ARTIKKEL: Jeg brukte et år på å undersøke den populære tv-serien «Modern Family». Gjennom mye latter og litt tårer gir serien seerne sine «byggemateriale» til egne holdninger og verdier i livet.
Da jeg for noen år siden «snublet» over Modern Family på tv-skjermen, hadde jeg nesten umiddelbart fått en ny tv-favoritt. Det er ikke veldig ofte jeg ler høyt for meg selv, men da storfamilien Pritchett presenterte seg, lo jeg så jeg nesten grein. På samme tid følte jeg at dette var noe mer enn «bare underholdning». Her møtte jeg en langt i fra perfekt familie, som jeg delvis kunne kjenne meg igjen i og som rørte og utfordret meg gjennom deres liv og levnet. Dette ble sporen til at en mastergrad der jeg undersøkte verdiformidlingen i denne tv-serien.
Overtar for skole og menighet
Gjennom arbeidet med masteren fant jeg ut at at mediene, og da særlig populærkulturen, ved siden av familien, seiler opp som den viktigste kilden til «byggemateriale» for hvordan vi tolker og lever livene våre. På mange måter kan vi dermed si at populærkulturen har overtatt mye av rollen som skole og menighet hadde i våre foreldres og besteforeldres generasjon.
«populærkulturen kan føre til holdningsendringer og normalisering av det ukjente og unormale»
Det kommer vel egentlig ikke som en overraskelse at populærkulturelle produkter som filmer og tv-serier er mer enn «bare underholdning». Jeg tipper de fleste av oss har kjent på sterke følelser i møte med filmfortellingene. Vi blir både rørt og rystet, vi ler, vi gråter og fylles med glede.
Med dette i bakhodet er det interessant at filmer, og tv-serier kanskje enda mer, kan regnes som kulturelle «spydspisser» når det gjelder sensitiv tematikk. Det er nemlig ofte her utfordrende problemstillinger og tabuer blir utforsket. Gjennom populærkulturen blir vi presentert for nye livsstiler, andres ulike valg og andre måter å leve livet på. Og bevisst eller ubevisst begynner vi å vurdere og ta stilling til de ulike verdispørsmålene som dukker opp. Medieforskningen viser nemlig også at populærkulturen gjør mer enn å presentere temaer og tabuer, den kan også være med på å føre til holdningsendringer og normalisering av det ukjente og «unormale».
Lettere for homofile
Emmy-favoritten Modern Family kan anses som en slik «spydspiss». Eksempelvis blir vi allerede i komiserienes første episode presentert for et homofilt par (Cam og Mitch) og deres adopterte datter. Selv om denne familiekonstellasjonen etter hvert begynner å bli mer og mer vanlig i samfunnet, er det ikke veldig mange tiårene siden en slik familiekonstellasjon var både utenkelig og ulovlig.
Tv-seriers makt til å endre holdninger, understrekes av at Modern Family-skuespillerne Eric Stonestreet (Cam) og Jesse Tyler-Ferguson (Mitch) i intervjuer selv forteller at de har fått mye positiv respons fra homofile som takker dem for at de har gjort det lettere å «komme ut» som homofil, og for at de er med på å normalisere nye familieformer for et bredt publikum.
Spydspiss mot eksisterende oppfatninger
Den verdimessige «spydspissen» illustreres også når Mitch i seriens aller første episode, med Cam og ny-adopterte Lily ved sin side, tar til orde mot det han oppfatter som trangsynte og uvitende mennesker som ikke forstår at «kjærligheten ikke lar seg begrense av rase, religion eller kjønn», og underforstått er for alle som elsker hverandre.
Det er lett å få empati med Mitch og den lille familien hans. Vi kan på mange måter identifisere oss følelsesmessig med han. Mitch står opp for det han tror på. Han er snill og framstilles som en tolerant, modig og moderne mann. Dette til tross for at han i løpet av en liten setning har avskrevet som «trangsynte og uvitende» millioner av konservative kristne og muslimer. Disse «umoderne» religiøse menneskene mener jo at den romantiske kjærligheten – og ekteskapet – er ment å være mellom en kvinne og en mann.
På en nesten umerkelig måte er tv-serien slik med på både å normalisere nye familieformer og å utfordre eksisterende oppfatninger.
Utforder egne holdninger og verdier
Jeg har ingen problemer med å bli glad i Mitch og Cam. Deres tilstedeværelse i serien fører til mye smil og latter, og paret gjenspeiler på mange måter slik samfunnet er. Men tv-paret utfordrer meg også, med mine holdninger og verdier, mitt «byggemateriale». Det oppleves på samme måte som i det virkelige liv, når mennesker jeg er glad i, av ulike grunner, velger bort det Bibelen synes å definere som et godt, rett og målrettet liv.
Eivind Bø, redaktør SnakkOmTro.no.