Knøttene

Knøttene: venner for livet

Knøttene er kanskje en av de mest slitesterke moderne fortellingene vi har. Serien som begynte som avisstriper i 1950 er nå gitt nytt liv i en helt ny TV-serie. 

Selv om tegningene er upretensiøse og streken er enkel, formidler karakterene med sine nyanserte ansiktsuttrykk dype tanker om livet, om psykisk helse og samtiden, om det gode liv og om en større himmel. Derfor fungerer de så godt fortsatt. Apple TV+ har sikret seg rettighetene til alle historiene om disse høyt elskede figurene, og har nylig gjort tilgjengelig en helt ny serie. 

Animasjonen er inspirert av de klassiske seriene fra serieskaper Charles M. Schultz´ tid, og det er lite tale. Nettopp derfor er det så fint å se hvordan de korte episodene likevel greier å ta opp små og store ting som er viktige i Snoopys liv. Og fordi de er viktige for Snoopy, er de viktige for oss. Schultz skrev historier som var livsnære, men som også var preget av en tydelig kristen grunnholdning. Gjennom sine fortellinger løftet han nesten umerkelig frem temaer som Bibel, bønn og Guds natur, og inviterte til samtaler om disse emnene. 

I denne siste serien som er laget, Knøttene: venner for livet (org The Snoopy Show), er det hunden Snoopy som spiller hovedrollen. Vi møter heldigvis også Fredrikke (Woodstock), Charlie Brown, Linus, Lucy og de andre kjente karakterene, men i sentrum er vennskapet mellom Snoopy og Fredrikke. Foreløpig finnes én sesong, med seks episoder som hver består av tre passelig korte bolker. 

Knøttene passer selvsagt godt for ganske unge seere. Men selv om denne serien ikke borer så dypt som produksjoner der dypsindige og angstfylte Charlie Brown er i fokus, er det virkelig ikke bortkastet tid for voksne heller. Benytt gjerne anledningen til å stille enkle spørsmål om hovedtemaet etter de korte bolkene. Her er noen eksempler: 

  1. Hva vil du gi tommel opp for i denne episoden? Hva vil du gi tommel ned? 
  2. – Jeg skjønner deg rett og slett ikke, sier Lucy til Snoopy. – I en verden stappfull av problemer, fortsetter du å danse. Hvor er angsten? Hvor er frykten? Hvorfor tror du Snoopy er så glad og uredd? Hva tenker du om det?
  3. Bibelen forteller oss at vi alltid skal glede oss, se for eksempel Fil 4,4. Hva betyr det? Hvor kommer denne gleden fra? Hvordan kan det hjelpe oss når vi blir lei oss?   
Artikkelen har også stått på trykk i magasinet Misjonstidende