Lonely Justin Bieber

AKTUALISERING: LONELY

Sitat

What if you had it all
But nobody to call?
Maybe then, you’d know me
‘Cause I’ve had everything


Tema:

Ensomhet, berømmelse, drømmer, identitet, materialisme, lengsler, vennskap, tilbedelse


Bakgrunn:

Justin Biebers historie er vel kjent for mange. Sangeren som begynte med å poste opptak på YouTube for å dele med familien, ble oppdaget og fikk platekontrakt som ung tenåring. Derfra gikk det svært raskt til et liv i rampelyset som verdenskjent stjerne med lange turneer over hele kloden. Bieber er nå en av verdens mestselgende musikkartister og har vunnet en rekke priser. Han har en enorm fanskare i sosiale medier, har vært oppe på andreplass i antall følgere både på Twitter og YouTube og er den mannlige artisten med flest følgere på Instagram. 

Men livet i paparazzifotografenes linsefokus har vært krevende for den unge sangeren. Justin Bieber har flere ganger satt ord på hvordan han opplevde at privatlivet og ungdomslivet forsvant, og at berømmelse og penger ikke har vært verd den psykiske belastningen. Fra å være medienes yndling som velstelt, søt og flink, ble han plutselig medienes yndling som ustabil og ustelt, innblandet i flere rusrelaterte episoder og med kaos i relasjoner. Nå har livet tilsynelatende tatt en ny og roligere vei, som nygift med modellen Hailey Bieber.

Bieber har gjennom hele sin karriere trukket frem sin kristne tro. I 2014 ble han døpt i Hillsong Church, New York etter det han kaller en gjenfødelseserfaring. 

Sangen Lonely er skrevet av Bieber sammen med sanger og komponist Finnas og produsent Benny Blanco. Singelen ble lansert 15. oktober 2020, og Bieber beskriver at det var vanskelig å synge den inn fordi teksten var så nær hans eget liv. Samtidig oppdaget han at det er viktig at han i sin posisjon nettopp kan bety mye for andre ved å være åpen. «It made me realize we all feel lonely at times!”, fortalte han på sin egen Instagramkonto.  

I musikkvideoen spilles en ung Justin Bieber av talentfulle Jacob Tremblay, kjent fra filmene Room og Wonder. Den enkle sangen i en ren, musikalsk ramme har virkelig truffet hjemme hos mange, og har blant annet tatt helt av på TikTok. Tjenesten strømmer over av brukere som deler fra sine liv der de opplever seg helt alene, akkompagnert av sangen. Så langt er det laget nesten en halv millon TikTokvideoer som bruker Lonely. Særlig i en tid der mange strever med sosial distansering, med «sosiale bobler» og med mangel på faste møtesteder som skole og fritidsaktiviteter, speiler teksten i Lonely på en sterk måte virkeligheten. 


Forslag:

Sitatet kan brukes til å snakke om hva ensomhet er. Gud sa alt etter det første mennesket han skapte at det ikke var godt for ham å være alene (1 Mos 2,18). Hva er det vi opplever er vondt eller vanskelig ved å være ensom? Hvorfor frykter mange ensomhet? 

Psykiateren Karl Albrecht har satt opp en liste over hva mennesker frykter mest. Han samler dem alle i fem «basisfrykter», der adskillelse er en av de viktigste. Frykten for å bli avvist, forlatt eller å ikke være tilknyttet noen hører alle til her, og henger sammen med frykten for å bli en ikke-person: en som ikke er ønsket, respektert eller verdsatt av noen andre. 

Følelser av skam og skyld henger også sammen med denne grunnfrykten, sier Albrecht. Dersom vi innrømmer hva vi har gjort eller hvem vi er, frykter vi å bli forlatt. Nettopp derfor er teksten i Justin Biebers sang så sterk, fordi Bieber selv refererer både til skammen ved å ikke håndtere alt han har blitt gitt og skylden fordi han har tråkket feil. Han, som tilsynelatende hadde alt, har følt på en sterk og smertefull ensomhet. 

Ensomhet handler ikke bare om å være alene. Man kan kjenne på ensomhet i alle omgivelser og til alle tider i livet.

I Salme 25 ser vi kong David beskrive sitt liv. Det er mange fellestrekk med Justin Biebers fortellinger om sin ungdom, og mange kan nok kjenne seg igjen i følelsene David uttrykker. Først minner David Gud om hans løfter: Gud har lovet at den som har tillit til ham, ikke skal bli til skamme. David nevner at han i sin ungdom begikk feiltrinn og synder, og ber Gud om å vise miskunn. Salmen bagatelliserer ikke og unnskylder ikke det som var galt, for Gud er fortsatt hellig og ønsker fortsatt at Hans barn skal finne en bedre vei. 

I vers 16 forteller David at han, en rik konge, føler seg ensom og hjelpeløs. Først er han tynget av sitt eget hjerte, av alt han ikke har fått til. Så har han ytre fiender, som er nådeløse og hater ham. Ingen kan si til David «jeg vet hvordan du har det», for han er den eneste som er konge med alt det innebærer. Han, som har alt, mangler fellesskap. Men Gud ser ham. I Gud har David noen å «tale fortrolig med» (v 14). Sitatet fra Lonely kan også brukes til å snakke om at Jesus vet hvordan det er å være ensom. Selv kjente han kanskje på den aller tyngste ensomheten noen har båret. Først hadde han levd et liv som fullt ut menneske, men samtidig fullt ut Gud, en posisjon ingen kan relatere til. Så ble han sviktet av dem han kalte sine, i det mest sorgfulle øyeblikket i hans liv i Getsemanehagen

Sitatet kan også brukes til å snakke om hvordan vi ofte fyller vår lengsel etter å bli sett og elsket med andre ting – eiendeler, opplevelser, beundring osv. Men Bieber har vist oss hvilket luftslott det er, for ingen av oss har noen gang mulighet til å eie det han eier, oppleve det han har gjort eller bli beundret i en slik grad. 


Bibelvers:

Jes 41,10 (Frykt ikke, for Gud er med deg)

Matt 28,20 (Jesus har lovet å være med alle dager)

Salme 27,10 (Til og med om mor og far forlater deg)

Salme 23,4 (Til og med i dødsskyggens dal)

Jos 1,5 (Gud svikter ikke og forlater ikke)

Joh 14,18 (Vi er ikke som foreldreløse barn)