To Be Loved

Tre momenter om kjærlighet fra Adele

Hennes stemme får mennesker til å gråte selv om de er lykkelige, til å lengte selv om de er tilfredse, til å stille spørsmål ved egne livsvalg om de aldri før har tenkt tanken. 

Når en av verdens største og mest omtalte artister gir ut plate, er det verd å lytte – særlig når denne musikeren er kjent for sine emosjonelle tekster som blir brukt fra vugge til grav og alle store hendelser imellom. Adele Adkins´ 30 tar opp den røde tråden i den britiske artistens musikk: at etterlengtet kjærlighet ofte blir komplisert og smertefull, og kan ende med å stå i veien for personlig frihet. Det gjør hun uten å ty til overfladiske fraser, tvert imot deler hun så ærlig og menneskelig at publikum opplever tankene som sine egne. Gjennom tekstene i 30 forteller hun om hvor hardt det var å innse at ekteskapet med ektemannen var over, og hvor tungt det var at deres valg ville påvirke deres felles barn.

– To Be Loved fikk meg til å hulke voldsomt og kaste opp, forteller en TikTokbruker. En annen stemmer i, sangen «ødela» henne, den tredje at To Be Loved setter ord på følelser som ikke før hadde fått rom til å få plass. Disse stemmene er en del av et stort kor av mennesker som forteller at Adeles tekster rører noe på det aller dypeste. I den første singelen fra det nye albumet 30, Easy On Me, forteller hun til sin sønn hvorfor ekteskapet med faren tok slutt: De fikk det rett og slett ikke til. Det var ikke gull i elven, samme hvor mye hun lette. 

To Be Loved er hun enda mer ærlig på hvor smertefullt det var å komme til dette sluttpunktet. «Let it be known that I cried for you, Even started lying to you, What a thing to do, All because I wanted To be loved and love…» 

1. 

Dette er ikke den kjærligheten som populærmusikk har vært kjent for de siste tiårene; den som beskriver kjærlighet som kropp, begjær og sex. Tvert imot, dette er kjærligheten som drømte om å bygge et hjem og en familie og som ofret av sitt eget. Det er kjærligheten som lengter etter å være trygg, etter frihet i fellesskapet. Langt i fra lettvint, men både full av minner om gode dager og sorg over motgang og ting som ikke ble som en håpet. Stemmen vitner om hele spennet i det å elske, fra stor takknemlighet til desperasjon. Er det derfor sangene får mennesker til å gå i seg selv og være ærlige om sine egne liv? De viktigste relasjoner i våre liv har flere dybder i seg, og det å velge noen innebærer å velge bort noe annet. Adeles musikk vitner om en stor lengsel etter å snakke sant om det vakre i kjærligheten, den som utholder, tror, håper og tåler.

2. 

At nettopp Adele viser sin sårbarhet og menneskelighet gjør budskapet ekstra kraftfullt. Det er liten tvil om at hun kunne druknet sine sorger i alle tenkelige materielle goder, flyktet til de vakreste stedene på jord eller blitt tilbedt av millioner av mennesker. Men det er ikke det hun ønsker seg, det er ikke nok. Tvert imot, i I Drink Wine sier hun at «I don´t know anybody who´s truly satisfied», samme hvor hardt de arbeider eller hva de oppnår. Når en relasjon går i stykker, er det like smertefullt for kong Salomo som for Jørgen Hattemaker. Nettopp derfor er det også sterkt når hun beskriver sitt eget ansvar for det som gikk galt: «Always make a mess of everything. It’s about time that I face myself». Det nydelige er at det finnes tilgivelse for det vi roter til og har skyldfølelse for. Den er like gratis for Krøsus som for fattiglusen. Men Adele peker ikke i den retningen, hennes løsning er å lytte til seg selv og sine egne ønsker. 

3. 

Derfor er det noe ved kjærligheten Adele beskriver som oppleves ufullstendig. «I wish that it was just a different time», sier hun i I Drink Wine. Dersom omstendighetene var annerledes, hadde kjærligheten overlevd? Var den derfor dømt uansett, siden motgang vil komme? I flere av sangene beskriver hun at hun ikke likte den hun ble: «How come we´ve both become a version of a person we don´t even like?» Valget ble å gå til friheten utenfor, i håp om å finne «seg selv». Gjennomgående i tekstene er at dersom forholdet ikke fungerer for deg, må du gå videre. Men hvordan kan man vite hvor man er mest «seg selv»?

Det andre er at en romantisk relasjon ikke nødvendigvis er alt vi lengter etter, selv om det for Adele synes å være det ultimate målet. Det tredje er at kjærlighet krever forpliktelse og offer, uansett om det er i vennskap eller familie. Kjærlighet søker ikke sitt eget. Men tenk om en slik forpliktelse faktisk gir en enda større tilfredsstillelse? Uansett vil ingen menneskelig relasjon helt kunne fylle våre dypeste lengsler etter å «be loved and love». Det kan bare Gud, som elsker oss ubetinget. 


<br>





Artikkelen har også stått på trykk i avisen Dagen.