One Direction (1D). Foto: Universal International Pictures

Se meg!

AKTUALISERING: Et sitat fra filmen «One Direction (3D)» aktualiserer behovet for å bli sett, og avdekker en dypere lengsel i menneskelivet; behovet for å bli akseptert og bekreftet.

 

«De sier det vi vil høre, men som ingen gutter vi kjenner, sier» (Jente i filmen)

 

Nøkkelord: behov, bekreftelse, identitet, lengsel, selvbilde, verdi

 

Bakgrunn

«De sier det vi vil høre, men som ingen gutter vi kjenner, sier», uttaler en jente i filmen om boybandet One Direction (1D). Filmen er delvis dokumentar, delvis konsertfilm – og målgruppen er fanskaren, «Directioners».

Uttalelsen fra jenta i filmen aktualiserer en stadig tilbakevendende tematikk i menneskelivet: behovet for å bli sett, akseptert og bekreftet – og skulle vi kanskje legge til – av noen som betyr noe for oss. Tilknytningspunktet til kristen tro kommer når vi stiller spørsmål ved hvorfor det er slik. Hvorfor har vi et slike behov?

C.S Lewis skriver i Se det i øynene (Mere Christianity) at det fins ulike menneskelige behov, og dekning for disse behovene. Likevel er det et behov dypt inne i seg han ikke finner dekning for i denne verden. C.S Lewis mener at den mest sannsynlige argumentasjonen hans her.)

Margunn Serigstad Dahle skriver i et kulturnotat om 1D: «Teksten til debutsingelen What Makes You Beautiful, som har gitt utmerkingar i fleng, rører då òg ved vare strenger og allmenne behov.» Det er derfor ikke så rart at 1D har en ihuga fanskare. Guttene i boybandet dekker, i allefall for en tid, behovet for å høre at en er vakker og verdifull.

Det fins en hel haug med tenåringsjenter og gutter (og voksne) i denne verden som billedlig talt skriker etter å bli sett, etter å bli tatt vare på; som trøster etter omsorg.

 

Forslag

Du kan for eks bruke teksten fra What Makes You Beautiful til å se på behovet for å bli akseptert vi finner vår verdi og vår identitet. Videre kan du spørre hva som gir oss verdi?

Er det eiendeler? (ha de kuleste klærne og den rette mobiltelefon), er det opplevelser? (ha vært på den råeste ferien). Eller relasjoner? (om å gjøre å kjenne de rette folka). Er det utseende? Eller prestasjoner?

Det er ikke vanskelig å vise at disse tingene ikke er nok. De er for ustablie. Det er alltid noen kulere, alltid noen som har reist lenger, relasjoner blir ødelagt, mennesker svikter. Det samme gjør utseende, og vi kan slite oss i hjel om vår verdi skal være knyttet til å være best og flinkest. Heller ikke One Direction kan fylle behovet vårt.

Vi trenger noe uforanderlig. SVARET er å finne hos Gud. Han som skapte oss i sitt bilde.

Bibelvers

Salme 8 (om Guds storhet og menneskets verdi)
Matt 10,30 (Gud kjenner hvert hårstrå vi har på hodet)
Sal 139, 13-14 (Skapt og villet av Gud)