Please, mr. Bully!

AKTUALISERING: Duoen «Bars & Melody» rørte både dommere, publikum og millioner av tv-seere med sin sterke låt om selvopplevd mobbing. Se klippet her og bruk denne ressursen til å snakke om mobbing på ulike plan.

 

Tema: mobbing, nestekjærlighet, menneskeverd, menneskenaturen

 

 

Bakgrunn

«Please help med God, I feel so alone, I´m just a kid how can I take it on my own? / I try to fit in, where do I belong?» – Bars & Melody

Jeg innrømmer det gjerne: Jeg er svak for rørende virkelighets-tv-øyeblikk. Alt fra velregisserte «move that bus» på helamerikanske Extreme Makeover: Home Edition til enorme norske anstrengelser i Ingen Grenser gjør noe med meg. Det gjør også sterke prestasjoner i talentkonkurranser, ikke minst Bars & Melodys i Britain’s Got Talent:

De to unge tenåringsguttene synger og rapper om selvopplevd mobbing, og gjør det på en måte som rører både publikum, dommere og ja, meg, og millioner av andre seere. Verset begynner slik: «Please help med God, I feel so alone, I´m just a kid how can I take it on my own? / I try to fit in, where do I belong?», mens vi i refrenget hører gjentatt: «be hopeful and he’ll make a way. I know it ain’t easy, but that’s okay.»

Hva er det som gjør at vi blir så rørt? Er det ordene? Får vi empati med guttene? Er det den sterke prestasjonen, litt av alt, eller er det noe annet?

 

Forslag

På et øvre plan kan du bruke klippet til å tematisere mobbing, til å si noe om hvorfor det er viktig å gjøre noe med det, hva en kan gjøre og hvordan vi kan hjelpe.

Sjekk ut: Ung.no eller: Foreldreutvalget for grunnopplæringen.

På et underliggende plan kan vi stille noen spørsmål omkring mobbing: Hva forårsaker det? Og hvorfor er det galt? Hva forteller mobbing – og motstanden mot den – om menneskenaturen?

Vi kan også stille noen grunnleggende spørsmål med pekere til livssyn:

Sett at noen mener mobbing er greit og at det handler om «den sterkestes rett» – med hvilken autoritet kan vi mene at mobbing er absolutt galt? Bars og Melody synger om å fortsette å håpe. Likevel finnes det mange som i dette livet ikke får noen oppreisning for årevis med mobbing. Hvilket evig håp kan kristen tro tilføre i slike situasjoner?

 

Bibelvers

Jes 53,3-5 (Jesus bar våre smerter)
Ef 4,29 (La ikke et eneste råttent ord komme over leppene)
Gal 6,2 (Bær byrdene for hverandre)
Matt 7,12 (Den gylne regel)
Åp 21,4 (Han skal tørke bort hver tåre)