fastelavn fetetirsdag

Fetetirsdag og fastelavn


Fargerike fastelavnsris lyser fremdeles opp i mange hjem denne tredje dagen i fastelavnstiden. På svært mange risbunter henger logoen til Norske Kvinners Sanitetsforening, som fikk fastelavnsriset til Norge for over 70 år siden. NKS har som hovedfokus «å bidra til å bedre kvinners livsvilkår i alle livets faser, lokalt, nasjonalt og internasjonalt», og er stadig opptatt av å spørre hvem som trenger hjelpen mest. Inntektene fra salget av fastelavnsriset går da også til ulike veldedige formål. 

Fokus er altså rettet utover! Dermed er det en linje til noe av det som skulle være fokus i fastetiden som nå venter. Fasten er jo en tid for å øve seg i å skjerpe sansene og lydhørheten, ikke bare for å få øye på vårt eget liv, men for å se menneskene rundt oss – og ikke minst for å rette fokus mot Gud og hans gode vilje med alle menneskers liv. 

Enten vi har særlige mattradisjoner nå på fetetirsdag eller ei, går oppfordringen til oss om å tenke over hvordan vi vil bruke fastetiden. Hva skal til for at vi skal kunne ha rett fokus i en hverdag der så mye roper på oppmerksomheten? 

«Vi er i ferd med å miste våre øyne med så mange uvesentlige glimt», sier Per Arne Dahl, og utfordrer til å sette synet på diett i fastetiden. Tar vi utfordringen – og blir med i bønnen: «Sett meg, så jeg ser deg, Jesus»?

Andakten er en del av en andaktsrekke knyttet til faste som også blir publisert i avisen Fædrelandsvennen.