Glee

Glee – Don’t Stop Believing

Før første sesong er over, har Glee blitt et enormt fenomen, lovprist og elsket av både seere og kritikere. Serien er skapt av Ryan Murphy, mannen bak populære og Emmyprisvinnende Nip/Tuck (2003-2010), og har vunnet mengder av priser – inkludert Gloden Globe for beste TV-serie (musikal eller komedie). Det som skiller Glee fra andre serier er de hyppige musikkinnslagene som blir fremført av skuespillerne i hver episode, både fra musikaler og fra populærmusikk. Soundtrackalbum fra showet har blitt bestselgere, takket være entusiastiske fans som går under navnet ”gleeks”.

På William McKinley High School bestemmer lærer Will Schuester (Matthew Morrison) seg for å starte opp igjen skolens Glee Club, et showkor, som han elsket å være med i da han var elev ved skolen. De første som ble med i den nye klubben var alle utskudd av forskjellige grunner: Rachel Berry (Lea Michele) er besatt av tanken på å bli en stjerne og har to fedre, Kurt Hummel (Chris Colfer) er homoseksuell, Mercedes Jones (Amber Riley) er overvektig, Artie Abrams (Kevin McHale) sitter i rullestol og Tina Cohen-Chang (Jenna Ushkowitz) stammer. Will presser også den snille, men sløve quarterbacken Finn Hudson (Cory Montieth), som har et stort sangtalent, til å bli med i gruppen. Den nye klubben får navnet New Directions (nye retninger).

Men den renkefulle cheerleadertreneren Sue Sylvester (Jane Lynch) er fast bestemt på å knekke Glee Club. Hun befaler lederen for cheerleaderne Quinn Fabray (Dianna Agron) og et par medskyldige til å bli med i klubben og ødelegge den fra innsiden. Men Quinn, som også er leder av sølibatklubben, befinner seg snart midt i egne problemer. Hun er gravid, ikke med kjæresten Finn, men med hans rebelske bestevenn Noah ”Puck” Puckerman (Mark Salling). Til tross for disse mengdene av spenninger internt i klubben og latterliggjøring fra medelevene, fortsetter de talentfulle medlemmene i New Directions å øve og opptre.

Glee Club-medlemmene, som er marginaliserte i skolefellesskapet, blir behandlet tøft av andre elever, og det plager dem tydelig. Etter hvert som serien utvikler seg, mister både Quinn og Finn sin popularitet. Quinns familie kaster henne ut når de oppdager at hun er gravid. Skuespiller Kevin McHale kommenterer: ”Jeg tror at sannheten er at majoriteten av dem som går på high school ikke passer inn, og vi setter et fokus på det”. Mennesker som ser ut til å være en del av en mengde, selv de mest populære individene, føler seg ofte alene og utenfor. Det er en alt for vanlig, hjerteskjærende følelse som ofte følger en inn i voksenheten, slik som serien beskriver. På den andre siden demonstrerer også Glee effekten av vennskap og aksept. Det er gjennom å bli en del av Glee Club at medlemmene blir trygge på seg selv og komfortable med hvem de er – Kurt våger å avsløre sin seksualitet til sin far, og Rachel lærer verdien av faktisk å ha venner. Glee viser den forvandlende effekten som finnes i musikk og i vennskap, av å rekke hånden til mennesker og å være åpen. Det vil ikke løse alle våre problemer – det vil fremdeles være nok av smerte, som serien klart viser – men vi vil også finne at vi ikke lenger er alene og at vi kan bli bedre og sterkere mennesker som er mer komfortable med hvem vi er på grunn av det.

