Angelas jul
Netflix

Angelas jul 1 og 2

Originaltittel: Angela´s Christmas og Angela´s Christmas Wish

Sjanger: Animert familiefilm

Premiere: 2018/2020

Aldersgrense: Tillatt for alle

Regi: Damien O´Connor

Distributør: Netflix

Hjertevarme julefortellinger om å få øye på varig glede.

En kan måtte lete lenge for å finne julefilmer som i alle fall sneier innom juleevangeliet og hvorfor det er sentralt i en kristen julefeiring. Men på Netflix finner vi to skjønne, små historier basert på den irske forfatteren Frank McCourts nedtegnelser, filmene om Angela og hennes familie. Handlingen foregår i Irland tidlig på 1900-tallet, og har en tydelig katolsk ramme. 

I denne lille byen bor en fattig familie, mor og fire barn. På selveste julaften besøker de kirken, der seks år gamle Angela får øye på Jesusbarnet i krybben. Kirken er iskald, såpass at du er garantert en forkjølelse om du ikke hadde en da du kom. Angela blir bestyrtet ved synet av det lille barnet som ikke har noen klær, ikke en gang et lite teppe har noen sørget for. Den kløktige lille jenta lurer seg inn igjen i kirken etter gudstjenesten og lurer med seg babydukka for å ta den med hjem og gi den varme.


Se også andre ressurser om jul


Oppfølgerfilmen er kanskje enda mer hjertevarm. Her får vi vite mer om hvor barnas far er og hvorfor han måtte dra – og hvorfor nettopp julen er en ekstra vanskelig tid for familien. Angela og broren bestemmer seg for å sørge for tidenes overraskelse til resten av gjengen, de vil hente faren hjem. Også i denne historien spiller kirken og det lille Jesusbarnet en viktig rolle. Men det er Angelas handlekraft, hennes respekt for og tillit til Jesus som rører oss i denne Dickenske fortellingen. Filmene gir en fredelig pustepause fra alle hektiske kommer-julegavene-frem-i-tide-historiene, med vakker fargebruk og nydelig musikk. 

Spørsmål til samtale

  1. Hva vil du gi tommel opp for i disse filmene? Hva vil du gi tommel ned?
  2. Hvorfor tror du Angela ville passe på Jesusbarnet? Det var jo bare en dukke?
  3. Hva ville du ønsket deg hvis du fikk et ønske som i historien Angelas mor fortalte? Les gjerne Lukas 12,15. Hva tror du Jesus kan ha ment?