Warner Bros. Pictures/ SF Norge AS

Superman: Man of Steel

SAMTALEGUIDE: Supermann har omtalt som alt fra en Kristus-figur, til et kulturelt termometer, til en kroppsliggjøring av den amerikanske drømmen. 

 

Tittel: Man of Steel
 Regissør: Zack Snyder
Manus: David S. Goyer
Skuespillere: Henry Cavill, Russell Crowe, Amy Adams, Michael Shannon
Distributør: Warner Bros.(UK/US)
DVD-slipp: 22.okt, 2013 (Norge)
Aldersgrense: Fra 11 år

 

 

Advarsel: Avslører sentrale deler av handlingen.

Sammendrag

På planeten Krypton mislykkes forskeren Jor-El (Russell Crowe) med å overbevise regjeringsrådet om at en miljøkatastrofe er i anmarsj. Og i det militærlederen General Zod (Michael Shannon) gjennomfører et kupp, redder Jor og kona Lara (Ayelet Zurer) babyen sin Kal ved å sende ham ut i rommet. Med han på ferden følger en kodeks som inneholder nøkkelen til å bevare hele den kryptonske rasen.

Babyen Kal-El krasjlander på en gård i Kansas, USA og blir tatt inn og oppdratt av Martha og Jonathan Kent (Diane Lane og Kevin Costner), uvitende om sannheten om sitt opphav. Annerledes-barnet Clark, vokser opp og blir en omreisende vandrer som frykter hva som vil kunne skje om de utrolige kreftene hans – inkludert superstyrke og laserøyne – noen gang blir oppdaget.

Men da et gammelt kryptonsk romskip blir funnet i den kanadiske isen, får Clark se et hologram fra sin avdøde far, sammen med den uredde journalisten Lois Lane (Amy Adams), som undersøker funnstedet. Etter som han lærer å kjenne sannheten om sin hjemplanet, må Clark avgjøre hvem han er og han står for før Zod, som har overlevd utslettelsen av Krypton, finner ham.

 

man of steel 1
Supermann (Henry Cavill) i Man of Steel. Warner Bros. Pictures/ SF Norge AS

Bakgrunn

Supermann er muligens den mest ikoniske og innflytelsesrike tegneseriefigur gjennom alle tider. Da han først dukket opp i 1938, hjalp han å skape og forme superhelt-sjangeren, og Supermann har vært gjenstand for utallige analyser opp gjennom årene. Karakteren har blitt sett på som alt fra en Kristus-figur, til et kulturelt termometer, til en kroppsliggjøring av den amerikanske drømmen.

Supermann har en kompleks historie på filmlerretet bak seg. Den mest berømte film-inkarnasjonen var, selvsagt, Christopher Reeve, som spilte karakteren i en serie filmer mellom 1978 og 1987. Etter ulike forsøk på å gjenopplive merkevaren Supermann på 1990-tallet og i 2002, hentet Warner Brothers inn X-men regissør Bryan Singer og hovedrolleinnehaver Brandon Routh for å lage Supermann Returns i 2006. Selv om filmen fikk relativt god kritikermottakelse, var studioet skuffet over salgstallene, og følte de ikke hadde posisjonert karakteren godt nok for å lage en oppfølger.

Mens de jobbet med historiekonseptene til The Dark Knight Rises i 2008 begynte Christopher Nolan og manusforfatter David S. Goyer å snakke om måter Supermann kunne bli presentert på i samtidig kontekst. De to var ivrige etter å bruke «back to basics» tilnærmingen til både Batman og Supermann. De ville tilbake til karakterenes røtter og gjenerobre «essensen av hvem de karakterene var da de ble skapt og først ble utviklet.» Warner Brothers, som hadde sett på muligheten for en restart av hele merkevaren, ble imponert av ideene deres, og hyret Goyer som manusforfatter og Nolan som produsent. Man Of Steel ble ansett som en fersk start for Supermann, uten noen relasjon til Singer sin versjon eller de tidligere filmene – og også som startskuddet for DC Comics «delte univers» merkevare (DC Comic sitt svar på Marvel sin Avengers serie).

 

Jonathan Kent (Kevin Costner) og kona Martha (Diane Lane) i «Man of Steel». Foto: Warner Bros. Pictures/ SF Norge AS
Jonathan Kent (Kevin Costner) og kona Martha (Diane Lane) i Man of Steel. Foto: Warner Bros. Pictures/ SF Norge AS

Man of Steel mottok blandete anmeldelser da den kom på kino, med en generell enighet om at den tilbyr spektakulær action og spenning, men mislykkes med å framstå som fersk, etter en rekke lignende «modige» filmer i senere tid, basert på tegneserier. Noen argumenterte for at den likevel tar opp grunnleggende spørsmål som alltid har omgitt karakteren, selv om dette kanskje ikke ble gjort på den mest sammenhengende måten:

«Goyer og Nolan låner helt klart fra Nietzsche sin idé om en supermann eller «overmann» som en transcendental, nyskapende figur som vil skape et nytt sett med verdier i det moralske vakuumet etter Guds død…Likevel er det en dyp forvirring i Man of Steel fordi Snyder, Goyer og Nolan også prøver å identifisere Supermann med den forrige nyskapende utenomverdslige fyren som var på jorden, for om lag 2000 år siden.» (Andrew O´Hehir, Man of Steel: Truth, Justice and the Nietzchean Way, «Salon», 12.juni, 2013.)

