I Can Only Imagine

I Can Only Imagine samtaleguide

Originaltittel: I Can Only Imagine
Sjanger: Biografi, drama
Skuespillere: J. Michael Finley, Dennis Quaid, Madeline Carroll
Regi: Jon Erwin, Andrew Erwin
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk
Lengde: 1 t. 50 min.
Produksjonsår: 2018
Distribusjon: Selmer Media
Aldersgrense: 9 år
Begrunnelse: Filmen har enkelte skildringer av et barns opplevelse med en truende og ustabil forelder.

Historien bak tidenes mest solgte og spilte kristne sang er ikke bare en fortelling om å lage en sang om himmelen. Det handler like mye om hvordan omvendelse, forsoning og tilgivelse kan forandre en families liv.

Hør gjerne også en kort podcast med Lars Dahle om I Can Only Imagine

Sammendrag

Bart Millard (J. Michael Finley) må legge fotballkarrieren på hylla etter en skade. For å kunne fullføre skolegangen, må han melde seg opp i musikk valgfag. Der blir hans gode stemme oppdaget. Når han så får et møte med Jesus på leir, er retningen gitt for hans liv. Men tilværelsen er tøff. Faren Arthur (Dennis Quaid) har et svært ustabilt humør og er rask til å dele ut både ukvemsord og slag. En dag forlater Bart hjemmet og lover å aldri komme tilbake.

Men etter en tid med turnéliv, vender Bart allikevel hjem igjen. Han oppdager da til sin store overraskelse at faren er blitt kristen, men også er dødssyk i kreft. Bart ser at den personlige omvendelsen har forandret Arthur totalt, noe som også får betydning for Bart og hans eget trosliv. Før faren dør av kreft, rekker de å forsones. Etter begravelsen faller noen ord fra Barts bestemor som fester seg hos ham, der hun undres over hva Arthur ser nå. Dette blir utgangspunktet for den berømte sangen om himmelen.

På dette tidspunktet var bandet MercyMe etablert, men de strevde med å få platekontrakt. Bart tilbød sangen til Amy Grant, ivrig etter å få den ut. Men Amy innså at sangen tilhørte Bart og gav den tilbake til ham, noe som førte til en unik karriere.

Les gjerne artikkel om filmen av Lars Dahle

Bakgrunn

Selv om enkeltelementer er blitt endret av filmatiske årsaker, er det meste av historien bygget på Bart Millards liv. Det gikk for eksempel over sju år etter farens død før sangen ble skrevet, og hans mor flyttet ut langt tidligere enn det filmen forteller. Men scenene der mishandlingen blir beskrevet, sier Millard selv er korrekte. Han har også fortalt at det er mulig at mye av farens ukontrollerte oppførsel hadde sin grunn i hodeskader, både fra en aktiv karriere i amerikansk fotball og en arbeidsulykke.

Filmen fikk langt bedre omtale i USA enn de fleste tilsvarende filmer med et kristent budskap. Flere har trukket frem Dennis Quaid (The Day After Tomorrow), som spiller en mørk Arthur, samt J. Michael Finleys fantastiske sangstemme. I åpningshelgen i USA overrasket filmen stort ved å gå rett inn på tredjeplass, og slo med det flere andre store filmpremierer. Filmskaperne har aktivt brukt pastorer i store kirker over hele USA som døråpnere og markedsførere, og ønsket å vise at det finnes et publikumssegment som vil ha flere slike filmer.

Klikk her for å laste ned samtaleguiden i PDF-format

Samtalespørsmål

1. Hva gjorde mest inntrykk på deg i filmen, og hvorfor? Var det en scene du ble særlig berørt av?Hvordan brukes musikk som tema og virkemiddel i denne filmen?

2. Hvilken betydning fikk sang og musikk for Bart?

  • Hvorfor tror du at den første fremføringen av «I Can Only Imagine» er plassert så sent i filmen?
  • Hvordan brukes bakgrunnsmusikk som stemningsskapende virkemiddel i filmen?
  • Hva syns du om filmens skildring av forholdet mellom far og sønn? I hvor sterk grad opplevde du disse karakterene som troverdige og engasjerende?

3. I forhold til filmen som helhet; Hvilke situasjoner, reaksjonsmønstre og stemninger oppleves særlig gjenkjennelige?

4. Er du kjent med sangen «I Can Only Imagine» fra før? I tilfelle, hvordan har filmen påvirket din opplevelse av sangen? Hvis ikke, hva syns du om sangen? Uansett, hvorfor tror du at sangen er blitt en megahit?

5. Den engelske tittelen kan oversettes med «Jeg kan bare forestille meg». Her møter vi en tydelig oppfordring til å bruke innlevelse, forestillingsevne og fantasi i møte med kristen tro, noe ikke minst forfatteren C. S. Lewis la vekt på. Samtal om dette, gjerne med utgangspunkt i de første linjene i sangen:

I can only imagine what it will be like
When I walk by your side
I can only imagine what my eyes will see
When your face is before me
I can only imagine

Klikk her for å laste ned hele teksten. 


Hør gjerne foredrag med Stefan Gustavsson om hva Bibelen sier om vårt kristne håp:


<iframe width=»784″ height=»441″ src=»https://www.youtube.com/embed/KIkOAgxkAc8″ frameborder=»0″ allow=»accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture» allowfullscreen></iframe>