Foto: TAGHeuer

«Sine egne regler» selger godt

ARTIKKEL: «Jeg vil inspirere unge til å følge drømmene sine, og være seg selv. De kan klare alt de bestemmer seg for.» Dette sier den britiske supermodellen Cara Delevingne, ny ambassadør for det eksklusive klokkemerket TAGHeuer.

I forbindelse med sin nye rolle som selve personifiseringen av merkevaren TAGHeuer, gjentar Delevingne det hun har signalisert før: Hun har ingen planer om å «bare» være fotomodell. Hun vil noe mer. Med roller i tre kommende filmer dette året, er det skuespiller-yrket hun i første omgang satser på.

 

Styrke og vinnervilje

Den sveitsiske klokkegiganten kan være et klokt bro-valg som overgang fra catwalk til filmlerret. Armbåndsurene ligger i prisklassen fra 18 000 til 86 000 kroner. Omtrent en tredjedel av de helsides annonsene på baksiden av Time magazine i 2014, reklamerte for et TAGHeuer-ur.

Klokkene har alltid blitt presentert som det ypperste symbolet på styrke og vinnervilje, illustrert med en variert blanding av sports-helter og glamorøse skuespillere.  Med mottoet «Don’t crack under pressure», hentet man i fjor frem et slagord fra første del av 1990-tallet. Da var det Formel 1-kjørerne Ayrton Senna og Michael Schumacher som «aldri brøt sammen under press».

 

Queen of Cool

Nå er det altså overklassejenta og «Queen of Cool», Delevingne, som skal overbevise oss om at de sterke og suksessfulle passer tiden med TAGHeuer. Hvorfor akkurat henne? Leder for TagHeuer, Jean-Claude Biver, sier det slik: «Hun passer perfekt til merkets budskap.»

Biver har nok skjønt at unge, velutdannede kvinner med egen inntekt utgjør en stadig viktigere kundegruppe i fremtiden, selv om han bruker en tilslørende likestillings-vinkling. Han vil øke andelen kvinnelige kunder fra dagens 35 til 50 prosent, og kaller dette «den ideelle» fordelingen.

 

Barn av sin tid

TAGHeuer har i stor grad vært klokka for tøffe Formel 1-kjørere og rike menn. Selv om sterke damer som skuespiller Uma Thurman og tennisspiller Marija Sjarapova har henvendt seg til det kvinnelige publikum, så er Cara Delevingne likevel noe nytt. Hun er, som Dagens Næringsliv skriver, «et barn av sin digitale samtid.» (dn.no 16.10.14). Hun er sterkt til stede i sosiale medier, og har en enorm tilhengerskare av overveiende tenåringsjenter. Alle disse beundrerne er et potensielt klokkemarked når de kommer i jobb og vil markere seg som sterke, suksessrike kvinner.

Hva er det så den rebelske og uhøytidelige, men aristokratiske modellen formidler? Hun «vil inspirere unge til å følge drømmene sine, og være seg selv. De kan klare alt de bestemmer seg for.» I et intervju med britiske Vogue i høst, sa hun at hun gjerne vil være «en kvinnelig superhelt, en virkelig sterk kvinne».

Det er altså bare å ta en skikkelig bestemmelse, jobbe og være seg selv, så blir du en suksess. TAGHeuer-sjefen sier det enda tydeligere: «Suksess er å ikke bryte sammen under press. Hvis du bryter sammen under press, vil du aldri bli suksessfull.»

 

Lykke

Den 21-årige berømtheten har også noe å si om lykke. Som et ekko av de mange Disney-filmene hun må ha sett gjennom oppveksten, svarte hun slik da Vogue ba henne definere lykke: «Vær sann mot deg selv og følg ditt hjerte».

Denne populære lykke-formelen er så vanlig at vi kanskje ikke tenker over innholdet. Hvem er egentlig dette selv som du skal være sann mot? Er det ditt hardtarbeidende, suksessfulle selv? Det som bare følger sine egne drømmer og aldri bryter sammen under press? Tro om ikke en slik filosofi heller gjør oss mer egosentrerte, sårbare og nådeløse, enn lykkelige. Følgen blir jo at hvis vi ikke lykkes og ikke er lykkelige, så er det vår egen feil. Vi har ikke prøvd hardt nok, vært sanne nok mot oss selv. Ikke fulgt drømmene.

Overraskende tatovering

Det beste Delevingne kan vise oss om det gode liv og sann lykke, er nok sin høyre pekefinger. Der har hun tatovert inn løven Aslan, C.S. Lewis’ velkjente Kristus-figur. Det ironiske er selvsagt at ingen som er på lag med Aslan i C.S. Lewis’ univers, kan lage sine egne regler.

Men til alle tider, i det virkelige liv som i bøkene; Aslan dukker opp når vi minst venter det.