Ærlighet og tillit i Big Bang Theory

AKTUALISERING: Hva skjer når Leonard forsøker å være ærlig? Burde han heller ha holdt munn?

 

Sitat:
No surprises and no regrets

 

Tema: Tilgivelse, ærlighet, tillit, anger, skyld, ekteskap

Bakgrunn

Leonard og Sheldon er to brilliante fysikere – genier i laboratoriet, men ikke fullt så sterke sosialt. I naboleiligheten bor vakre Penny, som har mer bondevett enn skolelærdom, og som går inn for å lære guttene en ting og to om livet. Leonard og Penny forsøker flere ganger et liv som kjærester, men det er utfordrende å overkomme kulturelle forskjeller og fristelser som står i veien. Etter flere år med et av-og påforhold, bestemmer Leonard og Penny seg for at dette er den store kjærligheten, og de drar avgårde til Las Vegas for å gifte seg.

 

Tv-serien The Big Bang Theory er en situasjonskomedie skapt av de svært anerkjente regissørene Chuch Lorre og Bill Prady. De står bak andre kjente serier som Dharma & Greg (Lorre og Prady), Two and a Half Men (Lorre) og Gilmore Girls (Prady). The Big Bang Theory hadde premiere i USA på tv-kanalen CBS 24.september 2007, og ble senere den mest populære komiserien i USA. Tv-serien har også vunnet flere priser, som People’s Choice Awards og Satellite Awards. Skuespiller Jim Parsons har vunnet tre Emmy og en Golden Globe for sin innsats som Sheldon. I tillegg har både tv-serien og skuespillerne vunnet flere andre priser.

 

Forslag

Penny og Leonard er opptatt av å ha et ekteskap fundert på tillit til hverandre. “No surprises” pleier ofte i populærkultur å referere til at ting er kjedelig og satt, gjerne noe man må unngå. Men i dette klippet ser vi at paret har et genuint ønske om å kunne stole på hverandre, de ønsker å ha noe trygt å stå på. De har prioritert å bruke tid på hverandre og å bli godt kjent, et utgangspunkt som også står i kontrast til “Just do it”,  “Man lever bare en gang” og en rekke andre slagord som forteller at det ikke er så nøye hva som er bra i morgen, så lenge det er bra i dag. Poenget blir enda mer understreket ved at Leonard plages av at han lot seg styre av impusiviteten og følelsene – “Just do it” fikk ham til å kysse en annen kvinne. “Just do it” var ikke verd lykken i det ene øyeblikket.

 

Problemet er at å være ærlig slår tilbake på Leonard. En slik reaksjon på ærlighet i forhold til feiltrinn er ikke bare et trekk ved populærkulturen som blir brukt for å skape spenning, det er et kjennetegn ved menneskeheten. Det er ikke ærligheten som er problemet, det er feiltrinnet som skaper skyld, uro og et tillitsbrudd som alltid vil komme mellom feilbarlige mennesker. Utfordringen er hvordan forholder oss til egne feil, og hvordan vi takler at andre sårer oss. Hadde det vært bedre om Leonard holdt munn? Er det mulig for Penny å tilgi Leonard? Hva vil hun vinne på det? Eller tape?

 

I kristen sammenheng bruker man gjerne uttrykket “synd” i stedet for “feiltrinn”. Hva er forskjellen? Var det Sheldon gjorde en synd?

I Matteus 6,14 lærer Jesus oss at vi må tilgi våre medmennesker. Hvorfor er han så nøye på det? Skal man tåle at andre krenker oss?

 

 

Bibelvers

1 Mos 50,15 (Josef blir bedt om tilgivelse av sine brødre)
Dom 16 (Samson og Delila, om tillit mellom ektefeller)
Ordsp 24,26 (Et ærlig svar er et kyss på leppene)
Dan 9, 8-9 (Om hvor tilgivelse er å finne)
Matt 6,12 (Tilgi oss slik vi tilgir våre skyldnere)
Ef 1,7 (Frihet er tilgivelse fra synd)