rykter
DSC03189.arw

Aktualisering – To All The Boys I’ve Loved Before


– Hvis du skal ha sex i all offentlighet, må du takle konsekvensene.



Tema:
Kjæreste, ungdomsliv, følelser, seksualitet, nettmobbing, løgn, sladder, hevn


Bakgrunn: 


To All The Boys I´ve Loved Before er basert på en roman ved samme navn fra 2014 av forfatteren Jenny Han. Boken nådde New York Times best-selgerliste, og ble filmatisert av Netflix. Her ble den lansert høsten 2018 ,og fikk svært gode tilbakemeldinger. Filmen er en klassisk romantisk situasjonskomedie for ungdom. Den ble laget av Will Smiths produksjonsselskap, og blir ofte trukket frem som en av de bedre filmene som er tilgjengelig på strømmekanalen – litt overraskende med tanke på form og målgruppe.

To All The Boys I´ve Loved Before møter vi den 16 år gamle Lara Jean, en vanlig elev ved en vanlig high school. Hun er koreansk-amerikansk, og har en forkjærlighet for romantiske romaner og en frykt for å snakke med gutter. Men selv om hun er svært sjenert, betyr ikke det at hun ikke blir forelsket. Det blir hun nemlig titt og ofte – og hun løser det med å skrive hemmelige brev til sine utkårede for å få satt ord på sine følelser. Brevene gjøres helt ferdige, med adresse på konvolutten, men det er aldri meningen at de skal sendes. En dag blir disse brevene likevel lagt i postkassen uten hennes viten. 

Det ene fører til det andre, og plutselig befinner Lara Jean seg i en situasjon der hun og skolens kjekkas Peter Kavinsky må late som om de er kjærester. Gjett hvordan det går? Men det er mer bak historien enn en enkelt romanse. De setter begge ord på hvor vanskelig det er å miste noen man er glad i, de utfordrer hverandre og de finner ut at mennesker ofte er mer like enn et første øyekast skulle tilsi. 

Karakterene behandler hverandre med respekt og ønsker hverandre gode ting, og selv om det snakkes om sex, er det lite fokus på det fysiske i en relasjon. 

Forfatter Jenny Han har sagt at hennes krav for at boken skulle filmatiseres, var at hovedkarakteren skulle være asiatisk-amerikansk. Det viste seg å være overraskende vanskelig, de fleste som ønsket å produsere filmen ville ha en hvit skuespiller som Lara Jean. Selv forteller Jenny Han om en oppvekst med få forbilder, det var langt mellom skuespillere, musikere og forfattere som ikke var hvite. Hun understreker hvor viktig det er for en oppvoksende generasjon å se andre som ligner dem selv i viktige posisjoner. Det viser at det er innen rekkevidde for alle. 

Sitatet er hentet fra en scene et godt stykke ut i filmen. Lara Jean og Peter har blitt filmet i smug, og innholdet i filmen som blir publisert på nett ser langt drøyere ut enn det som virkelig foregikk. Lara Jean og Peter må leve med konsekvensene, men som Lara Jean påpeker: Det går langt hardere ut over henne enn ham. Sitatet er fra Peters ekskjæreste, som misliker at han har gått videre. 


Forslag: 

Sitatet kan brukes i en sammenheng der man løfter frem at det også i dag kan være attraktivt å fortelle en romantisk historie om ung kjærlighet uten å ha fokus på kropp og sex. Tvert i mot, Lara Jean har aldri før hatt kjæreste, og ønsker at Peter ikke skal kysse henne så lenge de er i en liksomrelasjon. Hun vil at hennes første kyss skal være meningsfullt. Et par andre jenter snakker nedlatende om at Lara Jean er så uskyldig, men for Lara Jean og Peter er sex ikke en del av historien overhodet – bortsett fra at hennes far som er gynekolog i en scene snakker om ansvarlig sex. Det er befriende. 

