Paul samtaleguide

Samtaleguide Paul, The Apostle of Christ

Med tanke på sjanger og innhold, er Paul – Apostle of Christ en klassisk bibelfilm, med nært slektskap til filmer som Noah, Risen og Den sanne historien om Maria Magdalena.

 

Paul samtaleguide

 Regi: Andrew Hyatt (Full of Grace, 2015)

Genre: Drama, historie

Skuespillere: Jim Caviezel (The Passion of the Christ), James Faulkner (Downton Abbey, Game of Thrones) Oliver Martinez (S.W.A.T.)

Nasjonalitet: USA

Språk: Engelsk

Lengde: 1 t. 48 min.

Distribusjon: United International Pictures

Produksjonsselskap: Affirm Film (Risen, Miracles from Heaven)

 

 

Sammendrag

Vi er i Roma år 67, få år etter den store brannen (år 64) som keiser Nero anklaget de kristne for å stå bak. Dette resulterte i grusomme forfølgelser i årene etter brannen. Nero bruker de kristne som brennende fakler for å lyse opp byen om natten, og han sender dem til ville dyr på sirkusarenaen. De kristnes leder Paulus (James Faulkner) er blitt dømt til henrettelse ved halshogging og sitter nå i en celle dypt i Mamertinerfengselet.

Paulus’ nære venn legen Lukas (Jim Caviezel), kommer fra Hellas og forsøker å spore opp Paulus. Han får ly hos ekteparet Priskilla og Akvilas, som har gjort hjemmet sitt om til et skjulested for kristne på flukt fra romerske soldater.

Gjennom disse to kristne ledernes kontakter, får Lukas besøke Paulus i fengselet, noe han gjør med fare for sitt eget liv. Møtene med Paulus i fengselscellen inspirerer Lukas til å skrive ned historien om de første kristne (vårt «Apostlenes gjerninger»).

Filmens tredje hovedperson er fengselskommandanten Mauritius (Oliver Martinez). Hans datter er alvorlig syk, og ingen offer til de romerske gudene har gitt resultater. Men hvis han skulle søke hjelp hos den kristne legen og «gudsfornekteren» Lukas, er han redd for å måtte møte gudenes vrede.

Forfølgelsene har satt de kristne i Roma i et dypt dilemma. De har et kall til å vitne om Jesus i ord og gjerning. Hva nå? Skal de bli i byen – eller skal de flykte og redde sine egne liv?

 

Les også Lars Dahles Kulturnotat om filmen Paul, the Apostle

 

Bakgrunn

Bibelbølgen fra Hollywood gir oss et mangfold av filmer med kristne temaer. Med tanke på sjanger og innhold, er Paul – Apostle of Christ en klassisk bibelfilm, med nært slektskap til filmer som Noah, Risen og Den sanne historien om Maria Magdalena.

Paul – Apostle of Christ er den første spillefilmen fra Hollywood om Paulus. Historien fortelles som en serie flashbacks med utgangspunkt i apostelens siste fase før henrettelsen. Dette er en periode av Paulus sitt liv der det historiske kildematerialet i hovedsak er begrenset til 2 Timoteus-brev.

Filmen har ikke vært en stor kinosuksess i USA, med blandet mottakelse blant kritikerne. En av de markert positive stemmene var anmelderen i Washington Post: «Her møter vi de den første kristne menighet på sitt aller mest sårbare». Dette illustrerer at forfølgelse av de kristne er et bærende perspektiv i filmen.

 

Samtalespørsmål

1. Hva berørte deg mest ved filmen, og hvorfor?

2. Hva synes du om filmen rent kunstnerisk? I hvilken grad skapte handlingen, dialogen, miljøskildringen og skuespillerprestasjonene et troverdig inntrykk?

3. Hvordan beskrives romersk religiøsitet i filmen, særlig når det gjelder kommandanten Mauritius og hans familie? Hva synes å være det største hinderet i møte med de kristne og deres tro?

4. Et av filmens sentrale temaer er forholdet mellom kjærlighet, tilgivelse, rettferdighet og hevn. Hvordan kommer dette til uttrykk i filmen?

5. Hvordan skildrer filmen apostelen Paulus som person? Hva omtales som apostelens «torn i kjødet»? (Se gjerne 2 Korintierbrev 12,7.)

6. Hvordan skildrer filmen evangelisten Lukas som person? Hvorfor ønsker Lukas å skrive «Apostlenes gjerninger»? (Sammenlign gjerne filmens beskrivelse med Lukas 1,1-4 og Apostelgjerningene 1,1-3.)

7. Det er ofte blitt sagt at «Martyrenes blod er kirkens såkorn». Gir filmen noen pekere på hva det er ved troen på Jesus Kristus som kan få kristne til å risikere sine liv?

8. Filmskaperne har tilegnet filmen til den forfulgte kirke. Hvordan kan vi engasjere oss for forfulgte kristne verden over? Les gjerne mer om dette viktige temaet på www.opendoors.no og www.stefanus.no!