The Bucket List

The Bucket List – samtaleguide

Vi overfører artikler fra nå nedlagte Kulturvinduet, og løfter frem saker som er klassiske eller fremdeles relevante. Sitater i artikkelen er hentet fra nettsider som ikke lenger er aktive, men alle hadde opprinnelig kilder.


Sammendrag

Carter Chambers (Morgan Freeman) og Edward Cole (Jack Nicholson) lever i to vidt forskjellige verdener. Men så vil omstendighetene det slik at bilmekanikeren og mangemilliardæren må dele sykehusrom. Der innser de alt de har gått glipp av i livet – og bestemmer seg for at noen drømmer bør virkeliggjøres før de kaster inn håndkleet for godt – koste hva det koste vil. Dermed er deres livs eventyr i gang.

For lenge siden, mens Carter var førsteårsstudent på filosofistudiet, foreslo professoren hans at studentene skulle skrive ned alle tingene de ønsket å gjøre, se og oppleve i livet før de dør – en ”kiste-liste”. Men mens Carter prøvde å definere sine drømmer og planer, banket virkeligheten på døra. Ekteskap, barn, forpliktelser og 46 år som bilmekaniker forandret lista over drømmer til et bittersøtt minne om forspilte sjanser. Den ble bare en mental øvelse for å få tiden til å gå under panseret på en bil.
Businessmilliardæren Edward Cole hadde aldri sett ei liste uten en sluttsum. Han hadde vært for travelt opptatt med å tjene penger og bygge et imperium til å tenke på hva hans innerste behov måtte være.

Så ringer livets alarmklokke høyt og tydelig for Carter og Edward. De aldrende mennene får beskjed om at livet er ferd med å ebbe ut og de har begge kort tid igjen å leve. Mens de ligger på sykehuset får de mye tid til å tenke på hva som skal skje videre – og hvordan de selv kan påvirke det. De har et behov for å akseptere hvem de er og valgene de har gjort, og et presserende ønske om å bruke tiden de har igjen til å gjøre alt de noensinne har drømt om.

Lista er ikke lenger en mental øvelse, men en dagsorden. Mot legens anbefalinger og all fornuft skriver de seg ut av sykehuset. De kjenner knapt hverandre, men snart er de på sitt livs reise sammen – til Taj Mahal og Serengeti, til finere restauranter og lyssky tatoveringsbuler, i førersetet på klassiske racerbiler og gamle propellfly – bare med ei liste og lidenskapen for livet som veiviser.
Etter som de føyer til og krysser av punkter på lista, mens de tar innover seg en storslått og vakker verden, må de takle vanskelige spørsmål og enda vanskeligere svar. Uten å tenke over det blir de sanne venner, med humor, innsikt og godt hjertelag.


Bakgrunn

Regissør Rob Reiner hadde lest kun 10 sider av manuset før han var sikker på at dette var en film han ønsket å regissere. For ham var rollefigurene bilder på ekte mennesker og deres opplevelse av livet. Som han selv sier: ”I know these people”. Det som tiltalte Reiner mest med manuset var historiens måte å binde naturlig humor sammen med personlige menneskelige situasjoner.

Reiner har regissert flere store filmsuksesser som This is Spinal Tap, The Sure Thing og Stand By Me. Men han er kanskje enda mer kjent for filmene When Harry Met Sally, A Few Good Men og The American President, filmer som alle har gitt han flere prisnominasjoner.

Nå eller aldri (norsk tittel) tar opp viktige tema i forhold til synet på livet; hva livet er og dets hensikt. Den handler om vennskap, kjærlighet og å oppdage det som er viktig i livet, det som virkelig har verdi. Den rører ved dem som ser den, samtidig som den maner til refleksjon rundt hva som er det grunnleggende ved mennesket.Spørsmål til samtale

1. Likte du filmen? Hvorfor/hvorfor ikke? Hvor troverdige opplevde du rollefigurene?

2. Hva synes du om de to mennenes syn på livet? Hvem av dem kjenner du deg mest igjen i? Hvorfor?

3. I Warner Bros´ omtale av filmen sies det: Sometimes you just need a deadline to get your life in gear. Er du enig i dette? Hvorfor/hvorfor ikke? Dersom du kunne velge å få vite når livet ditt ville ta slutt, hva ville du valgt? Hvorfor?

4. Jack Nicholson har sagt i forbindelse med filmen: It’s always the things you don’t do in life that you regret most, not the things you do. Er du enig/uenig i dette? Hvorfor?

5. Hva kommuniserer denne filmen om valg, drømmer, konsekvenser og anger?

6. Morgan Freeman sier dette om rollefigurene: They are holding the rest of their lives in their hands, and they both know it. Hva sier dette sitatet om det å ta ansvar for sitt eget liv? Hvordan vil du definere “det gode liv”?

7. I filmen er Edward meget praktisk orientert når det gjelder ”kiste-listen”, som en ”må-gjøre”-liste som gir ham opplevelser, adrenalin og livsnytelse, mens Carter er mer åndelig fokusert, for eksempel at han ønsker å oppleve noe majestetisk eller å hjelpe en fremmed ut av ren godhet. Hvilket syn på livet kjenner du deg mest igjen i? Hva synes du er viktigst i livet og hva er hensikten med livet?

8. Vi lever, vi dør, og hjulene på bussen går rundt og rundt. (Edward Cole i filmen)

Hva sier dette sitatet om synet på livet?

9. I filmen sier Carter Chambers: You measure yourself by the people who measure themselves by you.

Hva forteller dette sitatet deg om Carters syn på mennesker, fellesskap og relasjonalitet? Er du enig/uenig i dette sitatet? Hvorfor?

10. Manusforfatter Justin Zackman har sagt dette om filmen:

Anyone can have a bucket list. Just as there isn’t a human being on earth who doesn’t want to be loved, there isn’t anyone who doesn’t have, in the back of his mind, thoughts about what he wants to achieve. But we often get caught up in the daily grind and sometimes drift into directions we never intended to go. The Bucket List is about two people who step up, who have the courage to pursue their dreams, which is – sadly and surprisingly – such a rarity in life.

Hvilke tanker gjør du deg rundt dette sitatet? Opplever du at mennesker i dag i stor grad søker å oppfylle sine drømmer, eller har de nok med å følge strømmen av nye impulser i samtiden? Hvorfor tror du det er slik?

11. Edward forteller Carter: I envy people who have faith, I just can’t get my head around it.
Hva tenker du om dette utsagnet?

12. Regissøren Rob Reiner mener at filmen tar opp temaer som mange kan kjenne seg igjen i. Blant annet sier han:

Those of us who have parents or grandparents getting up in the years can appreciate what it’s like to look back in time spent and also to look ahead and really think about what we’re doing with the time we’ve been given.

Hva ønsker du med ditt liv? Når du en dag blir gammel og ser tilbake på livet ditt, hva ønsker du å se?

13. Hvordan har Carter og Edward forandret seg i løpet av filmen? Er det en forandring til det positive eller det negative? Hvordan?

14. Hvilke tanker og følelser sitter du igjen med etter å ha sett denne filmen? Hva blir du utfordret på? Hvordan påvirker denne filmen ditt eget liv?