Glee viser også den ødeleggende effekten av å lyve. Quinn lyver til Finn når hun får ham til å tro at han er barnets far. Wills kone Terri (Jesslayn Gilsig) har et innbilt svangerskap. Etter at hun har oppdaget at det ikke er ekte, later hun fremdeles som om hun er gravid fordi hun er redd for at ektefellen vil forlate henne dersom han finner ut at hun ikke er det. Løgner som dette skaper stor ulykke når de blir avslørt, og selv om det er klart at det vil smerte å fortelle sannheten, forårsaker løgnen enda mer smerte. Å forsøke å skjule sannheten gjør bare ting verre. Dette gjenspeiler Guds undervisning om løgn som vi finner i Bibelen, spesielt i de 10 bud: Du skal ikke vitne falskt mot din neste (2 Mos 20,16), i tillegg til Bibelens generelle holdning mot løgn. Apostelen Peter har en oppfordring til menneskene: «Legg derfor bort all ondskap, falskhet og hykleri, misunnelse og sladder» (1 Pet 2,1). Løgn, som Glee demonstrerer, forårsaker alvorlige ødeleggelser, både for den som lyver og for dem som blir løyet til. Løgner blir avslørt smertefullt og destruktivt, og forårsaker ødeleggelse for forholdene som er så viktige for oss.

Kjærlighet blir sett på som komplisert, både for tenåringene og for de voksne. For eksempel er både Kurt og Rachel forelsket i Finn, mens han er glad i Quinn (slik som Puck), og samtidig til en viss grad gjengjelder Rachels følelser. Relasjoner er vanskelig i gode tider, særlig med tanke på menneskets tendenser til svik, og kjærlighet er noen ganger ikke nok til å overkomme det livet kaster mot oss. Glee antyder at å bli voksen ikke gjør hjertets interesser enklere eller klarere; kjærlighet forblir en rotete og ofte smertefull del av livet. Men kjærligheten blir også vist som tilfredsstillende og inspirerende. Til og med Sue, cheerleadertreneren, finner kjærlighet, selv om det bare er kortvarig, i episoden ”Mash-Up”, og endrer seg klart til det bedre som et resultat av det. Glee viser mange avskygninger av relasjoner og kjærlighet, og er ikke redd for å vise det gode, det dårlige og alt i mellom.

Livet som tenåring innebærer å leve med et kaos av følelser og valg, slik som Glee briljant viser. Serien viser også at dette fortsetter også senere i livet, og at voksne synes dette er like vanskelig å hanskes med som voksne gjør. Glee demonstrerer hvordan mennesker har skjulte lag, at det er mer ved dem enn det kan synes ved første øyekast. Til tross for hans tøffe ytre, viser Puck en mykere side når han kontinuerlig forsikrer Quinn om at han ønsker å være der for sitt ufødte barn, han er fast bestemt på å ikke være som sin egen, fraværende far. Sue avslører også milde trekk i episoden ”Wheels” når hun besøker søsteren som har Downs syndrom. Når vi gir mennesker en sjanse, kan vi oppdage overraskende dybder og innse at fasaden som vises til verden ikke er alt som finnes ved dem.

 

Se også aktualisering om vennskap hentet fra Glee

 

Medlemmene i New Directions finner oppmuntring sammen i sangen, til tross for at holdningene deres ofte gnisses mot hverandre, deres stadige konkurreringer mot hverandre og kjeklingen deres. De minner oss om hvor tilfredsstillende og styrkende det kan være å være med i en gruppe, i tillegg til lykken som kan finnes i musikken. Det minner oss om at vi ikke behøver å være alene, at det finnes mennesker som er villige til å hjelpe og støtte oss – noen ganger dem vi minst hadde ventet det fra. Glee viser at det finnes langt viktigere ting i livet enn å vinne og å være populær, slik som vennskap og familie. Og selv om disse er ekstremt verdifulle i livene våre, sier Bibelen at det er enda mer viktig å kjenne Gud og oppdage gleden ved å leve i en relasjon til ham. Det er det viktigste fellesskapet vi kan etterligne, både som tenåring og som voksen. Det er ikke bare et spørsmål om Gud kan hjelpe oss gjennom tøffe tider eller å lede oss i livet og kjærligheten, men om å ta tak i det fundamentale problemet ved vår selvsentrering. Det er dette som produserer svikene og ondskapen som er så ødeleggende for våre relasjoner, og det er det som gjorde det nødvendig for Jesus, Guds sønn, å bli grusomt behandlet selv – og å stå opp igjen for å gi oss tilgivelse og forsoning med Gud. ”Ikke stopp å tro”, oppfordrer the Journey song som klubben synger i seriens aller første episode – et virkelig klokt budskap.

Av Emily Dalrymple
© Emily Dalrymple.

Oversatt av Anne Solfrid Brennhovd, Damaris Norge