A Star Is Born

Aktualisering Shallow Lady Gaga Bradley Cooper

Sitat:

Tell me somethin’, girl
Are you happy in this modern world?
Or do you need more?
Is there somethin’ else you’re searchin’ for?

I’m falling
In all the good times I find myself
Longin’ for change
And in the bad times I fear myself

Tema: Lykke, endring, lengsel, fred, muligheter, håp, nåde, oppreisning

Bakgrunn:

Sangen Shallow er temasang i filmen A Star Is Born, regissert av Bradley Cooper. Cooper spiller selv en av hovedrollene i filmen, som den alkoholavhengige countryartisten Jackson Maine. Den andre hovedrollen fylles av selveste Lady Gaga. Hun portretterer sangerinnen Ally, som ikke har våget å satse på en karriere i musikk fordi hun føler at hun har for stor nese. Maine oppdager Ally i en bar, og det blir starten på hennes gjennombrudd som sanger.

Filmen var nominert til åtte Oscarpriser, men endte med å vinne én – nettopp for beste sang. A Star Is Born har blitt spilt inn tre ganger før, med noe ulik historie fra gang til gang. Filmen inneholder enkelte sterke scener, i denne aktualiseringen er det sangteksten som er i fokus.

Lady Gaga beskriver selv at teksten i Shallow rører så mange fordi den handler om en mann og en kvinne som prater sammen og lytter til hverandre. I Me Too-debatten har kvinners stemmer blitt ignorert, mener Lady Gaga. Det kan være greit å kjenne til at hun selv bruker utnevnelsen av høyesterettsdommer Brett Kavanaugh som eksempel, der Lady Gaga hevder at kvinner ikke ble hørt.

Shallow har tronet øverst på hitlistene i land over hele verden, og har blitt kalt den mest vellykkede filmsangen siden Celine Dion sang for et synkende Titanic.

Forslag:

Sitatet kan brukes til å snakke om hva som gir oss lykke. Er vi fornøyde med livet, midt i alt det vi har, alt det vi kan og alt det vi skal? Hvorfor er det slik at vi ofte kjenner på en uro midt i alt det som er godt? Hva er egentlig fred, og hva er det å være tilfreds? Er det forskjell på å være lykkelig og å bli lykkelig?

Sitatet kan også brukes til å snakke om spagaten mange av oss står i, der vi hevder at lykke er å kunne bestemme over våre egne liv: hvem vi vil være, hvem vi vil omgås, hva vi vil bli, hvordan vi vil se ut og så videre, og vi faktisk har alle muligheter til å velge disse tingene. Hvorfor er det da så mange som ikke opplever at de er lykkelige? Til og med i de gode tidene ser vi at vi ønsker oss endringer, som sangen beskriver. Vi er på mange måter vår egen fiende.

Sangen beskriver en eksistensiell lengsel etter å snakke om det som ikke er overfladisk. Hva ligger under smerten? Hvor kan vi finne fred?

Teksten ser ut til å beskrive at Ally er kvinnen som kan fylle hullet Jackson kjenner på i hjertet sitt. Men så går den videre til å understreke at akkurat det kan faktisk ingen mennesker gjøre, hullet er for gigantisk. Jackson lengter desperat etter endring, men hans følelse av skam og skyld kan hun ikke hjelpe ham med. Slik er det også med oss. Vårt problem er oss selv. Vi kan ikke ta oss sammen, vi er grunnleggende ødelagt.

Vi behøver noen som kan finne oss, noen som kan endre oss, noen som kan gi oss et liv fylt av oppreisning, nåde og håp. Dersom Lady Gaga har rett, at sangen rører så mange fordi den beskriver en ekte og ærlig samtale mellom en kvinne og en mann, bør det gi oss frimodighet. Vi som tror på Jesus som den som gir et varig håp og fred midt i smerten. Vi kan våge å snakke om ham og med mennesker som er våre naboer, våre venner, våre medstudenter, våre kollegaer, vår familie.

Bibelvers:

Jes 26,9: Min sjel lengter alltid etter Herren

Sak 11,3: Det som før var stort, ligger nå i ruiner

Luk 6,49: Han som bygget et hus uten grunnmur

Ef 4,14: Vi skal ikke bli et bytte for menneskers knep

Kol 2,8: Vi kan bli fanget av tomt bedrag

Hebr 10,22: Vi kan bli satt fri fra skyld og skam

Åp 21,6: Den som er tørst, får drikke