Ashton Kutcher i «What Happens in Vegas» (2008). Foto: 20th Century Fox.

Smart og attraktiv

AKTUALISERING: Ashton Kutcher forteller i dette filmklippet om hva det vil si å være attraktiv. Men i motsetning til hva en forventer å høre fra en Hollywood-kjekkas, insisterer Kutcher på at det handler om å være smart, omtenksom og generøs.

 

 

Nøkkelord: Identitet, Verdi, Selvbilde, Selvtillit, Ærlighet

 

Bakgrunn

Det er ikke uvanlig med både lange og pinlige takketaler når Hollywood-stjerner skal ta imot ulike priser. Men da Ashton Kutcher (35) nylig fikk tildelt ”Ultimate Choice Award”, under den årlige Teen Choice prisutdelingen fikk publikum og TV-ssere høre noe helt annet enn forventede fraser. Over 150 millioner tenåringer hadde stemt på sine favoritter innen kategoriene musikk, film og TV, og Kutcher fikk tildelt æresprisen som tilfaller tenåringenes største forbilder.

Han kom på scenen med ruteskjorte og baseballcaps, og hadde tydeligvis bestemt seg for å være dønn ærlig i sin takketale.

”I feel like a fraud. My name is actually not Ashton…”

Til publikums store begeistring er det første de får vite at Ashton Kutcher egentlig heter Chris, men at han skiftet navn til Ashton da han begynte som skuespiller som 19 åring. Chris Ashton Kutcher forteller videre om noe han lærte da han ennå var Chris. Det handler om viktige ting; om muligheter, om å være attraktiv og om å leve livet.

La oss stoppe litt her. I dette øyeblikk har Kutcher publikum i sin hule hånd. Akkurat nå, på den store stjernehimmelen, skinner hans stjerne klarest. Tusener av unge publikummere og millioner av unge TV-seere sitter klistret for å se og høre hva Kutcher vil si. Mest sannsynlig forventer de en takketale ikke så ulik andre takketaler; en takketale som går inn det ene øret, og ut det andre. Men det blir ikke helt slik.

For Kutcher forteller blant annet, til jubel og lett sjokk hos publikum, at det å være attraktiv handler om tre ting; å være smart, omtenksom og generøs. Det er ikke hva en forventer å høre fra en Hollywood-kjekkas, men Kutcher insisterer på at alt annet enn dette, å være smart, omtenksom og generøs, er søppel folk prøver å selge inn som attraktivt for å få en til å føle seg mindre verdifull, mindre attraktiv.

 

Forslag

Kutcher aktualiserer her temaer som identitet og verdi; det å være og føle seg attraktiv. Du kan for eksempel bruke vidoen for å snakke om vårt behov for å ”skape oss et navn”. Hva er det som gjør at vi føler behov for å pynte på fasaden, enten det handler om utseende, Facebook-oppdateringer eller oppførsel?

Hvor kan vi finne vi verdi som holder i gode og onde dager? Hvordan kan vi bli trygge på at vi er gode nok? Og hvem har vist oss hva det vil si å være smart, omtenksom og generøs?

Bibelvers

1. Pet 3,3 (Det indre er viktigere enn det ytre)
Sal 139,13 -14 (ønsket, skapt og formet av Gud)
Joh 8, 32 (Sannheten skal gjøre oss fri)