arroganse

Sannhet og arroganse

– Er det ikke arrogant å si at du har rett og andre har feil? Spørsmålet er en gjenganger på «Grill en kristen»-arrangement, og dermed et selvsagt valg når den ferske boka med samme navn belyser temaet «Finnes sannhet?». Det er ikke rart at spørsmålet går igjen. Alternativene på livssynstorget er mange, og stemmene som sier at alle svar er like gyldige når det gjelder tro, er høylytte. Dermed kan det høres arrogant ut å si at kristen tro er sann. At vi personlig opplever at kristen tro gir mening og at Jesus er sannheten for oss, er ok. Men å si at Jesus faktisk er Sannheten og at han innbyr alle til å komme tilbake til vår Far ved å tro på seg, er arrogant i manges ører.

Her er det noe som skurrer. For gir det mening å si at det å stå for noe, er arrogant? Å uttrykke seg på en arrogant måte, er noe annet. Det er stikk i strid med å være sannheten tro i kjærlighet, slik Bibelen oppfordrer til. Men hvis det å ha et standpunkt er arrogant, forsvinner jo grunnlaget for all samtale.

Det å holde noe for sant, er alltid ekskluderende. Jesus selv er radikalt eksklusiv i omtalen av seg selv. Samtidig er han radikalt inkluderende! Og Jesus er på ingen måte arrogant når han forteller mennesker sannheten. Han får ingen til å føle seg mindreverdige, men tar alle på alvor – i sann kjærlighet.

 

Andakten er en del av en andaktsrekke publisert i avisen Fædrelandsvennen, og tar utgangspunkt i den nylig utgitte boken «Grill en kristen». Her forsøker 20 ulike personer å gi svar på  20 utfordrende spørsmål til kristen tro.