Den uvanlige familien Willoughby alle barna
Netflix

Den uvanlige familien Willoughby

Tittel: Den uvanlige familien Willoughby (org. The Willoughbys)
Aldersgrense: 7+
Strømmes på: Netflix
Genre: Animasjon/komedie

La oss innse det: Willoughbyfamilien er ikke lenger stor og flott. Navnet Willoughby har vært knyttet til heroiske, intelligente og banebrytende personer gjennom historien. Den tradisjonen fikk en brå slutt med de siste etterkommerne, en egoistisk og dum mann og hans like elendige kone. 

De to elsker hverandre svært høyt, men når resultatet av kjærligheten blir til barn, oppleves de kun som forstyrrende. De fire barna går rett og slett for lut og kaldt vann. Løsningen går plutselig opp for barna: de må rett og slett gjøre seg selv foreldreløse. Det er like sprøtt som det høres ut: Barna sender rett og slett foreldrene ut på en reise til verdens farligste steder i håp om at de aldri kommer tilbake.

Med fargesterke tegninger, raskt tempo og et hint av Hjemme Alene, en smak av Roald Dahl og en dose Mary Poppins, greier filmen å formidle en småsprø og hjertevarm historie slik at vi både ler og får medfølelse med karakterene. Det vil være nødvendig å ta en samtale etter filmen om hvordan barnevernet egentlig fungerer når noen har behov for hjelp. Samtidig er det dessverre slik at mange barn vokser opp sammen med voksne som ikke virker, og det er lov å sette ord på det. Men her er også fine illustrasjoner på hvordan mennesker leter etter håp, om at kjærlighet må deles og om hva som utgjør en familie. Enkelte skumle scener gjør at filmen ikke passer for de aller minste.


Spørsmål til samtale

  1. Hvordan likte du filmen? Hva vil du gi tommel opp?
  2. Var det noe du synes var skummelt eller trist? Hvorfor? 
  3. «Mot alle odds var Willoughbybarna fulle av besluttsomhet, fantasi og håp», sier katten. Hvorfor tror du at det er viktig for mennesker å ha håp? 
  4. Hva gir deg håp?
  5. Jane synger så vakkert: «For når himmelen blir grå vil jeg at du skal forstå at når dagen tar på så velger jeg deg.» Hvordan reagerer Tim på dette? Hvem vil du si «jeg velger deg» til? 
  6. Bibelen forteller at Gud bryr seg ekstra om dem som ikke har foreldre (Sal 10,14), og vi oppfordres til å være særlig gode mot enker, farløse og innflyttere. Hvordan utfordrer og inspirerer dette deg i din hverdag? Samtaleguiden har også vært publisert i en noe kortere form i Tro & Mediers magasin På Bølgelengde.