Et bilde fra verdensrommet, gratis tilgjengelig på nettsiden NASA photojournal

Tips til bruk av bilder i forkynnelse

 ARTIKKEL: God bruk av bilder og presentasjonsverktøy (for eksempel Power Point) kan gjøre tilhørerne mer interessert i det du snakker om. Bare det å ha ord på en skjerm betyr mye når det gjelder hva folk husker. Dessuten er det til hjelp for de som ikke snakker så godt norsk.

 

Bedre forståelse

Tekst i en power point-presentasjon kan altså gjøre en forskjell, men det er fremdeles bare ord. Hvis vi finner bilder som utfyller og beskriver det vi sier, vil dette stimulere ulike deler av hjernen og hjelpe lytterne til å forstå det som sies. Et diagram kan for eksempel kommunisere kompleks informasjon på en enklere måte. Dette er spesielt nyttig når du snakker om tall og statistikk.

 

Illustrasjoner og følelser

Bilder kan også brukes som illustrasjoner og eksempler på det du sier. I tillegg kan de fungere som ikoner og symboler – som peker til noe annet enn det bildet faktisk sier. Bilder kan formidle følelser på en annen måte enn ord. Noen mennesker som strever med ord kan bli mer involvert i forkynnelsen hvis den visuelle presentasjonen er godt gjennomtenkt. 

 

Fire viktige punkt

Som formidler må du tenke gjennom:

  • For det første må du bruke tid og krefter på å lære deg å bruke bilder (og visuell presentasjon av tekst) i forkynnelsen. Etter å ha forberedt innholdet, og etter at du har bestemt deg for hvordan du vil presentere det muntlig, må du tenke gjennom hvordan det kan presenteres på skjermen.
  • Etter å funnet ut hvilke type bilder du trenger, må du lete etter disse bildene. Når det gjelder diagram og grafer er det lettest å produsere selv, i et regneark-program, eller ved hjelp av en diagram-funksjon som er innebygget i de fleste presentasjonsprogram. Men det er viktig  å lage gode diagram, som ikke er forvirrende eller uklare. Spør gjerne noen om å hjelpe deg hvis du står fast.
  • De beste bildene er som regel fotograf-bilder (unngå clip-art, de tar oppmerksomheten bort fra forkynnelsen i stedet for å underbygge den). Du kan også ta bilder selv! Likevel vil du ofte ha behov for å finne bildene på internett. Husk å sjekke at bildene har høy oppløsning. Bilder med lav oppløsninger eller bilder som er dårlige og kan føre til at folk retter oppmerksomheten mot disse svakhetene i stedet for hva bildet egentlig viser.
  • For det fjerde må vi bruke bilder med integritet. Vi må respektere at opphavsmannen bak bildet har opphavsretten. Å bruke bilder uten opphavsmannens tillatelse er et brudd på åndsverksloven. Dette er et viktig moralsk spørsmål i vår tid. Vi må derfor unngå å bruke bilder som vi ikke har tillatelse til å bruke, noe som gjør at Google er et dårlig redskap for å finne bilder. Hvis du bruker en vanlig søkemotor må du sjekke copyright på alle bildene du ønsker å bruke, og du vil snart finne ut at de fleste enten er beskyttet, eller at du ikke finner noen spesifikk informasjon (og dermed kan du ikke bruke dem).

 

Kilder til gode bilder

Thinkstockphoto.com

Abonnementstjeneste der du betaler en månedlig sum for å laste ned bilder. Husk på at bildestørrelsen kan variere, til en presentasjon trenger du 1024 x 768 piksler.

 

Freeimages.com

Gratis tjeneste. Vær oppmerksom på at det også dukker opp bilder man må betale for (fra iStockphoto) når du søker etter bilder.

 

Crestock.com

En svært god tjeneste med mange gode bilder. Det lønner seg å kjøpe pakkeløsninger og abonnement, fremfor enkeltbilder, hvis du bruker en del bilder.

 

iStockphoto.com

Et flott bildearkiv med mange gode bilder. Dette er en betalingsside, og prisene har dessverre steget en del i det siste.

 

Photocase.com

En betalingsside med noen høykvalitetsbilder.

 

Fotolia.com

Betalingsside.

 

Dreamstime.com

Også betalingsside.

 

Flickr.com

Et sosialt nettsted for deling av bilder. Mange av brukerne frigir bildene med en Creative Commons-lisens. Søk på Creative Commons, eller gå til «Advanced search» og sørg for at motoren bare søker i «Creative Commons». Noen bilder kan likevel ikke brukes fordi de har for lav oppløsning. Se etter om «All sizes»-lenken over bildet vises. Hvis den ikke er der kan du ikke lagre bildet i den oppløsningen du må ha til en presentasjon. Hvis lenken er der, kan du klikke på den og velge 1024 x 768 piksler eller mer.

Creative Commons krever at du oppgir navnet til opphavsmannen. Når du lagrer bildet må du derfor sørge for å få med navnet på fotografen. Klikk på lenken «user-name» og så på profilen for å finne navnet. Noen oppgir bare kallenavn, da bruker du dette. Den letteste måten å huske brukernavnet på er å lagre bildet med brukernavnet i filnavnet. Når du bruker bildet kan du oppgi copyright slik: CC: Fred Bloggs. Dette kan gjøres direkte på bildet, ved hjelp av et bildebehandlingsprogram, eller nedenfor bildet.

Legg merke til at noen fotografer ønsker å vite hvordan bildet skal brukes, eller at du ber om tillatelse før du bruker det. Hvis du er usikker på om fotografen vil like måten du har tenkt å bruke bildet på, er det høflig å spørre om det.

Les mer om Creative Commons

 

NASA

En fantastisk ressurs med rom-relaterte bilder. NOAA  (National Oceanic and Atmospheric Administration) er også veldig nyttig. Begge disse departementene gjør sine bilder tilgjengelige fullstendig gratis.

 

Andre kilder

Her finner du nettsider med oversikt over andre bildetjenester på nett:

Commons: Free media resources/Photography

Best Sites for Free Stock Photos