 

Den onde general Zod (Michael Shannon) i «Man of Steel». Warner Bros. Pictures/ SF Norge AS
Den onde general Zod (Michael Shannon) i Man of Steel. Warner Bros. Pictures/ SF Norge AS

Spørsmål til samtale

1. Likte du filmen, hvorfor eller hvorfor ikke? Hvis du har sett noen andre Supermann-filmer, hvordan stod Man of Steel seg mot dem? Hvordan ligner og skiller den seg fra andre nyere filmer i superhelt-kategorien?

2. Hva syns du om sentrale skuespillerprestasjoner, spesielt Henry Cavill som Clark Kent/Supermann? Hvor effektivt gjorde han den ikoniske karakteren til sin egen, og hvilke særegne kvaliteter bragte han til rollen?

3. «Jeg følte at noen i senere tid har unnskyldt Supermann litt, for kostymet hans, for opphavet hans og for hvordan han passer inn i samfunnet.» – Zack Snyder

Hva er spesielle utfordringer som møter manusforfattere og regissører når de prøver å overføre tegneseriehelter til film i vårt nåtidige kulturelle klima? Hvordan nærmer Man of Steel seg disse utfordringene, og i hvilken grad lykkes de med sin tilnærming?

4. «Supermann, som de fleste av våre superhelter etter år 2000 er ikke en karakter lenger, men en merkevare som skal bli markedsført.» – Filmanmelder Liam Lacey.

Hvordan går Man of Steel fram for å presentere Clark Kent som en karakter en kan kjenne seg igjen i, og i hvilken grad lykkes filmen med dette? Hva er noen av nøkkelforskjellene mellom en «karakter», et «ikon» og en «merkevare»? Hvor ville du plassert Man of Steel sin Supermann i dette spektrumet?

5. «Du er ikke faren min. Du er bare en fyr som fant meg på et jorde.» – Clark Kent

Hva betyr far-barn relasjoner i Man of Steel, og hva følte du om forholdet Clark (eller Kal-El) hadde med sin biologiske og adoptivforeldre? Hvordan blir Clark formet av ofrene som hver av foreldrene gjorde for ham?

6. «Hvert barn ble designet for å oppfylle en forutbestemt rolle…hva med tilfeldigher, hva med valg?» – Jor El

Hvilke konklusjoner gjør Man of Steel om frihet og valg, når en tenker på personlig identitet og skjebne? Hvilke faktorer i vestlig historie og kultur gjør disse ideene så fremtredende i Hollywood-filmer? Hvordan ville du oppsummere Hollywood sin grunnleggende beretning om frihet og identitet, og i hvilken grad er denne beretningen hjelpsom i det virkelige livet?

7. «Goyer og Nolan låner helt klart fra Nietzsche sin idé om en supermann eller «overmann» som en transcendental, nyskapende figur som vil skape et nytt sett med verdier i det moralske vakuumet etter Guds død.» – Filmanmelder Andrew O´Hehir

«Gud er død, men Supermann lever!» – Filmanmelder Anne Billson

Hvordan kan Supermann, slik som han blir portrettert i Man of Steel, relateres til Nietzsche sitt «Übermensch» (overmenneske)? Hvordan kan forholdet være, mellom «Guds død» i kulturen og økningen av tegneserie-helter?

8. «Du vil gi menneskene på jorden et ideal å strekke seg mot… Med tiden vil du hjelpe dem inn i solen. Med tiden vil du hjelpe dem å utføre under.» – Jor-El

Hvilket «ideal» presenterer Supermann for menneskeheten, og hvilken innflytelse ser vi at dette idealet har? Hvilke perspektiver tar Man of Steel menneskelig natur og vårt potensial for godhet? I hvilken grad er du enig i at mennesker bare trenger «veiledning» for å bli så gode som det er mulig å være?

9. «Det faktum at du har en moral – og vi ikke har – gir oss en evolusjonistisk fordel.» – Faora-Ul (Antje Traue)

Hvordan vil du beskrive den moralen Supermann utvikler i Man of Steel, og hvordan ligner og skiller den seg seg fra moralen til fiendene? I hvilken grad stemmer karakterenes handlinger overens med moralen de hevder å ha?

10. Flere anmeldere reagerte på Supermanns manglende beskyttende rolle i Man of Steel.

Hvordan, om i det hele tatt, ser vi Supermann handle som en beskytter overfor «sivile» i Man of Steel, og i hvilken grad prioriterer han dette over andre mål? Reflekterer filmen som helhet omtanke for sivile karakterer (både synlige og ikke synlige), og hva er de moralske implikasjonene til volden og ødeleggelsene vi bevitner?

11. «Du er svaret på spørsmålet «er vi alene i universet?»» – Jonathan Kent

Hvilke konsekvenser tror Jonathan Kent det ville fått menneskeheten om Clark sin utenomjordiske natur ble avslørt? Hva betyr det egentlig å være «alene i universet», og hva er implikasjonene om vi er det, eller ikke er? Hva gjør dette spørsmålet så grunnleggende til hvem vi er som mennesker, og hvordan ville du svart på det?

12. Man of Steel presenterer eksplisitt Supermann som en Kristus-figur. Hvorfor er Kristus-figurer så utholdende i samtidig populær fiksjon (spesielt i superhelt-fortellinger), og hva er det som fortsetter å gjøre dem appellerende i vår kultur? Er de primært et uttrykk for ønske-oppfyllelse, eller forteller de oss noe om virkeligheten?

 

Av: Sophie Lister, Damaris England.

Oversettelse og bearbeiding, Eivind Bø, redaktør for Snakkomtro.no.