Avatar

Avatar samtaleguide

Norgespremiere: 18.12.2009
Sjanger: Action, Sci-Fi
Skuespillere: Sam Worthington, Sigourney Weaver, Zoe Saldana, Michelle Rodriguez, Sam Lang, Giovanni Roboso 
Regi: James Cameron
Manus: James Cameron
Musikk: James Horner
Nasjonalitet: USA
Originalspråk: Engelsk


Bakgrunn

Titanic-regissør James Cameron fikk ideen om Avatar første gang for mange år siden, inspirert av science fictionbøkene han elsket som tenåring. Han skrev ned manuset i 1995, og hadde først tenkt å lage filmen som en oppfølger til Titanic. Men det var ikke før Peter Jacksons Ringenes Herre-trilogi kom at han bestemte seg for at teknologien endelig hadde tatt igjen visjonen. De første to årene av den fire og et halvt år lange filmskapningsprosessen ble omtrent bare brukt på å utvikle teknologi og design, etter hvert som Cameron forsøkte å finne måter han kunne omsette ideer til skjermen på. Han sier at han ”dypest sett satte seg ned og la alt inn i prosjektet som han noen sinne kunne tenke seg å se i en film” (fra intervju i Daily Telegraph, des. 2009).  

Med et påstått budsjett på omtrent 280 millioner dollar, er Avatar den dyreste filmen som noensinne er laget. Den ble godt tatt i mot av publikum – filmen spilte inn 1 milliard dollar på verdensbasis på fattige 17 dager. Anmeldere lovpriste den visuelle rikdommen, men var ikke like begeistret for manus. Under Oscarutdelingen i 2010 ble fans og filmskapere skuffet. Filmen var nominert til ni priser, men måtte nøye seg med tre: Beste foto, beste scenografi og beste visuelle effekter. 

Oppsummering

I en fremtid der menneskeheten har tatt seg til verdensrommet for å lete etter nye verdener som kan plyndres, blir den lamme marinesoldaten Jake Sully (Sam Worthington) plassert på skogsmånen Pandora. Her har innbyggerne, de høye og blåhudete Na’viene lenge motsatt seg at gruvearbeidere forsøker å robbe dem for det verdifulle mineralet Unobtainium. Jake slutter seg til et team av vitenskapsmenn som blir ledet av den tøffe Grace Augustine (Sigourney Weaver). Gruppen har et uvanlig oppdrag. Ved å ta i bruk en kunstig kropp, en ”avatar”, må Jake oppholde seg hos Na’viene for å vinne deres tillit. 

Jake har hemmelige ordrer fra oberst Quaritch (Sam Lang) om å manipulere Na’viene til å forlate hjemmene sine. Han er i begynnelsen bestemt på ganske enkelt å få jobben gjort. Men etter hvert som han fordyper seg i sitt nye liv, kjenner han på en gryende forelskelse – i sin Avatarkropp, i Na’vienes måte å leve livet på, og i førerens datter Neytiri (Zoe Saldana). Spenningen mellom inntrengerne og innbyggerne stiger, og Jake må bestemme seg en gang for alltid hvor lojaliteten hans skal ligge. 

Spørsmål til samtale

  1. Hva likte du best ved filmen?
  2. Hva tror du regissøren vil at vi skal se og føle gjennom denne måten å lage film på?
  3. Beskriv skurkene og heltene i filmen. Hvilke verdier kjennetegner hver av dem?
  4. Er det noe ved Na´viene som tiltaler deg? I så fall hva?
  5. Hva var Jakes motivasjon for å ta i mot jobben på Pandora? Hva er det med hans karakter og hans situasjon som gjør det attraktivt? Hvilke reservasjoner har han?
  6. Hvordan formidles endringene i Jake etter hvert som han blir kjent med Na´vienes kultur? Hvilke øyeblikk er spesielt betydningsfulle for at han begynner å endre mening?
  7. Hvilke moralske budskap har filmen? (Tenk gjerne miljø, urfolk, kolonialisme, krig…)
  8. Hvilket syn på livet (livssyn) har na´viene? Hva med oberst Quaritch?
  9. Hva i filmen kan du bekrefte fra et kristent perspektiv? Hvilke spenningspunkt og kontaktpunkt finner du til kristen tro?