samvittighet

Samvittighet og sannhet

«Hjertet kan aldri ta feil.»

Hørt det før? Helt sikkert! Enten det ble sagt direkte eller lå mellom linjene, som i filmen Pochahontas. «Lytt med hjertet nå, du vil snart forstå», synger bestemor Piletre.

Denne tidstypiske holdningen gjenfinnes i mange fortellinger i mediemylderet. Uten forbehold oppfordres vi til å følge hjertet og stole på at det gir rettesnoren for livet.

Hvordan forholder så dette seg til Ordspråkene, som er i fokus denne uka? Visdomsboka sier jo at hjertet er sentrum i personligheten, setet for samvittigheten og kilden til alt vi gjør. Nettopp derfor må hjertet innstilles på Guds frekvens. Det må bevares – ved daglig å søke kunnskap fra Skaperen selv. Å stole uforbeholdent på hjertet, får fatale konsekvenser. Samvittigheten kan være altfor snill eller altfor streng med oss hvis den ikke er preget av Guds sannhet om oss.

Altfor snill, ved at følelsene sier at tanker og handlinger er ok. Altfor streng, ved at følelsene fordømmer oss og ikke lar oss ta imot Guds tilgivelse og nåde. Bare ved å lytte til Guds sannhet, unngår vi fallgruvene. Paulus viser vei og innrømmer at han ikke kan stole på sin egen samvittighet – som sier at alt er ok. Og i 1. Joh 3,20 leser vi den frigjørende sannheten at selv om hjertet fordømmer oss, så er Gud større enn hjertet og vet alt.

Andakten er en del av en andaktsrekke tidligere publisert i avisen Fædrelandsvennen, som tar utgangspunkt Salomos Ordspråk. Du finner flere andakter her