Grey´s Anatomy naturalisme

Grey´s Anatomy


I møte med livets tøffe dager finner vi noen ganger ut om våre tanker om livet holder sammen.

100 % naturlig

I serien Grey´s Anatomy møter vi seks turnuskandidater ved et sykehus i Seattle. Vi får ta like mye del i hva de tenker på og hva som motiverer dem som hva som feiler pasientene deres. Turnuskandidat Cristina er sammen med legen Burke, men de sliter begge med å finne ut hva som binder dem sammen ut over sexlivet. Hun er håpløst rotete, han er et petimeter. Hun vil holde forholdet hemmelig, han forteller alt  til sjefen. Hun er turnuskandidat, han er en respektert kirurg. Men Cristina finner mye trøst i at de i alle fall har vitenskapen felles.

Problemene tilspisser seg når deres veldig unge hjertepasient ikke ønsker det nye hjertet han har mulighet til å få. Moren har fortalt ham at han får hjertet av julenissen, men han er fullstendig klar over forsøket på å gi ham håp. Han vet at noen andre måtte dø for at han skulle få leve, og tviler på at han fortjener dette.

Håp

Gutten blir likevel operert, alt går bra, men en spent doktor Burke mener at det må mer enn en perfekt operasjon til for at hjertet skal fungere optimalt sammen med kroppen. Pasienten må selv ville leve, fordi det finnes en forbindelse mellom sjelen og kroppen som er avgjørende for utfallet.

Cristina blir fullstendig satt ut av en slik problemløsning – vitenskap er vitenskap og religion og følelser passer virkelig ikke inn i ligningen for henne. Ja, hun gjør til og med narr av kjærestens åndelighet. En kort stund etter operasjonen stanser hjertet å slå. Det kan synes som om gutten har gitt opp livet. Cristina er desperat etter å finne på noe som kan redde ham, om det så er å få ham tilbake på donorlisten.
– På grunn av det du føler nå må jeg tro på noe som er større enn meg. Hvis jeg ikke gjør det, vil maktesløsheten spise meg levende, svarer Burke innbitt.

Teknikk

Livsanskuelser som avviser troen på en overnaturlig virkelighet kaller vi med en fellesbetegnelse for naturalisme. Alt, til og med tankene våre, kan forklares ut fra naturlige årsaker. Det innebærer at oppfatningen av virkeligheten bygges på det som kan oppfattes med ytre sanser og som kan etterprøves. Derfor blir det bare en gradsforskjell mellom mennesker og dyr, der det eneste som skiller er at menneskene har utviklet en høyere bevissthet.

Da er det ikke rart at Cristina ser på tekniske løsninger når pasientens kropp sliter med å beholde hjertet, eller at hun ikke ser for seg at det hjelper en syk i helingsprosessen å tro på julenissen eller Gud. Som naturalist er det ingenting som er absolutt rett eller galt, det som er naturlig er rett. Derfor ender det stadig med trøbbel i kjærlighetslivet mellom de to legene. Hun ser ingenting galt med å være bare sexkompiser for å tilfredsstille et naturlig behov, og synes han gjør det hele unødvendig komplisert ved å blande inn følelser og ansvar.


Det er kanskje ikke så ofte vi møter noen som er så gjennomførte som Cristina. Det hender likevel ofte at vi møter noen som vil kjenne seg litt igjen i henne, og mange som har litt av doktor Burke. Ikke få vil ha et syn på livet som er en sammenblanding av de to.