I Still Believe

I Still Believe - filmplakat

Fakta om I Still Believe

Premiere: 14.08.2020
Skuespillere: K.J. Apa, Britt Robertson, Gary Sinise, Shania Twain
Sjanger: Romantisk drama / Musikkfilm
Regi: Andrew Erwin og Jon Erwin
Nasjonalitet: USA
Aldersgrense med begrunnelse: 9 år
Partier med utrygg stemning og skildring av alvorlig sykdom, gjør at denne filmen får aldersgrense 9 år.
Språk: engelsk
Distributør: Nordisk Film DistribusjonOm filmen I Still Believesammendrag

Jeremy er kristen college-student og musikkelsker. På en konsert med bandet The Kry møter han sin store kjærlighet, Melissa Henning. Det er «kjærlighet ved første blikk», men når Melissa blir alvorlig syk, utfordres både deres relasjon og tro.

Det viser seg at Melissa har kreft og at oddsene er dårlige. De er unge, men velger likevel å forlove seg og satse fullt og helt på hverandre. De satser også fullt og helt på at Gud skal helbrede Melissa. 

Parallelt med dette begynner Jeremys musikkarriere som kristen låtskriver og artist å skyte fart. Jeremy oppfordrer sitt publikum både på konserter og i radiointervju til å be om helbredelse for Melissa. Det opplever de også.

Etter en operasjon våkner Melissa til nyheten om at et nytt inngrep ikke var nødvendig, siden det viser seg at hun ikke lenger har kreft. De gifter seg, men lykken varer bare en kort stund. Kreften kommer tilbake, og vi kommer i filmen tett på Melissas kamp med sykdommen og hennes tanker om livet og døden

Melissas død fører Jeremy inn i en depresjon og troskrise hvor han setter spørsmålstegn både ved musikkarrieren og troen.

Kan han fortsatt tro på en Gud som ikke helbredet Melissa? Han kjemper seg gjennom, og to år etter hennes død kommer svaret.

Han opptrer da for første gang med sin nyskrevne låt; I Still Believe.   


Lytt til podcasten der Lars Dahle deler noen refleksjoner rundt filmen:


Om filmen I Still Believebakgrunn

Filmen er basert på den sanne historien om den amerikanske kristne låtskriveren og artisten Jeremy Camp og hans første kone, Melissa Lynn Henning-Camp.

Camp, som slo igjennom på begynnelsen av 2000 tallet, har produsert 11 album og mange No1 Hits, bl.a. There will be a day og Let it fade.

Premierehelgen toppet filmen kinolistene i USA. Den gikk imidlertid raskt over til video on demand på grunn av stengte kinoer som følge av korona.

Filmen har fått blandede kritikker. Noen anmeldere kritiserer den bl.a. for klisjéaktige dialoger og forutsigbar handling. Filmen hopper også raskt over den sorgløse perioden uten sykdom, og viser lite av Jeremys sorgprosess. Dette gjør det vanskelig for publikum å virkelig følge og føle med dem gjennom hele prosessen.

De positive tilbakemeldingene filmen har fått, går særlig på hvordan den formidler kristen tro på en troverdig måte midt i sykdom og lidelse. Styrken til filmen er nettopp at det er en sann og ekte historie om to menneskers livskamp og troskamp når livet ikke ble som de trodde.

Filmen går inn i vanskelige spørsmål og gir et ansikt til mange kristne som står midt i den samme kampen; En tro gjennom lidelse, en tro på Gud også når bønnesvarene uteblir.

Samtidig speiler den noe av mange unge kristnes hverdag i alt fra «bibelgruppe på tirsdag»-lappen på døra og delaktighet i lovsang og bønn til indre kamp med krevende spørsmål. 

Dette er Erwinbrødrenes femte film (de står også bak bl.a. I can only Imagine og Woodlawn) og her har brødrene fått med seg flere kjente navn på rollelisten.

Hovedrollen spilles av KJ Apa, kjent fra den populære Netflix-serien Riverdale, noe som neppe er et minus med tanke på ungdom som målgruppe. Hans far spilles av Gary Sinise, som nylig har spilt i ungdomsserien 13 Reasons Why, sesong 4. Britt Robertson fra bl.a. Girlboss spiller Melissa og selveste (for det litt eldre publikum) sangartisten Shania Twain, spiller hans mor.

Spørsmål til samtale om filmen I Still Believe

  •  Hvordan opplevde du filmen? Hva berørte deg sterkest – og hvorfor?
  • Hva syns du om det filmatiske, som farger, lyd, lys og kameravinkler? 
  • Hva tror du filmskaperne vil fortelle ved å ha fokus på havet og stjernehimmelen i flere av scenene? 
  • «Siden filmen har med kjærlighet, tap og håp å gjøre, tror jeg alle kan relatere til den», sier skuespilleren KJ Apa (Jeremy) i et intervju med People. Hva tenker du om dette? Er det noe i filmen du kjenner særlig igjen fra eget eller andres liv? 
  • Hvilke verdier kommer fram i beskrivelsen av Jeremys familie – i forholdet dem imellom og i deres vandring med Gud?  Hva inspirerer eller utfordrer deg her? 
  • I dagboken skriver Melissa at lidelse ikke trenger å ødelegge troen på Gud, men kan styrke den. Hvordan skildres Melissas tro i løpet av filmen? Hva tenker du når hun sier at hvis bare ett menneske får livet sitt forandret på grunn av det hun selv går igjennom, så vil det være verdt det? 
  • Hvordan opplever du teksten i tittelsangen I Still Believe på bakgrunn av det filmen forteller om Jeremys troskrise? Hva forteller sangteksten om Bibelens Gud?

Scattered words and empty thoughts
Seem to pour from my heart
I’ve never felt so torn before
Seems I don’t know where to start

But it’s now that I feel Your grace falls like rain
From every fingertip, washing away my pain

(Refreng)

I still believe in Your faithfulness
I still believe in Your truth
I still believe in Your holy word
Even when I don’t see, I still believe

Though the questions still fog up my mind
With promises I still seem to bear
Even when answers slowly unwind
It’s my heart I see You prepare

But it’s now that I feel Your grace fall like rain
From every fingertip, washing away my pain

The only place I can go is into your arms
Where I throw to you my feeble prayers
In brokenness I can see that this was your will for me
Help me to know You are near

Flere ressurser om tema filmen tar opp: