Toy Story 4

Toy Story 4 samtaleguide

Toy Story 4 plakat

Originaltittel: Toy Story 4
Sjanger: Eventyr, animasjon, familiefilm, barnefilm
Skuespillere: Tom Hanks, Keanu Reeves, Patricia Arquette, Christina Hendricks, Annie Potts
Norske stemmer: Sven Nordin, Anders Bye, Cathrine Bang Norum, Siri Nilsen, Hans Marius Hoff Mittet
Regi: Josh Cooley
Nasjonalitet: USA
Lengde: 1 t 40 min
Produksjonsår: 2019
Produksjonsselskap: Disney Pixar
Aldersgrense: 6 år

Om filmen 

Hva skjer med leker når ingen mennesker er i nærheten? Jo, de våkner til liv! Det er premisset i Toy Story-serien, der den første kom for hele 24 år siden. Hver enkelt leke har sin særegne karakter, og alle er opptatt av å glede sin eier. I de tre første filmene er det Andy som vokser opp med Woody, Buzz, Bo Peep og en hel gjeng til. Den tredje filmen rundet av med en av livets sannheter: barn vokser opp og slutter å leke som før.

I denne fjerde filmen er derfor nye tider for Andys leker. De har fått en ny eier i Bonnie, som elsker å være sammen med dem. Woody, som alltid passet på Andy, er like opptatt av at Bonnie skal ha det bra. Derfor tar han ansvar for Gaffen, Bonnies nye favoritt. I stedet for å bli såret over at andre er bedre likt enn ham selv, setter han Bonnies lykke øverst. Det er ikke enkelt, for Gaffen er ikke særlig tiltrekkende – verken på utsiden eller innsiden. Bonnie har laget Gaffen selv av det andre ser på som søppel, og Gaffen selv mener at han passer bedre nettopp i avfallsbøtten enn som leke. 

Men når Woody viser Gaffen hvor godt det er å være elsket av noen, får den rufsete figuren øynene opp for sin egen verdi. Og når Bonnie tar dem alle med på en ferie som plutselig blir svært dramatisk, får de alle se hvor viktig det er å høre til i et fellesskap og tjene hverandre. 

Bakgrunn

Toy Story var historiens første helaftens dataanimerte film, og det var også animasjonsstudioet Pixars første kinofilm. I tillegg var det suksessregissør John Lasseters (Toy Story, Toy Story 2, Biler, Biler 2, A Bug´s Life) debut på skjermen. Sentrale tema er vennskap, behovet for å høre til og å jobbe sammen for alles beste. 

De tre første filmene ble alle braksuksesser, den siste tok også med seg Oscarpriser for beste animasjonsfilm og for beste sang. Toy Story er tatt inn i National Film Registry for å være kulturelt, historisk eller estetisk betydningsfull, og blir av mange fremdeles regnet som en av tidenes beste animasjonsfilmer. Ti år etter det de fleste trodde var avrundingen, kommer Toy Story 4. Den også fått svært gode tilbakemeldinger, og ser ut til å bli tidenes mestselgende animasjonsfilm på kino.  

Spørsmål til samtale

1. Hva synes du om filmen? Hva likte du best? 

2. Hva handlet filmen om? 

3. Det er viktig for Woody å hjelpe andre. Hva skjer med ham når han blir satt i et skap? Hva er viktig for deg å kunne gjøre?

4. Gaffen ble laget av søppel. Hvorfor tror du Bonnie ble så glad i ham? Kommer du på noen andre som har laget noen de er veldig glade i, akkurat slik som de er?

5. Mange av lekene ønsket å bli eid av barn. Hvorfor var det så stort for dem?

6. Woody og Buzz snakker om den lille stemmen på innsiden. Hva mener de? Har du noen gang følt at du har hørt en stemme inne i deg? 

7. Bo Peep sier at leker blir mistet hele tiden. De er ikke så viktige for mennesker når de er blitt voksne. Er du redd for at noen ikke skal bry seg om deg mer? Se gjerne Rom 8, 38-39.

8. I en av de fire snuttene under rulleteksten ser vi at Bonnie har laget en ny bestikkfigur, ei jente som ligner på Gaffen. Han tenker at siden de ligner, vet han hvordan hun har det. Derfor vil gjerne Gaffen hjelpe henne slik Woody hjalp ham, og sier at hun kan spørre om alt, så skal han svare. 
– Eh…hvordan ble jeg levende?
– Jeg…vet ikke. 
Gaffen hadde ikke svar. Lekene er ikke virkelige og Gaffen finnes ikke, men hva ville du svart dersom noen spurte hvordan vi blir levende? Se gjerne Sal 139, 13-14