Evan Almighty samtaleguide

Oppsummering


Evan Baxter (Steve Carell) var en viktig sidekarakter i megasuksessen Bruce Almighty (2003). Den gang var Baxter kun en marionettdukke for Bruce Nolan (Jim Carrey), men innsatsen Carell gjorde ble lagt merke til. I oppfølgeren Evan Almighty har Evans karriere virkelig tatt av, han har stilt til valg som kongressmedlem og sammen med kona og de tre sønnene sjarmerte han og vant hjemstaten med slagordet «forandre verden».

Nå er de derfor alle på flyttefot til en av Washingtons nye og lukrative forsteder, der Evan har kjøpt en flott hus. Alle gleder seg til en ny start, og i opprømt tilstand lover Evan guttene at de skal gå tur i fjellet til helgen. Samme kveld forteller Evans kone Joan (Lauren Graham) at guttene ba til Gud da de skulle legge seg. Selv ba hun om at familien skulle bli tettere sammensveiset. Evan ser ikke nødvendigheten av å be Gud om hjelp, men Joan minner ham på at han har lovet å «forandre verden». Det synes å være lurt å hente hjelp der hjelpen finnes for å klare en sånn oppgave. Evan så gjør, han kneler ned og ber Gud oppriktig om hjelp til å endre verden.

Men alt etter den første dagen i Kongressen blir det klart at Joan ikke får svaret hun så for seg. Evan kommer hjem med mengder av arbeid, turen må utgå og hans eldste sønn sukker oppgitt «nytt hus, samme gamle pappa».  Selv med nytt tilholdssted med alt de måtte ønske seg får ikke barna det de egentlig vil ha – tid med faren.

For Evan ser det ut til at alt går på skinner. Han får et merkverdig fint kontor og store muligheter på jobb. Men tallet 6,14 ser ut til å forfølge ham, først når vekkeklokken insisterer på å ringe 14 minutter over seks om morgenen selv om han har stilt den på sju, så på nummeret på parkeringsplassen, så på telefonnummeret på kontoret. Overalt møter han 6,14. Det blir ganske snart klart at det er Gud som ønsker at han skal lese 1 Mosebok kapittel 6 vers 14: «Du skal lage deg en ark av sypresstre, innrede den med mange rom og tjærebre den både innvendig og utvendig.»

Samtidig begynner to og to dyr å følge etter Evan, som fra før ikke er særlig venn med dyrene. Kongressen fylles opp av fugler, og trafikken stopper opp når han kjører med en hale av store skapninger etter seg. Men Evan får flere møter med Gud (Morgan Freeman) i egen person, og Gud forklarer situasjonen: Evan skal faktisk bygge en ark.

Arken skal være like stor som angitt i Bibelen, og Evan skal få alt han trenger til prosessen levert. I teorien gir Gud Evan et valg: han kan velge å bygge arken, eller han kan velge å fortsette sitt nye liv – men i realiteten, når skjegget vokser ukontrollert, når dyrene fotfølger ham, når materialene hoper seg opp utenfor, og ingenting ser ut til å forsvinne før han svarer ja til oppdraget – det er ikke et oppdrag han kan takke nei til.

Samtidig som han får store mengder ytre tegn på hva han skal gjøre, opplever Evan også et indre kall, han føler at dette er hans lodd i livet. Problemet er at han kun gjør et halvhjertet forsøk på å forklare dette til sin kone, så hun blir redd og tar barna med seg til sin mor. Men på veien dit møter også hun Gud, som servitøren Al Mighty (allmektig), og det er her hun får sitt lyspæreøyeblikk.


–    La meg spørre deg om noe. Dersom noen ber om tålmodighet, tror du Gud gir dem tålmodighet? Eller gir ham dem muligheten til å være tålmodig? Dersom de ber om mot, tror du Gud gir dem mot eller gir han dem muligheten til å være modige? Dersom noen ber om at familien skal komme nærmere hverandre, tror du Gud slår dem med varme, myke følelser? Eller gir han dem muligheten til å elske hverandre?


Her er den viktigste endringen fra filmen om Bruce Almighty. Bruce fikk muligheten til å være Gud, med alle hans krefter. I Evan Almighty får hovedpersonen det som trengs for selv å ta seg gjennom oppgaven.

Joan tar med seg barna tilbake til mannen, og sammen deltar de alle i det kolossale prosjektet. Omringet av dyr og med verktøy fra oldtiden blir de raskt en stor attraksjon, det er nok av dem som latterliggjør en ark midt i en storbyforstad. Har Evan tatt det riktige valget, og vil dette til slutt forandre verden på noe vis?


