Foto: https://unsplash.com

Den unike arven etter C. S. Lewis

Narnia-serien er elsket av millioner i alle aldre verden over. Se det i øynene og Djevelen dypper pennen leses av hundretusener hvert år. Seksti år etter sin død er C.S. Lewis like aktuell som noen gang.

Derfor var det naturlig å velge «Arven etter C. S. Lewis» som tema for årets Veritaskonferanse. Hovedtaler er den kjente Oxford-teologen Alister McGrath, en av verdens fremste spesialister på Lewis’ liv og forfatterskap. 

Fascinerende livshistorie

Det er faktisk en rekke likhetspunkter mellom C. S. Lewis og Alister McGrath. Begge hadde sin barndom i Nord-Irland, og begge kom til Oxford som studenter. I likhet med Lewis, var McGrath ateist i sin ungdom og ble kristen etter at han flyttet til Oxford. Begge kjennetegnes av den sjeldne kombinasjonen av dyp akademisk tenkning og populær folkelig formidling. Som Lewis er McGrath både en svært produktiv forfatter og en meget engasjerende foreleser.

            Selv om mange kjenner C. S. Lewis som forfatter, er ikke hans personlige livs- og troshistorie like godt kjent. Den biografiske filmen The Most Reluctant Convert: The Untold Story of C. S. Lewis er derfor interessant, og vil bli vist på Veritaskonferansen, med en kort introduksjon av McGrath.

Motvillig kristen

The Most Reluctant Convert (1A Productions, 2021) bygger på det amerikanske teaterstykket med samme tittel, der regissør og skuespiller Max McLean gjorde suksess med historien om hvordan C. S. Lewis motvillig kom til tro på Gud. Filmen slo svært godt an både i USA og England.

McLean spiller hovedrollen også i denne biografiske filmen som den eldre Lewis. Fortellergrepet er effektfullt, med den eldre Lewis som synlig forteller i dramatiseringen av forfatterens barne- og ungdomsår. I rollen som den unge Jack (kallenavnet Lewis ga seg selv) møter vi Nicholas Ralph, kjent fra den populære britiske TV-serien Den nye dyrlegen (NRK1).

Denne C. S. Lewis-filmen skiller seg markant fra den kjente BBC-produksjonen Shadowlands (1995), selv om Norman Stone er regissør for begge. Mens Lewis fremstår som både temmelig overfladisk og klisjépreget i Shadowlands, møter vi ham som en dyptpløyende tenker i McLeans rolleskikkelse. Ikke minst gjelder dette i skildringen av Lewis’ møte med det onde og lidelsen. Her, som ellers i filmen, møter vi forfatterens egne refleksjoner, via McLeans levende gjengivelse av aktuelle utdrag fra forfatterskapet.

Fantasi og fornuft 

Noe av det som særpreget C. S. Lewis som forfatter, var hans store spennvidde i sjangrer og hans sjeldne evner som kommunikator. Hos Lewis finner vi de fengende, fabelaktige fortellingene, slik som i Narnia-serien eller science fiction-trilogien. Men vi finner også de reflekterte, konsekvente argumentene, slik som i klassikeren Se det i øynene.

            I barnebøkene om Narnia utfolder forfatteren seg med stor fantasi. Fortellingene har litterær egenverdi, samtidig som de peker mot en dypere virkelighet. Hvordan skjer inkarnasjonen i en verden som Narnia? Hvordan illustrere tro, tvil og vantro – hos både barn og voksne og i møte med Aslan? Lewis legger selv vekt på at Narniafortellingene har en forberedende funksjon i møte med Bibelens budskap.

Se det i øynene fremholder Lewis betydningen av vår felleskristne tro og hvorfor den er troverdig. Her møter vi tre av hans mest kjente argumenter. 1) Menneskets dypeste lengsel peker i retning av en Skaper. Ateismen kan hverken tilfredsstille eller forklare denne dype lengselen. 2) Absolutt moral forutsetter Guds eksistens. Dermed må selv ateisten forutsette Guds eksistens i møte med det ondes problem. 3) Jesus var enten «Herre, løgner eller sinnssyk». Lewis oppfordret til å gjøre et valg i møte med Jesus! 

Arvens aktualitet 

I en tid hvor Bibelens innhold er stadig mer fremmed for folk flest, blir formidlingen av vår felleskristne tro som troverdig og relevant stadig viktigere. Vi trenger en dypere forståelse og en mer allsidig formidling av vårt kristne livssyn.

            Derfor er apologetikk – eller kristent trosforsvar – avgjørende i vår tid.

Arven fra C.S. Lewis illustrerer apologetikkens strategiske betydning, både utover i samfunnet og innover i menigheten. Vi trenger å inspireres av Lewis til en kreativ og allsidig apologetisk formidling.

Aktuelle ressurser

Artikkelen ble først publisert i På Bølgelengde nr. 3, 2023.