Selena Gomez på opptreden i Oslo Spektrum i 2013. Foto: NRK P3.

Hjertet vil det hjertet vil

AKTUALISERING: Selena Gomez synger rått og ærlig om bruddet med kjæresten. Låten «The heart want what it wants» kan belyser tematikk knyttet til både kjærlighet og identitet og forholdet mellom følelser og fornuft.

 

Sitat fra låten:

«There´s a million reasons why I should give you up. But the heart want what it wants»

 

Tema: fornuft, følelser, identitet, verdi

 

Bakgrunn

Tenåringsidolet Selena Gomez (22) fortalte til radioverten Ryan Seacrest at hun gjør det for seg selv og for fansen, når hun i låten «The heart want what it wants» deler dyrkjøpte erfaringer etter bruddet med Justin Bieber.

Det kan være vanskelig for de som er født før 1990 å forstå nettopp hvor stor innflytelse hun har og hvor populær den tidligere Disney-barnestjerna er. Kanskje kan de 27 millionene følgere på Instagram og Twitter gi en pekepinn. Unge jenter vil være som henne, mens guttene vil finne en kjæreste som henne.

Det er derfor interessant å se både på hva hun formidler til sine millioner av fans og hennes  begrunnelser for hvorfor hun gjør dette i «The heart want what it wants».

Låten handler som nevnt om tiden etter bruddet med Justin Bieber, og Selena forteller i radiointervjuet at låten på mange måter handler om det å lære å elske seg selv igjen og om identitet. Som så mange, mange før henne, hadde hun knyttet sin opplevelse av egenverdi, mening og identitet til bekreftelsene hun fikk fra den hun elsket. Når dette tok slutt, gikk hennes verden i oppløsning. Gomez synger i låten om smertefulle erfaringer, om savn og det å føle seg knust, forlatt og forvirret. For mens hun med hodet «visste» at bruddet var riktig for henne, fortalte følelsene henne alt annet.

Tidligere har vi på S.O.T skrevet om Britney Spears og Willow Smith som forfekter en nesten total overgivelse til følelsenes ønsker.  Og jeg skal innrømme at jeg tenkte, «nok en ‘følelsene er gud’-sang», da jeg hørte «The heart want what it wants» for første gang. Jeg tenkte at her var det enda mer bensin på bålet til alle som lar følelsene sine være moralsk kompass og styre livsvandringen i alle mulige slags retninger. For er det én ting som er sikkert om følelser, er det at de stadig skifter.

Derfor ble jeg overrasket når jeg etter hvert oppdaget at låten til Gomez ikke handler om blindt å følge hjertet (les: følelsene), men snarere om de voldsomme konfliktene som kan oppstå mellom ulike ønsker og viljer inne i oss. Med tanke på at Gomez og Bieber har gått hver til sitt, kan tekstlinjen «There´s a million reasons why I should give you up. But the heart want what it wants», dermed oppfattes som en erkjennelse av at følelsene kan være uregjerlige og oppleves uhåndterbare, heller enn en tilslutning til å la følelsene være eneste gyldige rettsnor i livet.@

 

Forslag

Du kan bruke låten til Selena Gomez for å snakke med ungdommer identitet og verdi. Hvem er det som gir livene deres mening og verdi? Er det familien? En kjæreste? Er det status i gjengen? Resultatene på skolen?

Dette kan være en fin inngang til å snakke om Guds kjærlighet til oss, og vår absolutte verdi som mennesker skapt i hans bilde – mennesker Jesus ga sitt liv for å frelse.

Du kan også bruke låten til å snakke om fornuft og følelser. Hva tenker ungdommene om følgende utsagn? «Jeg vil følge hjertet» og «Jeg vil bevare hjertet». Hva er forskjellen? Hva anbefaler Bibelen? Se denne S.O.T-saken for mer om denne tematikken.

 

Bibelvers

– Joh 3,16 (For så høyt har Gud elsket verden, «den lille bibel»)

– Ordsp 4,23 (om viktigheten av å bevare hjertet)