Arthurs Julegaverace

Arthurs Julegaverace

Hvordan greier julenissen å få alle gavene ut til millioner av barn over hele kloden? Og hva skjer når ett barn blir glemt?


Arthurs Julegaverace cover

Originaltittel: Arthurs julegaverace

Sjanger: Animert familiefilm

Produksjonsår: 2011

Aldersgrense: Tillatt for alle

Regi: Sarah Smith, Barry Cook

Distributør: The Walt Disney Company NordicOm filmen:

Før i tiden var det kanskje ved hjelp av magi og reinsdyr. Men nå er både metoden og julenissen blitt gammel. Hans etterkommere får jobben gjort ved hjelp av et velsmurt maskineri bestående av hardtarbeidende alver og teknologiske løsninger. 

Men selv de mest moderne systemer kan gjøre feil. Hva skjer når det mangler julegave til ett barn? Skal de bry seg, eller er det godt nok at milliarder av barn har fått sine gaver? Ja, det er innenfor, mener den strenge julenissesjefen. Nei, mener hans lillebror Arthur. Han får med seg gamlefar, og de gjør alt de kan for å rette opp feilen. Ingen skal bli skuffet i julen. 

Denne skjønne animasjonsfilmen er godt laget, og er både morsom og rørende. En film om julenissens familie handler naturlig nok ikke om julens sentrale budskap slik vi finner det i Bibelen. Men her er mye å samtale om og mange ting å bekrefte med utgangspunkt i kristen tro.

Er det for eksempel slik at bare barn som greier å være snille bør få gaver? En nydelig scene der en alv tester om et barn fortjener å få julegave, gir et flott utgangspunkt for å prate nettopp om dette. Når alven merker at barnet skårer for lavt, retter han instrumentet mot seg selv og vipper opp resultatet. Slik får barnet gave likevel, helt ufortjent. Det minner om nåde. 

Et annet fint moment til samtale finner vi i dette at Arthur reiser langt og ofrer mye for at et barn han aldri har møtt skal få føle seg sett og elsket. Og når målet er nådd, er han fremdeles ydmyk og takknemlig, ikke hovmodig og skrytende. Det minner om slik Bibelen beskriver kjærlighet, og drar oss til kjernen i juleevangeliet.

Spørsmål til samtale: 

  1. Hvorfor er det så viktig for Arthur at alle får gave? 
  2. Hvorfor gir vi gaver i julen?
  3. Arthurs omsorg for barnet som ikke hadde fått julegave, kan få oss til å tenke på lignelsen som Jesus fortalte om bonden som hadde 100 sauer. Han mistet én, men hadde jo mange igjen. Hva gjorde bonden? Hvorfor?