Encanto

Encanto

Org tittel: Encanto

Aldersgrense: 6 år

Strømmes på: Disney+

År: 2021

Sjanger: Eventyr/animasjon/familiefilmI et magisk hus et sted i Colombias fjell bor en helt spesiell familie. Huset ble deres hjem for mange år siden, da den unge trebarnsmoren Alma mistet sin mann under en dramatisk flukt fra barbarer. Midt i hennes fortvilelse ber hun til et stearinlys. Lyset våkner til liv, og blir kilden til ekstraordinære evner for alle Almas barn og barnebarn. Det vil si, for alle utenom unge Mirabel. For da det var tid for hennes tradisjonelle seremoni, skjedde rett og slett ingenting. 

Det hender nok at Mirabel kjenner seg utenfor og annerledes, som ikke kan tjene andre med en spesiell gave som resten. Én er usigelig sterk, én får vakre ting til å gro, én kan kalle på alle dyr og én kan styre været. Likevel bidrar Mirabel så godt hun kan med sitt blide og lojale vesen, og det er nettopp hun som først oppdager at familiearven er i stor fare. 

Encanto er en film som sprudler av livsglede, ikke minst gjennom en medrivende historie, sterke farger, eksepsjonell animasjon og fengende musikk. Og som det etter hvert kommer frem: slett ikke alt er som det ser ut på overflaten. Alle har sitt å streve med. For med store gaver følger både store forventninger og stort ansvar, som kjempesterke Luisa avslører i en sang mange kan kjenne seg igjen i. 

Vi finner mange slike gjenkjennelige tema gjennom filmen, som åpner for gode samtaletema. Hvor kan disse gavene og dette lyset komme fra? Vi ser spor av at familien tilhører en katolsk tradisjon, men gavene knyttes ikke til Gud. Og er det bare i eventyrene mennesker kan gjøre ekstraordinære ting? 

Familien står sterkt i Encanto. Her trer kanskje filmens sterkeste side frem: hvert individ får blomstre vakrest og er mest tro mot seg selv ved å finne sin plass i fellesskapet. Det er et godt budskap i møte med samtidens fokus på individualisme.


Spørsmål til samtale


1. Hvordan likte du filmen? Hva likte du best? 

2. Hvordan tror du Mirabel hadde det i begynnelsen av filmen?

3. Hva tenker du om bestemor Alma?

4. Les Gal 6,2. Hva gjorde landsbyen for familien? Kommer vi på noen vi kan hjelpe? 

5. Lyset var kilden til trygghet for familien. Jesus sier at han er verdens lys. Hva mener han med det?