Guds gave

 AKTUALISERING: Det første vi kommer på når vi tenker på jul, er sannsynligvis gaver! Det å gi hverandre gaver er en sentral del av julefeiringen. Og gaver er nært forbundet med julenissen! La oss se et filmklipp hvor vi treffer julenissen.

 

Nøkkelord: Synd, Guds gave, juleevangeliet 

Forslag

THE CHRONICLES OF NARNIA: THE LION, THE WITCH AND THE WARDROBE
Edmund holdes som fange av den onde heksen i Narnia. Foto: The Walt Disney Company Nordic

Film: Narnia – Løven, heksa og klesskapet (du trenger DVD-en til dette opplegget).

Start: 1:03:20 (Den hvite heksa kjører ut av grotten)

Stopp: 1:06:48 (Lucy sier: ”Gaver!”)

Lengde på klippet: 3 minutter og 28 sekunder

Bakgrunn

Broren Edmund har blitt fanget av den hvite heksa, og de tre andre søsknene er på vei til Aslan for å be om hjelp til å redde ham. Med seg på veien har de herr og fru Bever som ser på søsknene som de nye kongene og dronningene i Narnia. På grunn av heksas makt har det ikke vært jul i Narnia på over 100 år. I følge en gammel profeti, skulle ”to sønner av Adam og to døtre av Eva” redde Narnia fra den hvite heksas fryktelige styre. I klippet ser vi de tre søsknene på flukt over isen vekk fra det de tror er den hvite heksa. Men det viser seg at det er julenissen som igjen gjør sitt inntog i Narnia etter 100 år. Dette er et tegn på at den hvite heksas makt begynner å svekkes.

Når vi hører ordet ”julenisse”, tenker vi ofte på gaver. Og gaver er viktige, uansett hva de er verdt i kroner og ører. De er nemlig med på å vise at vi bryr oss om hverandre. Mange vil også si at det viktigste ved jula, er nettopp det å være gode med hverandre og å gjøre noe for dem som har det vanskelig.

Men hovedgrunnen til at vi feirer jul, er at Gud på et visst tidspunkt i historien gav oss mennesker den aller største gaven, sin egen sønn. Gud selv valgte å gå inn i den verden han hadde skapt. Da Jesus ble født i stallen i Betlehem, ble det første steget tatt mot å løsne syndens grep om verden. På samme måte er julenissens inntog i Narnia et tegn på at den hvite heksas kraft er i ferd med å svekkes.

Når Jesus 33 år etter dør og står opp igjen, tar han det endelige oppgjøret med synden, og fullfører sin gjerning på jorda. Men for at han skulle komme dit, måtte han først bli født og leve et liv som menneske. Dette feirer vi i jula, og når vi er gode mot hverandre og hjelper de som har det vanskelig, er det i grunnen en takk for den store gaven Gud sendte oss.

 

Bibelvers

Det folk som vandrer i mørket, får se et stort lys; over dem som bor i skyggelandet, stråler lyset fram. Du lar dem juble høyt og gjør gleden stor.[…] For et barn er oss født, en sønn er oss gitt. Herreveldet er lagt på hans skulder, og hans navn skal være: Underfull Rådgiver, Veldig Gud, Evig Far og Fredsfyrste. (Jes 2-3a + 6)

Bønn

Takk Gud for at han gav oss den største julegaven; sin egen sønn. Takk for at dette var begynnelsen på Guds fantastiske frelsesplan. Be om at dette budskapet må bli levende for alle denne julen.