Bakgrunn


Regissør Tom Shadyac (Ace Ventura, Liar, Liar, Patch Adams, Bruce Almighty) og manusforfatter Steve Oedekerk (Den ville låvefesten, Bruce Almighty) forteller at de har laget en film som ikke er så mye en oppfølger som et nytt kapittel i historiene om Gud.
– Vi har tenkt på en trilogi en stund. Vi tenkte at dersom Bruce fungerte, kunne Gud komme for å prate med noen andre i andre historier, akkurat slik som han viser seg for Moses, Abraham, Paulus. Og til Noah. (Tom Shadyac.)

Filmen om Bruce, som anklaget Gud for grov urettferdighet da livet ikke ble det han hadde sett for seg, ble en stor suksess. Det til tross for at noen anmeldere mente den var for mye preget av den kristne troen, andre hevdet at den leflet med kristne sannheter. Regissør Tom Shadyac og manusforfatter Steve Oedekerk har gjort det til sitt mål å få mennesker til å le.
– Jeg ønsker å (…) bruke latter til å bryte ned murer slik at man kan forteller historier som engasjerer (Shadyac).

Men samtidig understreker han at det er viktig at filmen ikke bare er ren underholdning, den må også ha et underliggende tema som engasjerer mennesker til å tenke og diskutere. I forbindelse med Evan Almighty er det et poeng å gjøre det lettere for mennesker å gjøre små ting av godhet for andre. Vi behøver ikke gjøre noe stort for hele verden for at det skal telle, det viktigste er at vi ser de små tingene i hverdagen. Slik kan vi sammen forandre verden, mener Shadyac.

I forbindelse med lanseringen av filmen i USA ble det samtidig lansert en «velgjerningskampanje» på nettsiden www.ArkAlmighty.com. Mange kirker har benyttet anledningen til å danne egne slike kampanjer, til tross for at flere kristne filmkommentatorer har påpekt at kristne bør være oppmerksomme på at enkelte tema og selve gjenfortellingen er gjort med litt for brede strøk og enkle løsninger.


Spørsmål til samtale

1. Hva synes du om Evan Baxter? Var han troverdig? Hvorfor/hvorfor ikke? Betyr det noe for filmens tema om han er troverdig eller ikke?

2. Hva tenker du om filmens versjon av Gud?

3. Stemmer filmens fremstilling av relasjonen mellom Gud og menneskene overens med dine egne tanker?

4. Hvordan synes du Joan og Evan snakker sammen? Tror du det hadde vært mulig for Evan å forklare Joan hva han gikk gjennom?

5. – Jeg har ikke akkurat satt av tid til å bygge en ark, er en av unnskyldningene Evan forsøker seg med overfor Gud. Gud svarer med å le hjertelig, som om han synes det er morsomt at menneskene synes sine egne planer er viktigere enn hans. Hva tenker du om Guds planer for menneskene? Bryr Han seg om hva vi finner på og bruker tiden på?

6. Filmen tegner et karikert bilde av en vellykket, svært selvopptatt mann i begynnelsen av historien. Han gjentar et mantra for seg selv så ofte han har mulighet for å få tro på at han ser bra ut og er ytterst smart. Så snart han trer innenfor dørene i Kongressen får han et sjeldent tilbud om å være med på å lansere en ny lov, og egoet stiger om mulig enda mer. Men bildet knuses etter hvert ganske ettertrykkelig.

Les 1 Kor 3,18:
Ingen må narre seg selv! Hvis noen av dere regner seg som vis i denne verden, la ham da bli en dåre, så han kan bli virkelig vis.
Hva tror du Bibelen mener?

7. Når filmens Gud skal gjenfortelle hva som skjedde med Noah og menneskene som levde samtidig, sier han at floden var en kjærlighetshandling. Les 1 Mos 6, 9-8,22. Hvordan vil du beskrive det som skjedde? Hva tror du var årsaken til at Gud valgte å oversvømme jorden? Hva vil du si at kapittel 8 sier om Gud?

8. Evan sier at vi alle er utvalgt til å gjøre spesielle oppgaver for Gud. Tror du det stemmer? Kan du eventuelt tenke deg hva du er utvalgt til? Kan det være at oppgavene vi i så fall er utvalgt til endrer seg overtid?

9. Hva hadde du tenkt dersom noen av dine hadde gjort noe spesielt og sagt at det var Gud som ba dem om å gjøre det?

10. Har du bedt Gud om hjelp til noe konkret? Har du opplevd å få svar? Hva tenker du om de gangene du ikke har fått svar? Har Gud noen gang svart på en måte du ikke hadde forventet? Tror du at Gud noen ganger har svart uten at du har lagt merke til det?

Alle sitater er hentet fra www.christianitytoday.com.