Lady Gaga

Mye mer enn musikk

Vi flytter over artikler fra det nå nedlagte nettstedet Kulturvinduet, og løfter frem materiale som er tidløst eller fremdeles relevant. Denne saken er fra 2011.


Av Halldis Bjerkvik VolleArtisten Lady Gaga (25) er et fenomen. I løpet av tre år har hun gått fra å være ukjent til å bli kåret til verdens mektigste kjendis, av bladet Forbes. Det første albumet, The Fame (2008), har solgt over 12 millioner eksemplarer. Siden da og frem til utgivelsen av det tredje albumet, Born This Way (2011), har hun vunnet 62 musikkpriser og bygget opp en enorm og lojal skare med fans. Lady Gaga har over 33 millioner «liker» på Facebook-siden hennes, og 10 millioner følgere på Twitter. Hun kommuniserer direkte med fansen gjennom å skrive korte meldinger flere ganger hver dag, og sier i intervjuer at fansen er hele livet hennes. Sangene er lette å synge med på, og selv om man ikke er så interessert i musikken er det vanskelig å ignorere fenomenet Lady Gaga. Hun er for betydningsfull for mange unge, og det hun formidler bør imøtegås for å ta både de unge og Lady Gaga på alvor.

Lady Gagas egentlige navn er Stefani Joanne Angelina Germanotta, og hun kommer fra en italiensk-amerikansk middelklassefamilie i New York. I 13 år gikk hun på katolsk skole, og fikk toppkarakterer. Som 17-åring kom hun inn på prestisjefylte Tisch School of the Arts, men sluttet i løpet av det andre året for å satse på musikk. Derifra jobbet hun knallhardt frem til det store gjennombruddet som 22-åring. I Intervjuer hevder hun at de spesielle antrekkene, og den stadig skiftende stilen ikke er et image. Hun ikler seg ikke en personlighet, men uttrykker simpelthen den hun er. I et intervju med Q Magazine (april 2010) sier hun at hun ler av journalister og fotografer som prøver å få et glimt av den virkelige Lady Gaga.

Kjennemerket til Lady Gaga er å strekke strikken lenger enn noen annen artist – sammen med en solid dose eksentrisitet. Til Grammy-utdelingen i februar ankom hun den røde løperen i et stort egg. Midt mellom vanlige kjendiser og artister ble hun båret frem av seks personer. På MTVs prisutdeling i 2010 stilte hun i en kjole laget av rått kjøtt. I musikkvideoene hennes er det mye naken hud, ekstravagante kostymer og religiøs symbolikk. Selv betegner Lady Gaga musikken, klærne og alt som ellers følger med som kunst. Utseendemessig skiller hun seg ut fra mange kvinnelige artister ved at hun ikke ser ut til å være opptatt av å fremstå som attraktiv i tradisjonell forstand. Hun benytter seg av en estetikk som inkluderer uvanlige elementer, for eksempel små horn under huden som vises i pannen, ved kinnbena og skuldrene.

Midt i all denne estetikken og symbolbruken kan det være vanskelig å få øye på hva som egentlig formidles. I musikkvideoen til sangen «Born This Way» fortelles det en skapelsesmyte, som kalles «Manifesto of the Mother Monster», om en rase som fødes som er fri fra fordommer, som ikke dømmer og er fullstendig fri. Samtidig fortelles det om ondskapens fødsel, og det stilles spørsmål ved hvordan det perfekte kan beskyttes uten ondskap. Selve sangteksten handler om å være glad i seg selv, samme hvordan man er, og det argumenteres med at «God makes no mistakes». «Ingen fordommer, ingen fordømmelse» er et budskap som Lady Gaga formidler om og om igjen, og det kan virke som dette er en rød tråd i alt hun gjør.


Ellers er det å tolke Lady Gagas sangtekster mildt sagt et krevende prosjekt, spesielt når hun leverer strofer som: «Jesus is my virtue, and Judas is the demon I cling to» (sangen «Judas»). «Gaga er for omfattende og for motsetningsfull til å gripe, og større enn det meste foregående i populærkulturen – i alle fall i liga med legendene» (Audun Vinger, DN, 20.5.2011). Selv beskriver Lady Gaga seg som «en taper når det gjelder kjærlighet» og et symbol for de usikre: «mennesker som instinktivt føler seg usikre, ikke bare innimellom, ikke bare i ungdomstiden, men alltid» (Q Magazine). I en kronikk skriver Dag Øistein Endsjø, professor i religionsvitenskap ved UiB, at tilhengerne ble møtt med følgende budskap da Lady Gaga hadde konsert i Oslo Spektrum: «Glem alle som har fortalt dere at dere ikke passer inn» og: «Dere er alle superstjerner!» Det er god grunn til å tro at dette budskapet treffer mange, noe som også berømmelsen hennes reflekterer. Da er det viktig at noen tar seg tid til å se nærmere på hva Lady Gaga egentlig formidler, og er åpen for å snakke med unge om temaene hun tar opp i sangene.Lady Gagas offisielle nettside kan du lese sangteksten til «Born This Way» og andre sanger

Artikkelen har også stått på trykk i avisen Dagen, 26.5.2011