Ressurser til filmen «Unbroken»

VIDEOER: Filmen handler om den sanne og utrolige historien til OL-løperen Louis Zamperini. Han overlevde en flystyrt under 2.verdenskrig, men ble tatt til fange av japanere – og fikk nådeløs behandling. Damaris England har laget flere videoressurser ut fra tema i filmen.

 

Faktaboks:

Tittel: Unbroken
Manus: Ethan Coen, Joel Cohen, Laura Hillenbrand, Richard LaGravense
Regissør: Angelina Jolie
Skuespillere:  Garrett Hedlund, Domhall Gleeson, Jack O´Connell, Finn Wittrock
Sjanger: Drama / Krigsfilm
Distributør: United International Pictures
Aldersgrense: 15 år (egnet for ungdom/voksne)
Kinopremiere: 30.01.2015

  

 

Sammendrag

Louis Zamperini deltok i OL i 1936 i langdistanse. Han kom på åttende plass i 5000 meters løpet, men innsatsen hans tiltrakk seg mye oppmerksomhet siden han nektet å gi seg selv om han ble liggende langt bak de andre. Under 2.verdenskrig var han med i krigen, og flyet hans ble skutt ned. Kun tre av 11 menn om bord overlevde. Etter 47 dager på havet, ble Zamperini og de andre funnet av den japanske marinen og sendt til en krigsleir. Der forsøkte de å knekke han ved tortur. Filmen er en historie om å overleve og beholde håpet på tross av forferdelige omstendigheter.

«There’s so much pain in the world», sier regissør Angelina Jolie, om hva som gjorde at hun ble dratt mot historien til Zamperini. «I feel that we need stories like this today – the journey of a man finding his way through darkness and into the light – stories that can help us, inspire us, show us something remarkable and make us feel positive about life.»

Damaris England har laget tre videoer til samtale, ut fra filmen. Alle videoene kan lastes ned gratis, og det er også laget en samtaleguide med spørsmål som hører til.

 

VIDEO: Finishing every Race

Regissør Angelina Jolie snakker om at grunnen til at folk reiste seg når Louis Zamperini sprang under OL i 1936 var at han prøvde så utrolig hardt. De ble imponert over å se noen som nektet å gi seg.

 

VIDEO: Inspiring Others

Laura Hillenbrand er forfatteren av boka Unbroken, som filmen er basert på, og hun snakker om utholdenheten til Louis Zamperini. Angelina Jolie sier at Zamperini alltid hadde fokus på å inspirere andre.  

 

VIDEO: Transforming your Future

Laura Hillenbrand snakker om at den ondskapsfulle fangevokteren ikke kunne knekke Louis Zamperini. Angelina Jolie sier at alle vil møte ting i livet som er vanskelige, men at det handler om å komme seg på beina igjen – midt i motgangen.