Det er lov og sunt å sette grenser, og det er fint å glede seg over de små kjærtegnene. Derfor er det ironisk at det er nettopp disse to som blir utsatt for sladder og løgn. Kanskje er det fordi omgivelsene ser at de har en trygghet i at de velger hverandre på grunn av personlighet? Det er tydelig hvor urettferdig det er at de andre ungdommene rundt Lara Jean og Peter automatisk går ut fra at de har sex ut fra det lille klippet. Er det fordi det er en vanlig forventning? Er det fordi de er misunnelige? 

 (Vi vet ikke om Lara Jean har et prinsipielt ståsted i forhold til sex ut over at det skal ha en betydning, så det er viktig å ikke legge mer i eksempelet enn det er grunnlag for.)

Vi vet ikke hvem som har publisert filmen. Snutten forteller ikke sannheten, men den skaper en historie hos seerne som de vil oppfatte er sann. Uskyldige personer blir brukt som brikker i et spill, uten tanke for konsekvensene for de medvirkende. I dag vet vi mye om hvor skadelig det kan være å bli utsatt for en slik type sladder. Likevel er det fortsatt mange som opplever at rykter spres om dem på nett, og som får en kjempejobb med å overbevise omgivelsene om hva som er virkelig. I tillegg må de forholde seg til at de aldri kan nå alle som har sett ryktet, publikum er ukjent. Noen lever kanskje greit med det, andre må bære på sår som preger dem resten av livet. Hvor ofte hører vi rykter og antar at de er sanne, uten å høre på dem som er involvert? Og skal vi videreformidle det vi ser og hører, bare fordi vi har mulighet til det? 

Samtidig: til tross for at filmen spredte løgner, er det isolert sett noe sant i sitatet. Å ha sex – uansett hvor eller med hvem – har konsekvenser (selvsagt kan konsekvensene også være gode). Det er en handling som setter spor. Bibelen forteller at sex er en gave som er ment til det gode for oss. Men akkurat som andre gaver, kan den også misbrukes og bli til noe som er skadelig. Det gjelder selvsagt ikke bare sex, det gjelder alt vi gjør som bryter med Guds gode plan for mennesket. Sex fører to mennesker sammen på et så grunnleggende plan at Jesus selv refererer til sin Far, Gud, som sa at mann og kvinne blir som én kropp. Se gjerne en kort video om hvorfor Gud mener noe om min seksualitet.

Det er også mulig å dykke lenger ned hva som ligger bak ulike syn på sex som kommer frem i filmen. Dersom man ikke har en religiøs, prinsipiell tanke rundt sex, hva er det da som styrer våre valg? En sekulærhumanist vil kanskje si at så lenge vi ikke er mer enn natur, er det rett å følge våre instinkter, våre lyster – så lenge det ikke går ut over noen andre. Har jeg lyst, har jeg dermed lov. Er det en holdbar tanke om sex og seksualitet? 

Sitatet kan også brukes til å snakke om å ta hevn. Selv om Gen, Peters ekskjæreste, sier at det ikke var hun som offentligjorde filmen, kan vi skimte at hun gleder seg over kostnaden den påfører Lara Jean. Gen har nemlig vært sjalu på Lara Jean i svært lang tid. Men i et lite glimt ser vi at Gen slett ikke er lykkelig. Hevntanker og sjalusi har gjort Gen usikker og utrygg. Hvorfor blir vi så ofte lurt til å tro at å møte galt med galt blir rett? Bibelen snakker overraskende mye om hevn, men konklusjonen er alltid at hevnen hører Gud til. Hva kan være grunnen til det?


Bibelvers:

1 Mos 2,24-25 (De to skal være en kropp)

2 Mos 23,1 (Du skal ikke sette ut rykter)

Ordsp 18,8 (Ord fra en baktaler er som lekre retter)

Ordsp 26,20 (Det trengs en som er glad i å krangle for å starte en krangel)

Luk 6,31 (Gjør mot andre som du vil at de skal gjøre mot deg)

Rom 12,17-21 (Gjengjeldt ikke ondt med ondt)

2 Kor 12,20 (Rykter og baktalelse er nevnt spesifikt som ondt)

1 Joh 4,20 (Du kan ikke elske Gud og hate din bror)