Nonu photography / Flickr

– Det er sjelen som trenger kirurgi

AKTUALISERING: Beyoncé-låten «Pretty Hurts» kan ses på som en kritikk av skjønnhetsindustrien og jaget etter et perfekt ytre. Du kan bruke denne aktualiseringen til å snakke image, kroppspress og verdi.

 

Sitat fra låten «Pretty Hurts» av Beyoncé:

«It´s the soul that needs surgery»

 

Tema: image, ytre, kroppspress, verdi

 

Bakgrunn

«Pretty Hurts» er den fjerde singelen fra den amerikanske popstjernen Beyoncé Knowles´ femte album. Den ble sendt på amerikansk radio fra juni 2014, og fikk virkelig gode kritikker fra anmeldere, både for tekst og fremførelse. «Pretty Hurts» vant kategorien for «Best Song with a Social Message» på MTV Europe Music Awards i 2014, og ble utropt som den beste singelen fra 2014 av Associated Press. Likevel klatret den aldri høyt på listene.

 

Sangen er skrevet av singer/songwriter Sia , som også har levert sanger til Christina Aguilera, Katy Perry og Rihanna. Musikkvideoen som fulgte er regissert av Melina Matsoukas, og viser Beyoncé som deltar i en skjønnhetskonkurranse. Enkelte kritikere påpekte ironien i at Beyoncé gjennom sangen ønsker å sette fokus på de negative sidene ved skjønnhetsindustrien samtidig som hun selv fremstår som svært vellykket og med et sterkt kroppsfokus tatt i betraktning av at hun var relativt nybakt mor. Men den kritikken tar ikke høyde for at videoen også kan fremstå som en kommentar til hvor hardt det kan være å inneha Beyoncés posisjon. Videoen fikk applaus av anmeldere, og har vunnet flere priser. Rolling Stone inkluderte også musikkvideoen i listen over de 100 beste i 2014.

 

Forslag

Det er mange grunner til å bruke tid på en sang og en video som har fått så god tilbakemelding fra anmeldere, som har vunnet priser for både tekst og video, og som er fremført av en så anerkjent artist som Beyoncé. Artisten selv har ved flere anledninger uttalt seg om hvor viktig hun synes sangen er. Da hun samtalte med iTunes Radio, forklarte Beyoncé at «jeg føler av og til at verden er en eneste stor konkurranse, vi blir alle dømt. Jeg ville fange hvor ydmyket og usikker det får deg til å føle deg.»

Sangen kan brukes i sin helhet eller gjennom utdrag til å snakke om hvordan menneskene er skapt i Guds bilde, etter modell av Kongenes Konge (1. Mos 1,26-27). Men ettersom vi alle er feilbarlige, jager vi etter det skapte i stedet for Skaperen. Beyoncé peker på hvordan dette bare er tomhet og dekker over det virkelige problemet («It´s the soul that needs surgery»).

 

– Hva menes med setningen «Perfection is a disease of a nation»?

– Hva sier sangen er det viktigste i livet? Er du enig i svaret sangen gir?

– Hvorfor tror du Vogue sier «Thinner is better», som sangen hevder?

 

Bibelvers

1. Mos 1,26-27

Sal 31,7

Ord 31, 30

Ef 4, 17-32