“– Mange har et forhold til Vaiana, datteren til en høvding i Polynesia.” Slik innledet en av programlederne i Dagsrevyen innslaget om premiereklare Vaiana 2 fredag 29.11.
Det forteller noe både om Disneys posisjon og Vaianas popularitet når premieren får plass på Dagsrevyens sendeskjema. Vi gjør derfor klokt i å lytte oss inn på hva som formidles i oppfølgeren av filmen som tok så mange med storm i 2017.
Den første Vaiana-filmen ble omtalt som noe av det vakreste Disney har laget, med en fantastisk animasjon, fabelaktig musikk og en fortelling om å høre til, følge kallet sitt, ta vare på jorda og finne sin identitet. Alt dette innen rammen av polyteisme og polynesisk mytologi. Her var det flust av muligheter til viktige samtaler og til å dele kristen tro.
Hva så med oppfølgeren? Forventningene var forståelig nok høye og fallhøyden stor. Filmkritikerne har stort sett havnet midt på treet med sine terningkast, men som det sies av filmpolitiet P3, står filmen seg godt i sjiktet under moderne Disney-klassikere som Aladdin, Løvenes konge og Frost.
Mystisk kall
Den modige Vaiana som vi kjenner fra forrige film, er tilbake i et nytt eventyr ikledd vakker animasjon og fine musikalnumre som Beyond. Sangen er et svar på hitten How Far I’ll Go fra første film. Her reflekterer Vaiana over sin identitet, hvem hun er når hun er borte fra folket sitt, og om hun vil forbli den samme når hun kommer tilbake fra sine reiser på havet. Sangen er skrevet av Grammy-vinnerne Abigail Barlow og Emily Bear.
Gjennom en visjon får Vaiana et mystisk kall fra folkets første “wayfinder” om å sette ut på en reise mot ukjent farvann for å oppheve en trolldom over øya Motufetu. Denne øya var en gang bindeledd mellom flere folkeslag, men styres nå av en mektig havgud. Trolldommen kan bare brytes ved at et menneske ankommer øya. Vaiana tar på seg oppgaven og samler sitt mannskap.
Modig kvinnekarakter
Vi kjenner allerede Vaiana som en i rekken av kvinnelige hovedkarakterer i Disney-filmer fra de siste årene som får skinne alene. Eksempelvis så vi det i Frost og Encanto. Dette er filmer som er forskjellige fra de klassiske prinsesse-filmene, der romantikken blomstret og lykken var knyttet til å bli reddet av en prins.
Her fremhever Disney kvinnelige karakterer som har mot og egenvilje, og speiler da kjente holdninger i samtiden. Dagens småjenter finner dermed en spennvidde i rollemodeller hos Disney, der Elsa i Frost og Vaiana forteller en annen historie enn for eksempel Askepott.
Vaiana lærte i sist film å stole på seg selv, våge å følge drømmer og kall, og ta ansvar. Drivkraften er den samme i Vaiana 2, men hun fremstår nå enda mer som en leder. Hun veileder og passer på mannskapet hun har samlet til reisen. Hun vet hvilke valg hun må ta, og hun tar dem på strak arm.
Folket og framtiden
– Historien handler om fremtiden til folket hennes, sa en av regissørene i innslaget på Dagsrevyen 29.11, og la til at lillesøsteren er med i fortellingen nettopp av den grunn. Her står og faller alt med utfallet av kampen om å overvinne trolldommen på øya Motufetu. Det blir en fartsfylt ferd, med mye spenning ispedd humor for både barn og voksne, men med mindre tyngde i selve historien. Vi får gjensyn med flere kjenninger fra den første filmen, der halvguden Maui blir viktig i kampen mot guden Nalo.
Mytologi og magi
Samtidig som Vaiana kjemper for sitt eget folk, sier hun at dette er større enn både forfedrene og folket, for «hele havet regner med oss». Nettopp havet og den polynesiske mytologien er vesentlig i filmen, der guder og åndevesener har viktige roller. Havet selv veileder Vaiana, og både bestemoren og andre forfedre opptrer som hjelpende åndevesener. Det skjer også en magisk forvandling med Vaiana mot slutten av filmen som sporer til refleksjon.
Tankevekkende trailer
«Finn din vei, finn din styrke, finn ditt kall!». Budskapet i filmens trailer er ikke til å misforstå. Her utfordres publikum til å lære av Vaiana. Hun er sitt folks «wayfinder» og er tro mot kallet, men må finne sin egen vei. «Jeg kan ikke se hvor historien din leder, men vi slutter aldri å velge hvem vi er”, er budskapet fra bestemoren. Her hører vi ekko av både samtiden og flere Disney-filmer. Det gjør vi også når Vaiana vender blikket innover i seg selv for å finne styrke.
Som så ofte ellers, er budskapet fra Disney et «både – og». Her er mye å bekrefte med utgangspunkt i et kristent livssyn, men også mye å utfordre. Tar vi samtalen?
Miriam Kirkholm
Frilansmedarbeider i Damaris Norge
Publisert i avisen Dagen