser at selvmord er krevende å snakke om, særlig for gutter og menn. Hva tror du er grunnen til det?
  • Hvordan er det å ha en kristen gudstro midt i en slik krevende situasjon? Hva kan være godt og hva kan være utfordrende?
  • I 1 Korinterbrev 12,26 beskriver Paulus at vi som tror er kroppsdeler på samme kropp. Når en del lider, lider resten også. Hvordan kan vi være til hjelp for hverandre i møte med sykdom?