Onkl P og De Fjerne Slektningene. Foto: Facebook.

Rapper om angst

AKTUALISERING: Onkl P har høstet lovord for sin låt «Styggen på ryggen», der han rapper om angst akkompagnert av rockegruppa Slekta. Bruk denne aktualiseringen til å snakke om angst og hva kristen tro kan bety inn i en slik situasjon.

 

Nøkkelord: angst

Bakgrunn

Onkl P regnes for å være en tungvekter i norsk rap-miljø. I låten «Styggen på ryggen» rapper Onkl P (Pål Tøien) om det å leve med angst, som han omtaler som «Styggen på ryggen». Onkl P har høstet unison lovprisning i pressen for låten som berører det alvorlige temaet. Under følger noen utdrag fra låten:

Føles som om jeg er i helvete
Styggen på ryggen har blitt en av mine nærmeste
På skulderen min og minner meg på
Hvor skeis det here livet mitt går

Tyner og tyner meg han der Styggen på ryggen
Hvisker inn i øret mitt hvem som styrer den giggen
kan´ke gjøre annet enn å høre på Styggen
der han jobber for å ødelegge kidden

Er det rart jeg er redd
når Styggen på ryggen er han jeg prater med mest?
oppå skulder´n min og sier at jeg kommer ingen vei her i livet

 

Spørsmål til samtale

Du kan bruke tekstutdragene til å snakke om angst og hva som kan gi hjelp og lindring til en som synes livet virker håpløst. Onkl P personifiserer angsten og kaller den for «Styggen på ryggen» og «min egen djevel».
Hvordan tenker vi om psykiske utfordringer og lidelser – og hvilken rolle kan Djevelen spille i slike sammenhenger?

Hvor kommer de vonde følelsene fra? Hvor kommer angsten fra?

Hva får oss til å tenke at vi ikke er noen ting eller aldri kommer til å komme noen vei i livet?

Hva kan kristen tro tilby til mennesker som strever med angst og håpløshet?

Bibelvers

1.Pet 5,8 (Djevelen går omkring som en brølende løve for å finne noen å sluke)
Joh 8,44 (Djevelen er løgnens far)
Joh 14,27 (La ikke hjertet bli grepet av angst)
1. Kor 15,54ff) (Jesus har overvunnet døden og Djevelen)