Alfie (Jude Law) i filmen med samme navn. Foto: UIP

Alfies julefeiring

AKTUALISERING: «Personally, I’ve always suspected that everyone else is having a far merrier Christmas than I am», sier Alfie. Sitatet kan for eksempel brukes i sammenheng med å snakke om ensomhet.

«Personally, I’ve always suspected that everyone else is having a far merrier Christmas than I am.»  – Alfie (Jude Law) i filmen med samme navn

 

(«Personlig har jeg alltid trodd at alle andre har en mye bedre jul enn det jeg har», egen oversettelse.)

Last ned et Power Point-bilde med sitatet og et bilde

 

Nøkkelord: Jul, Ensomhet

Bakgrunn:

Alfie (2004) er en nyinnspilling av Michael Caine’s klassiker fra 1966 med samme navn. 2004-versjonen flytter handlingen fra seksti-tallets London til dagens New York. Jude Law spiller hovedrollen som Alfie, en kjekk ung limousinsjåfør og skjørtejeger, som med sin sjarm og stil sjekker opp rike kvinner på Manhattan. Ved slutten av filmen begynner Alfie å stille spørsmål om hva han egentlig har oppnådd gjennom det livet han lever.

Som i orginalfilmen fra 1966 er mye av denne filmen basert på at Alfie snakker direkte til kameraet, og deler sine tanker med oss på samme måte som en forteller som kommenterer handlingene som skjer underveis. Dette sitatet er hentet fra en av disse kommentarene til kamera.

Sitatet kommer fra en episode i filmen der Alfie nettopp har sjekket opp en jente ved navn Nikki (Sienna Miller), for å ikke ende opp med å feire jul alene. Han sier:

«That’s why I’m of the belief couples should never split up between Thanksgiving and January 2nd. Always have a relationship to see you through the holidays – always. The downside, of course, is the gifts.»

«Det er derfor jeg mener at par aldri bør slå opp mellom Thanksgiving og 2. nyttårsdag. Sørg alltid for å ha et forhold for å komme deg gjennom ferien – alltid. Bakdelen er selvfølgelige gavene.» (egen oversettelse)

Se traileren:

Forslag:

Sitatet kan brukes til å snakke om vanskelighetene som mange føler rundt julefeiringen, og særlig om hvordan mange som ikke har familie å feire med kan føle seg ensomme og tilsidesatt.

Sitatet kan også brukes til å reflektere over i hvilken grad vår måte å feire jul på har blitt kommersialisert og slik at julen har mistet perspektivet på de virkelige verdiene, og den virkelige betydningen med feiringen.

 

Bibelvers:

(om å huske på de fattige:)

Matteus 7,12 (Den gylne regel)
Matteus 25,31-46 (…Herre, når så vi deg sulten og ga deg mat, eller tørst..)
Johannes 1,9-14 (…Han kom til sitt eget, og hans egne tok ikke imot ham…)
Romerbrevet 12,10-15 (…legg vinn på gjestfrihet…)

(om julefeiring:)

Jesaja 7,14 (Jomfruen skal bli med barn og hun skal føde en sønn…)
Matteus 2,11 (Vismennen hyller Jesus og bærer frem gaver)
Lukas 1,14-20 (Ære, være Gud i det høyeste, og fred på jorden blant mennesker…)

 

Finn Olav Jøssang