What Do You Mean?

AKTUALISERING: Hva synes du om Justin Bieber sin nye låt «What do you mean»? Sier den noe sant om relasjoner, ærlighet og forpliktelse?

 

Sitat:
— Better make up your mind

 

Tema: Relasjoner, forventninger, ærlighet,
kommunikasjon, kjærlighet, trofasthet

 

 

Bakgrunn

What Do You Mean er skrevet av Bieber sammen med Jason Boyd og Mason Levy. Den er den første singelen fra Biebers fjerde plate, og ble sluppet i slutten av august 2015. What Do You Mean har fått gode tilbakemeldinger fra anmeldere, og har gått til topps i hele verden.

Tilbakemeldingene viser faktisk også at en del innbitte motstandere av Biebers musikk har skiftet mening etter denne utgivelsen, kommentarfeltene under musikkvideoene som er publisert blant annet på YouTube er fulle av mennesker som hevder at de har fått ny respekt for artisten. Noen fremholder stemmen, andre produksjonen, men samlet sett kan det synes som det skandaleomsuste idolet har fått en ny start.

Sangen er også blitt kjent på grunn av den spesielle lanseringen. Hver dag i en måned var det oppstuss i sosiale medier, der nedtellingen har foregått ved at Bieber har fått kjendiser til å holde plakater med antall dager igjen på eller på annet vis markert i videoer, på bilder osv at noe var på gang. Artistene Ed Sheeran, Ariana Grande, Travis Scott, skateboardidolet Tony Hawk, basketballspilleren Shaquille O´Neal, skuespilleren Ashton Kutcher, talkshowverten Ellen DeGeneres – Bieber plukket fra øverste hylle.

Et resultat er dermed at tittelen har blitt et stående uttrykk, “What Do You Mean” er universalsvaret på alle spørsmål og blir flitting brukt både i samtaler og i sosiale medier.

 

Forslag

Hele teksten med video kan brukes til å snakke om forpliktelse, om å etablere en kontakt med noen som er til å stole på. Det kan synes som om personen Bieber synger til har en hemmelighet. Hva betyr det for en relasjon når man må skjule noe? Hvor viktig er det å være ærlig med hverandre?

Er det et kjennetegn på mennesker at det er vanskelig å forplikte seg, å velge noe bort? Er disse to som blir beskrevet i sangen – den som venter og den som er ubesluttsom – bilder på sunn kjærlighet?

Paulus beskriver menneskene akkurat slik som Bieber gjør i sangen: Var dette uttrykk for uansvarlig vakling? Legger jeg planer slik mennesker kan gjøre, så jeg sier både ja og nei på samme tid? Så sant Gud er trofast: Det vi sier til dere, er ikke samtidig ja og nei. For Guds Sønn, Jesus Kristus, som vi har forkynt for dere, jeg, Silvanus og Timoteus, han var ikke ja og nei; i ham er det bare ja. (2 Kor 1,17-19).

 

Bibelvers

1 Sam 20,8-17 (David og Jonatan lover hverandre troskap selv om det blir kostbart)
Sal 4,4 (Løfter knyttet til trofasthet)
Ord 2,9 (Veien til ærlighet går gjennom å kjenne Gud)
Høys 8,7 (Om kraften i kjærligheten)
1 Kor 16,14 (Alle handlinger skal preges av kjærlighet)