I april var det 100 år siden de første daglige radiosendingene. Ti år senere ble Tro & Medier grunnlagt. Dermed var Kristen-Norge på offensiven i møte med det nye NRK.
På landsmøtet i slutten av april ble Tro & Mediers 90-årsjubileum markert. Jeg hadde fått i oppgave å holde et historisk kortforedrag med tittelen «90 år på 9 minutter». Tittelen var gitt med glimt i øyet – og foredragsholderen klarte oppgaven på 13 minutter!
Kristenfolket hadde allerede et sterkt medieengasjement gjennom misjonsblader og bøker. De så det som helt naturlig at kristen tro og kristne verdier også skulle prege den nye monopolinstitusjonen NRK. Derfor ble foreningen Norges Kristelige Lytterlag etablert i 1935.
En av grunnleggerne var MF-professor og indremisjonshøvding Ole Hallesby. Han hadde allerede en bevisst mediestrategi med vekt på utgivelse av oppbyggelseslitteratur og opinionsdannende artikler i dagspressen. Denne doble tilnærmingen med forkynnelse og offentlig debatt skulle komme til å prege store deler av Tro & Mediers historie.
Organisasjonens ulike navn speiler norsk mediehistorie. Det var naturlig å endre navn på midten av 60-tallet til Norges Kristelige Radio- og Fjernsynslag. Ti år senere ble navnet igjen endret til Kristelig Kringkastingslag. Mediemangfoldets økende innflytelse på familien gjenspeiles i navnet Familie & Medier fra 2002, mens Tro & Medier fra 2017 uttrykker et bredere fokus.
Siden 1979 er denne dynamiske utviklingen knyttet til tre visjonære ledere. Med stor energi ledet Åge Nevland organisasjonen i en viktig ekspansjonsfase. NRK-monopolet faller og de kristne lokalmediene etableres. Teologen, mediemisjonæren og medieviteren Geir Magnus Nyborg preget neste fase. Organisasjonen ble nå en faglig høringsinstans og fikk samtidig stadig større betydning for den kristne familien. Med bakgrunn i ungdoms- og mediearbeid overtok så Jarle Haugland. Profilen ble etter hvert endret fra «vaktbikkje» til «gartner», og organisasjonen ble et kreativt medienav.
Hvordan kan så Tro & Medier som Kristen-Norges medieorganisasjon forvalte denne rike arven? Den teologiske forankringen har hele tiden vært preget av identiteten som en evangelikal organisasjon, med en naturlig tilhørighet til Lausannebevegelsen. Samtidig har Tro & Medier vært preget av strategisk fornyelse med en proaktiv holdning til aktuelle samfunns- og medieendringer. Varemerket for fremtiden må fortsatt være dobbel lytting til Bibel og samtid – for å utruste disipler og gjøre Jesus synlig i mediene.
Lytt til podkasten med Lars og Jarle: